Ovog ljeta učite engleski jezik i aktivirajte tijelo na vrhunskom engleskom sveučilištu

Provedite ovo ljeto učeći engleski jezik i aktivirajući tijelo na vrhunskom engleskom sveučilištu u okolici Londona.

Egham – pitomi engleski gradić koji opušta sva osjetila

Prirodom obljubljen Egham smjestio se na jugoistoku Engleske, pripadajući tako oblasti Surrey. Od središta Londona udaljen je svega tridesetak minuta vožnje vlakom te oko šest kilometara od poznate kraljevske rezidencije – velebnog dvorca Windsor.

dvorac Windsor

Nedaleko Eghama i obližnjih livada distrikta Runnymede koje se prostiru duž rijeke Temze, davne 1215. godine kralj John poznat i kao „Ivan bez zemlje“, odobrio je Magnu Cartu – povelju koja je je ograničila moć engleskih kraljeva te tako pridonijela samom razvoju ustavnog prava. Tom činu u čast podignut je i spomenik u gradskoj crkvi Sv. Ivana.

Osim njega, još je jedan spomenik podignut na brdu malenog sela Englefield Green, a riječ je o spomeniku posvećenom žrtvama koje su za vrijeme II. svjetskog rata tragično stradale u zračnim napadima. Upravo s njega seže prekrasan pogled na London te ujedno služi kao korisno mjesto za relaksaciju.

egam selo

Jedno od posjećenijih mjesta svakako je gradski muzej koji se nalazi u Literary Institutu i sadrži važne arheološke predmete, dokumente i fotografije. Također, Egham je važna okosnica obrazovanja pa se tako osim sveučilišta Royal Holloway, ovdje nalazi i Strode’s koledž te poznata ICT škola Magna Carta.

Egham - slika škole iz zraka

Nadolazeće ljeto zato, osim opuštanja u blagodatima prirode, razgledavanja povijesnih znamenitosti i uživanja u svim ostalim zanimljivostima mirnog Eghama, svoje postojeće znanje engleskog jezika osvježite i poboljšajte upravo ovdje na jednom od najkvalitetnijih engleskih sveučilišta.

Kako bi vrijeme iskoristili na najbolji mogući način, osim usavršavanja engleskog jezika, polaznici tečaja također imaju mogućnost sudjelovanja u intenzivnom i vrlo atraktivnom sportskom programu.
Termin grupnog polaska za tečaj engleskog jezika predviđen je za razdoblje od 18.06. – 02.07., 02.07. – 16.07. i 16.07. – 30.07. 2018., a dodatni sportski program je predviđen za razdoblja od 02.07. – 16.07. i 16.07. – 30.07. 2018.
Svi navedeni termini odnose se na uzrast od 10-17 godina.

Egham - slika sa djecom ispred skole

Sveučilište Royal Holloway

Sveučilište se nalazi na udaljenosti od oko 20 minuta pješice od centra Eghama. Otvoreno je davne 1886. godine, a u današnje je vrijeme Royal Holloway sastavni dio sveučilišta University of London. Koledž je zatvorenog tipa, a smještaj je organiziran u komfornim studentskim rezidencijama u sklopu centra.

Učionice su svijetle i moderno opremljene, a polaznicima su na raspolaganju sportski tereni na otvorenom, zatvorene sportske dvorane, trgovina, banka, medicinski centar, kino, kantina te prostorije za druženje i igre. Samim time, polaznici tečaja imaju priliku boraviti u zanimljivom internacionalnom okruženju i iskusiti kako je biti dijelom jednog od engleskih top sveučilišta.

Smještaj polaznika tečaja engleskog jezika

Smještaj polaznika organiziran je u studentskoj rezidenciji u sklopu koledža u jednokrevetnim sobama s kupaonicom. Uobičajena je procedura da škole naplaćuju od polaznika depozit na prvi dan dolaska u školu za slučaj štete koji se prilikom odlaska vraća ako je smještajna jedinica neoštećena. Iznos depozita je 30 eura. Na dan dolaska polaznicima se predstavlja kućni red, a sva načinjena šteta zbog nepoštivanja kućnog reda naplaćuje se izravno od polaznika.

Prehrana polaznika organizirana je na osnovi punog pansiona što uključuje doručak, ručak i večeru. Svi obroci su jednostavni i internacionalni. Izbor i vrsta jela te normativi podliježu pravilnicima o organiziranoj studentskoj prehrani zemlje u koju se putuje.

Korisne informacije vezane uz grupni polazak

Pratitelj grupe, najčešće profesor stranih jezika, koji s polaznicima putuje i boravi tijekom cijelog putovanja, brine se o redovitom pohađanju nastave i drugih organiziranih aktivnosti, pomaže polaznicima u izvršavanju obaveza te ih prati na izlete i razglede koji su uključeni u osnovni paket aranžman, a organizira ih škola.

Grupu na odredištu čekaju predstavnici škole i organiziraju prijevoz do smještajnog objekta nakon čega slijedi registracija polaznika i raspored smještaja po sobama. Prvi obrok na dan dolaska je uglavnom večera. Prvi radni dan u školi testira se znanje polaznika, te se na temelju ostvarenih rezultata testiranja raspoređuju po grupama.

Škola vodi računa da u jednoj radnoj grupi od najviše 15 polaznika bude što manje učenika s istog govornog područja. Ako polaznik nije zadovoljan svojim rasporedom u grupu, o tome mora odmah obavijestiti svog pratitelja grupe koji će učiniti sve potrebne aktivnosti kako bi se ponovilo testiranje ili pronašlo zadovoljavajuće rješenje.

Tijekom boravka od jednog tjedna organizirano je 15 sati engleskog jezika (3 sata dnevno) u jutarnjim ili poslijepodnevnim satima. Zbog cjelodnevnih izleta mogućnost je da jedan dan nastava bude i u jutro i poslijepodne. Na kraju tečaja svaki polaznik dobiva certifikat o završenom tečaju. Škola osigurava korištenje knjiga i nastavnih materijala koji se mogu i kupiti u školi.
Preporučujemo da polaznici ponesu svoj mali rječnik, gramatiku, bilježnicu i pribor za pisanje.

Nakon napornog učenja vrijedi se malo i zabaviti pa će polaznici moći bezbrižno uživati u veselim tematskim večerima, disku, raznim kvizovima, video večerima, plesnim radionicama, sportskim natjecanjima, izvođenju zumbe, yoge, sudjelovanju na dramskim radionicama, X Factoru, izradi stripova, izradi maski, Talent showu te internacionalnim večerima.

Izleti i aktivnosti

Škola organizira izlete u bližu i dalju okolicu Eghama, a broj izleta uključen je u cijenu osnovnog aranžmana. Organizirani su prijevoz i vođenje, a ulaznice u objekte koji se posjećuju (ako postoje) plaćaju se na licu mjesta osim ako nije navedeno da je ulaznica uključena. Škola organizira program sportskih, zabavnih i kulturnih aktivnosti tijekom popodnevnih i večernjih sati kad se pod vodstvom animatora, pratitelja i stručnog osoblja potiče komunikacija između polaznika raznih nacionalnih pripadnosti i govornih područja.

london parlament big ban

Tako su organizirana tri cjelodnevna izleta u London gdje će polaznici prošetati i razgledati British Museum – najstariji javni muzej na svijetu posvećen povijesti čovječanstva, zatim Covent Garden – omiljeno mjesto s brojnim restoranima i barovima.

the-british-museum-2533907_960_720

Nakon toga sljedi razgled najprometniju trgovačku ulicu na svijetu Oxford Steet, a onda National Gallery – državni muzej umjetnosti, potpm Kensington Museum te predahnuti u prekrasnom Hyde Parku.

london1

Osim važnih londonskih atrakcija, ništa manje zanimljivo osmišljen nije ni cjelodnevni izlet u poznato morsko kupalište i grad Brighton, najpoznatiji po tome što je prvi u Britaniji 1883. godine duž obale izgradio elektrificiranu željezničku prugu, a gdje će polaznici posjetiti čudesni Sea Life centar s preko 3500 morskih životinja.

Hyde Park london

Prilikom cjelodnevnih izleta u London, polaznicima će biti osigurana karta za javni gradski prijevoz koja uključuje zonu 1 i 2.

