Monte Librić sajam dječje knjige i ove godine pun iznenađenja

Jubilarni, 15. Monte Librić u Zoo parku! Na najvećem sajmu knjiga za djecu uz bok književnim stvaraocima i kraljevski piton.

Nakon dvije godine alternativnih rješenja i hibridnih online varijanti, poznati pulski Festival dječje knjige Monte Librić svoje će jubilarno, petnaesto izdanje održati u potpunosti uživo i baš kao nekad ugostiti brojne pisce i spisateljice, promovirati najnoviju produkciju hrvatske dječje književnosti, organizirati literarne radionice, kazališne predstave, projekcije filmova i najveći sajam knjiga za djecu.

Ovoga puta činit će to od 6. do 12. lipnja 2022. ponovno u pulskom gradskom parku, nadomak Dvojnih vrata, kojeg Puljani zovu Kukuriku park.

Temom Librić Zoo Park glavnu pažnju usmjerit će na alegoriju priče u kojoj glavnu ulogu imaju životinje, omiljeni likovi dječjih knjiga.

Petnaest festivalskih godina proslavit će se tako uz najveću dječju književnu temu i to na otvorenom s festivalskom pozornicom smještenom u hladu atlaskog cedra, dok će se knjige nalaziti na već prepoznatljivim Faustusima, knjiškim štandovima posvećenim Vrančićevim padobranima.

monte libric pula zoo

Okosnica programa i ovoga će puta biti poznati Piknik s autorom u kojem će se predstaviti naslovi autora i autorica koji su svoju inspiraciju uglavnom potražili u životinjskom svijetu, a životinje izašle iz knjiga i mašte doći će i u stvarnost.

U Puli će svoje knjige promovirati redom poznati i nagrađivani književni stvaraoci, a s druge strane edukatori i stručnjaci progovarat će o važnosti zaštite životinja, njihovim navikama i posebnostima.

I baš kao što u umjetnosti prisustvo životinjskog svijeta doprinosi jednostavnijem poimanju zbilje, tako i edukacija, pogotovo o ugroženim životinjskim vrstama, donosi svijest o neraskidivim vezama čovjeka s prirodom i životinjama.

Librić Zoo mijenjat će se iz dana u dan, a bioraznolikošću našeg Jadrana otvorit će ga Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli životinjama iz naše neposredne morske blizine kao što je morska mačka bljedica.

Zagrebački Zoološki vrt pobrinuo se za egzotičnu stranu priče i iz Maksimira dovodi zmije i kornjače, među kojima se svakako ističe kraljevski piton.

Agencija za ruralni razvoj Istre skrenut će pažnju na istarsku kozu kao zaštićenu vrstu u Hrvatskoj čiji je opstanak ozbiljno ugrožen. Sa sovom, jastrebom i orlom gostovat će jedan od najpoznatijih sokolara na svijetu, istarski šaptač pticama, Hari Herak.

Snagu i ljepotu konja, životinje koja u umjetnosti zauzima gotovo centralno mjesto, predstavit će Ranč Barba Tone.

Koliko je poznato Monte Librić je prvi i jedini literarni festival na kojem životinje ravnopravno gostuju uz bok književnim stvaraocima čiju ekipu ove godine čini niz sjajnih imena.

Olja Savičević Ivančević uz ilustratoricu Luciju Mrzljak predstavit će slikovnicu Moj prijatelj Mačkodlak, poznata glumica i pjevačica Mila Elegović stiže sa svojim prvijencom za djecu, zbirkom pjesama Zašto ptice pjevaju?, Koraljka Milun pojavit će se s romanom Baton i Roni, umjetnica Branka Hollingshworth Nara govorit će o slikovnici Bocka, ilustriranoj prema priči Bruna Mezića, renomirani umjetnik, ilustrator i kipar, Svjetlan Junaković dolazi sa svojom autorskom slikovnicom Tata u pidžami.

Tu su još i spisateljica Milana Vuković Runjić ima već drugu knjiga za djecu Mjesec od papira, a poznati meteorolog Zoran Vakula serijal “Vremenaste priče”.
Prvi put ćemo upoznati spisateljicu Ladu Franić s knjigom Jakov zna sve, a posebnim programom Librić po našu predstavit će se slikovnica Kapelin, posvećena Matiji Vlačiću Iliriku, autorica Majde Milevoj Klapčić, Katarine Brajdić Drajdić, Ane Dundara Pajić i ilustratora Vibora Juhasa.

Dvojezična komponenta Librića istaknuta je tradicionalnim programom Più che una storia koji nastaje u partnersko-kreativnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula. Talijanske autore ovog pute predvode Vincenzo Stera i Daniele Dibiaggio s knjigom Zoo party te David Conati i Gianluca Passarelli naslovom Salviamo l’ambiente e l’energia.

Za scenske izvedbe i radionice zaduženi su glumci Petra Blašković i Luka Juričić.

Između književnih promocija i druženja sa životinjama, jubilarni Monte Librić obilovat će i umjetničkim radionicama te scenskim programima.

Od svakodnevne likovne radionice Monte Zoo, ilustratora i grafičara, Dominika Vukovića čija ilustracija nosi ovogodišnji vizualni festivalski identitet do svakodnevnog Librić teatrina, raznih večernjih programa kazališnog i glazbenog karaktera.

Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada.

Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2.

Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključuje velik broj manjih izdavača, koji će prvi put sudjelovati na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku.
Knjige će biti snižene i više od 50%, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije.