Projekcije filmske ljetne škole za djecu i mlade u Art parku

Izbor najboljih radova nastalih na Frooom!-u na programu je Art Parka u parku Ribnjak, 1. srpnja s početkom u 21. sat.

Filmska škola za djecu i mlade Frooom!

U organizaciji Bacača Sjenki je simsleno druženje i učenje kroz kreativni praktični rad na stvaranju ideja i pretvaranju istih u animirane, igrane, dokumentarne, eksperimentalne te druge vrste filmskih i video radova.

Samo u prošloj, 2018. godini producirano je kroz Frooom! filmsku školu njih preko 50, od toga, u Zagrebu je nastalo oko 30 filmova, dok su ostale napravili polaznici u Splitu, Rijeci, Sinju, Koprivnici i Prelogu.

froom-radionica-1

Neki od Frooom! filmova produciranih u 2017. i 2018. godini već su osvojili nagrade ili tek putuju na svjetske i domaće festivale.

Naći će se tu prošlogodišnji lauretati Vizure i S druge strane predstave, zatim Moj svakodnevni život, Misterij izgubljene rekvizite, Jedan dan Janka Polić Kamova, glazbeni spotovi za pjesme Hladnog piva, Mie Dimšić i Bebe na Vole te animirani filmovi s početnih radionica čiji je radni naziv Frooomopolis, iako često dobiju novo ime kroz stvaralački proces u grupi.

Od igranih filmova u Art parku biti će prikazan Dvoboj, crnohumorna drama o školskim sukobima; SF Čudna profesorica; film posvećen izmaštanoj korupcijskoj aferi na prošlogodišnjem nogometnom prvenstvu Sumnja i još mnogi drugi.

froom-radionica-2

Na programu će biti i nekoliko filmova koji problematiziraju pojam vremena

Povratak u prošlost, Vrijeme skriveno u ormariću i dokumentarni Jučer, danas, sutra. Rooopa iz Splita te Povratak legende iz Preloga, samo su neka od igrano-dokumentarinih ostvarenja koje svojim odabirom teme i izvedbom zaslužuju pažnju publike.

Priliku ponovno zablistati na velikom platnu dobiti će i filmovi s radionice analognog filma: Ništa i Jump is my weapon.

Radionice Frooom! filmske škole u Zagrebu održavaju se u partnerskoj osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, a više o programu možete naći na www.froooom.eu.

TERMINI RADIONICA:
ZAGREB: 1.do 5. srpnja / 8.do 12. srpnja / 26.do 30. kolovoza / 02.do 06. rujna
SINJ i PRELOG: 26.do 30. kolovoza
KOPRIVNICA i RIJEKA: 2.do 6. rujna

Ovog srpnja frooomovci će na ‘Kostimografiju’ s Ivanom Bakal, ‘Sasvim posebnu režiju’ s Dalijom Dozet, ‘Montažu i dramaturgiju’ s Leom Miletom i Paulom Skelin te ‘Pisanje scenarija’ s Anitom Čeko. Mjesta je još jako malo, pa je preporuka javiti se Bacačima Sjenki što prije.

Rradionice su cjelodnevne, od 9 do 15 sati uz mogućnost dolaska od 8 i odlaska do 16 sati.

Program obuhvaća osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji sa predviđenim filmskim programom.
Filmski program sastoji se od više tematski odabranih filmskih sadržaja.
Uz zajednički objed i razgovor o filmu povezujemo se timski i kreativno za zahtjevne tehničke i dramsko-izvedbene vježbe.

Frooom se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva.

Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji u slučaju FROOOM-a podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji.

Kroz godine iskustva u radu s djecom i mladima Frooom! se razvio u tri obrazovna stupnja: početni, napredni i majstorski.

Kada dođu na majstorski Frooom! polaznici se često vraćaju iz godine u godinu jer su teme majstorskih radionca kao i područje bavljenja filmom neiscrpne.

Do sada su održane radionice 3D mapinga, Montaže i dramaturgije, Montaže zvuka, Stop animacije, Pisanja scenarija, Režiranja glazbenog spota, Kostimografije, Snimanja kamerom, Glume za film i televiziju, Režiranja filma apsurda, Analogni film.