Akne ili prištići u mladenačkoj dobi znaju biti ozbiljan problem

Akne na licu najgora su noćna mora svakog adolescenta koji ulazi ili se nalazi u pubertetu.
Akne na koži se najčešće pojavljuju usred hormonalne promjene u trenutku kada se tijelo iz dječjeg pretvara u odraslo. One se najčešće pojavljuju na koži u području lica, vrata, leđa i ramena a genetska predodređenost ima veliki utjecaj na njihovo pojavljivanje. Problem s aknama obično prestaju nakon nekoliko godina.

Kako akne nastaju

Pod imenom akne smatraju se prištići na koži koji mogu biti s crnim ili bijelim vrhom te njihove upalne verzije crveni prištići. Pore u koži sadrže lojne žlijezde koje pod utjecajem puberteta počinju proizvoditi previše ulja. Višak ulja pogodan je za ubrzani razvoj bakterija čime odlazi do upala i pojavi akni. Kada se pora začepi, zatvori te potom nabubri na licu se pojavi bijeli vrh.

Crni vrh akne pojavljuje su kada pora ostane otvorena te se usred izlaganja zraku dolazi do oksidacije te se na koži stvara crni kružić. Ova dva oblika se najčešće pojavljuju ali su i najlakša za liječenje.

Stanje s aknama se mogu pogoršati uslijed stresa koji potiče pretjerano lučenje lojnih žlijezdi.

Pojačano znojenje, visoka temperatura i vlažnost zraka te trenje odjeće ili duge kose, pogotovo kada se akne pojave na vratu ili leđima, mogu pogoršati stanje i dovesti do jačih upalnih procesa.
Kod jačih upalnih procesa kože preporučuje se odlazak dermatologu a jake i uporne upale se moraju liječiti čak i antibioticima.

Higijena

Njega kože

Loša higijena može pogoršati stanje s aknama. Koža je prirodno blago kisela te učestalo pranje, pogotovo s neodgovarajućim preparatima može poremetiti prirodni obrambeni mehanizam te kožu izložiti još većem broju mikroorganizama.

Kako bi se pojava akni držala pod kontrolom, kožu treba održavati čistom te ju treba prati nekoliko puta dnevno s blagim sapunom i toplom vodom. Prilikom pranja nikako ne treba trljati kožu jer će se koža iziritirati a stanje s aknama samo pogoršati. Na tržištu postoji veliki broj prirodnih proizvoda za čišćenje lica te krema, tonika i ulja za njegu kože.

Što ne treba činiti koži koja ima akne

Nikako ne treba stiskatiprištiće pred ogledalom jer će se tim postupkom dijelovi nečistoće i odumrlih stanica raspršiti još jače po koži što može dovesti do jačeg crvenila a možda i do upalnih procesa. Dodirivanjem lica s rukama bi trebalo svesti na minimum jer se tako može prenijeti veliki broj bakterija s ruku na lice.

Pravilna prehrana

Osim njege kože pažnju treba usmjeriti i na prehranu. U prehranu treba unijeti veće količine voća i povrća a smanjiti potrošnju masnoća, brze prehrane, šećera, gaziranih sokova.

Napravite sok koji će podići imunitet cijeloj obitelji! OVDJE pronađite recept :)

Znanstvena istraživanja pokazuju da konzumacija mlijeka dovodi do veće pojave akni a teže ih se rješava. Također u većim količinama čokolada može doprinijeti pojavi akni.

Pravilna prehrana

U prehranu unesite omega-3 masne kiseline u obliku ribe i sjemenki lana, zeleni čaj, svježe cijeđene sokove, probiotike u obliku jogurta, kefira, kiselog kupusa, tamne čokolada te povećajte unos vode.

OVDJE pogledajte kako se radi domaći voćni jogurt

Stil života

Razinu stresa možete kontrolirati dovoljnim snom i redovitom tjelovježbom.
Nemojte se pretjerano izlagati suncu jer problem nećete riješiti nego samo pojačati.
Moderne generacije ne obraćaju pozornost na mobilne telefone koji su veliki prijenosnik bakterija. Održavajte svoj mobilni aparat čistim.

Izdvojeno:

> Čak 85% svih adolescenata pati od nekog oblika kožnih problema.
> Bakterija koja izaziva pojavu akni u začepljenim porama zove se Propionibacterium acnes.
> Nemojte koristiti nekvalitetnu kozmetiku koja može zatvoriti pore i dovesti do većih problema s aknama

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay