U Zagorju Ivan Šulog uzgaja egzotično voće

U Zagorju ne uspijevaju samo vinove loze i tradicionalne kulture za taj kraj.

Tamo rastu indijanske banane, neke voćke na koje mi lokalitetno nismo navikli. Zašto i kako ih uzgaja, već dugi niz godina, u novoj epizodi“ Duluma zemlje“ govori Ivan Šulog.

Dulum zemlje“ nas u četvrtoj epizodi vodi na gospodarstvo Ivana Šuloga u Donju Bistru, gdje uzgaja egzotično voće i ne prestaje tragati za novim izazovima

ivan-sulog-egzoticno-voce-2

U tjednima iza nas dokumentarni serijal „Dulum zemlje“ odveo nas je pričama o poljoprivrednicima vizionarima u Slavoniju, Dalmaciju i Gorski kotar. Sljedećeg ponedjeljka, 23. siječnja, na HTV1 u 20:15 sati, „Dulum zemlje“ vodi nas u Hrvatsko zagorje. Tamo u mjestu Donja Bistra živi Ivan Šulog s obitelji.

Energičan, inovativan i gladan novih prilika prepoznao je svoju u egzotičnom voću. Uzgaja ga sada već više od 20 godina, no to ga ne zadovoljava. On ne prestaje tražiti nove interese i prilike za stvaranjem nečeg drugačijeg i novog.

ivan-sulog-egzoticno-voce-1

Ivan Šulog će za sebe reći kako njega motivira raditi sve ono što ne rade drugi. Da mu to polazi za rukom moći ćemo se uvjeriti u četvrtoj epizodi dokumentarnog serijala „Dulum zemlje“, koja nas u ponedjeljak, 23. siječnja, na Prvom programu Hrvatske televizije vodi u Donju Bistru, mjesto u Hrvatskom zagorju.

Možda je za očekivati kako Ivan Šulog tamo brine o vinogradima, no priča o stvaranju i uspjehu ovog čovjeka je mnogo egzotičnija. Uz svoju suprugu i četiri kćeri, Šulog se niz godina bavi uzgojem voća koje nimalo nije tipično za naše podneblje.

ivan-sulog-egzoticno-voce-5

Na njegovim poljima naći će se kiwano, indijanske banane, žute lubenice i mnoštvo drugog šarenog i oku primamljivog voća i povrća iz tropskih krajeva.

Autori Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun, u 50-ak će nam minuta nove epizode slikom i tonom ispričati kako je izgledao Šulogov početak, koje su sve greške činili i što su godinama uzgoja naučili.

Doznat ćemo što o netipičnim izborima Ivana Šuloga govori njegova supruga Martina, koja mu je ujedno i najveća podrška, koliko u svemu pomažu i koje uloge imaju njihove kćeri Maja i Jelena te njegov brat Dejan. Otkrit ćemo i što ga pokreće te kakve ciljeve ima za svoju proizvodnju, obitelj i budućnost.

ivan-sulog-egzoticno-voce-4

Rizik uvijek postoji. On je prepreka. Ja ne razmišljam o riziku – govori Šulog

„Uzgojem tropskog voća bavim se već više od 20 godina i taj je put bio interesantan i poučan. Od samog početka do danas naučili smo mnogo te proširili vrste voća i povrća koje uzgajamo i izvozimo u inozemstvo, koje je naše glavno tržište.

Ne znaš koliko ćeš se ovim poslom moći baviti i što donosi sutra. Koliko god uživao u ovome gledam što je sljedeće, koji je sljedeći posao u koji ću krenuti. Rizik je svuda oko nas i on je prepreka, a ja ne razmišljam o tome, razmišljam što je sljedeće i što od toga mogu stvoriti“, poručuje Ivan Šulog.

ivan-sulog-egzoticno-voce-3

U zadnje dvije epizode „Dulum zemlje“ vodi nas u Slavoniju i Istru
Nakon priče o Ivanu Šulogu gledat ćemo petu epizodu koja će nam pokazati što se uzgaja na gospodarstvu Zvonimira Kalića u Vrpolju. Za kraj ćemo u središte Istre, u selo Ipši, gdje idemo Ipšama – obitelji koja će nam pokazati što s grožđem i maslinama i kako to činiti vrhunski.

Sve epizode nove sezone serijala „Dulum zemlje“ bit će dostupne i na platformi HRTi, gdje se već sada mogu pogledati prethodne tri.

Više o dokumentarnom serijalu otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram.

Uz dopuštenje: Ponto (sve fotografije)