Royal Holloway Soccer - slika cijele ekipe s trenerima pred golom

Sveučilište Royal Holloway sportski program – nogomet

Prilikom sudjelovanja u sportskom programu, polaznici će pohađati nastavu u trajanju od 15 sati tjedno. Na samom početku sportskog programa, polaznici će nakon izvršenog testiranja biti raspoređeni u grupe i ukupno će odraditi osam nogometnih treninga u trajanju od 3 sata s uključenim pauzama.

Također, polaznici će sudjelovati na ukupno dva seminara o nogometu.

Tijekom boravka od dva tjedna organizirana su i dva cjelodnevna izleta u London. Tako će razgledavanje grada započeti posjetom stadionu Wembley koji je drugi po broju sjedećih mjesta u Europi i prvi po veličini natkriveni stadion na svijetu.

wembley stadion

Zatim slijedi zabava na brodu uz zalazak sunca na rijeci Temzi te odlazak na Stamford Bridge – nogometni stadion kojeg koristi nogometni klub Chelsea F.C.

oxford

Uz posjete popularnim londonskim stadionima, polaznici će također moći uživati u cjelodnevnom izletu u grad Oxford i razgledavanju njegovog sveučilišta University of Oxford kao i nezaboravnom provodu u veličanstvenom tematskom Thorpe parku.

Predviđeni izleti organizirani su uz pratnju i asistenciju pratitelja iz Zagreba dok su sportski izleti, nogometni treninzi i seminari predviđeni uz Oxford International pratitelja.

Osnovni bon-ton ponašanja u Engleskoj

> Prilikom kućne posjete, ustaljeni je običaj svoj dolazak najaviti unaprijed. Također, od muškaraca se očekuje da u zatvorenom prostoru obavezno skinu kapu ili šešir s glave.
> Za vrijeme upoznavanja, najbolje je rukovati se s osobom koju upoznajete po prvi puta i tom prilikom reći „Kako ste?“. Uz rukovanje, izbjegavajte duže gledanje u oči zbog neugodnosti koju biste time mogli uzrokovati.
> Ukoliko poželite nekome nešto pokloniti, pokušajte ciljati na nešto što je usko povezano s osobom koju darujete. Osim rođendanskih ili blagdanskih poklona, uobičajeno je prilikom kućne posjete u goste donijeti bocu vina, cvijeće ili kvalitetnu čokoladu.
> Posebnost britanske kulture ogleda se u stvaranju dugih redova, a guranje „preko reda“ se, pogađate, nikako ne preporuča i smatra se izuzetno lošim ponašanjem.
> Britanci vole točnost i očekuju da budete u dogovoreno vrijeme na dogovorenom mjestu. Ukoliko kasnite, svakako to javite osobi s kojom se nalazite i pritom se iskreno ispričajte.
> Ukoliko ste pozvani u restoran, podrazumijeva se da će račun podmiriti osoba koja vas je pozvala. Radi li se o poslovnoj večeri, imajte na umu kako ćete svoje mišljene morati poduprijeti konkretnim i elaboriranim primjerima bez emotivnog uporišta.
> Ostavljanje napojnica nije nužno, ali se takva gesta općenito cijeni.
> Britanci često govore „oprostite“, pa se savjetuje da u situacijama kada nekoga okrznete u hodu kažete upravo to i pritom se nasmiješite.

Korisne informacije

Osim gradske željeznice, u gradu Egham postoje i dvije autobusne linije koje ga povezuju s mjestom Staines-upon-Thames, Windsorom te aerodromom Heathrow.

Za putovanje u Veliku Britaniju nije vam potrebna viza, no za ulazak u zemlji potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju!
Također, pripazite na svoju imovinu i dokumente prilikom posjete važnih turističkih središta i njihovih znamenitosti.

Ako ste se odlučili na tečaj, svoje mjesto rezervirajte na vrijeme.

PBZ Card Travel
PBZ Card d.o.o., putnička agencija
Radnička cesta 44,
10000 Zagreb
Telefon: 01/612 42 22 Faks: 01/ 636 30 99
travel@pbzcard.hr