Rečeno-učinjeno

Rečeno-učinjeno, nova knjiga za djecu Julijane Matanović.

Nakon knjige One misle da smo male, napisane 2010. godine u koautorstvu s Ankom Dorić, omiljena hrvatska spisateljica Julijana Matanović napisala je i drugu knjiga za mlade – roman Rečeno-učinjeno.

Jedan od poticaja za pisanje nove knjige za djecu svakako je bio i uspjeh knjige One misle da smo male, koja je doživjela čak 5 izdanja te bila ovjenčana brojnim nagradama za najbolje prozno djelo za djecu i mlade u 2010. godini – Nagrada Anto Gardaš, Nagrada Kiklop, Nagrada Mali Princ i Nagrada Biser mudrosti.

Rečeno učinjenoU novom romanu Rečeno-učinjeno pratimo djevojčicu Tinku koja u ispovjednoj formi pripovijeda o svemu što se događa u njezinom životu, školi, kući, ali nam donosi i njezine intimne želje i upoznavanje prve ljubavi.

Radnja romana odvija se tijekom jednoga tjedna i raspodijeljena je po danima u tjednu. Započinje početkom rujna, kada djevojčica Tinka kreće u šesti razred osnovne škole i strahuje od prvih testova. Međutim, dočekuju je vrlo lijepe i neočekivane vijesti. Kako se u njezinom razredu uče i klasični jezici, svako poglavlje naslovljeno je po nekoj njoj dragoj latinskoj izreci koja svoje opravdanje nalazi u samoj priči.

Školski sukobi, grupiranja, različiti afiniteti i odgoji, simpatije, propitivanje odnosa s roditeljima i učiteljima, razmišljanja o lektiri i matematici te školskom sustavu uopće, suvremenim medijima i tehnologijama, samo su neki od motiva ovog romana koji je u potpunosti pogodio jezik i preokupacije svojih budućih čitatelja. A idealni primatelji zasigurno će biti oni koji su po godinama bliski samim likovima.

Pisan duhovito, roman Rečeno–učinjeno, na čijim će se posljednjim stranicama tek otkriti njegov pravi autor, ne nudi samo zanimljivu i djeci blisku priču; on dubokom karakterizacijom pojedinih likova navodi i uspijeva vratiti djecu nekim već zaboravljenim vrijednostima. Međutim, čini to nenametljivo, čime ostvaruje pravi učinak, upravo onakav kakav treba imati literatura namijenjena mlađim čitateljima.

Na pitanje kakve reakcije očekuje od svojih mladih čitatelja, Julijana Matanović je rekla: – Voljela bih da djeca uživaju u čitanju. To je autoru uvijek najveće zadovoljstvo, i najveći dar.

Spomenimo još i to da je, osim ovog, u planu i novi roman u kojem će glavni junak biti dječak iz razreda.

Uz dopuštenje: Mozaik knjiga (sve fotografije)