Igrajmo se školice – donosimo vam čak pet različitih verzija ove igre!

Ova tradicionalna igra spaja generacije i generacije, kao i svu djecu svijeta. Školicu smo igrali mi, naše bake i djedovi, majke i očevi, igraju ju naši maleni, a igrat će ju i njihova djeca.

Zabavna i rekreativna, ova igra pogodna je za svako mjesto na kojem se njene kockice mogu iscrtati, a jednako je interesantna i djeci i odraslima pa je odlična za aktiviranje cijele obitelji.

Nije ni čudo što školica nije podlegla testu vremena, jer je ostala „živom“ zahvaljujući njenim brojnim zabavnim varijacijama. Čak pet verzija za igranje s više igrača donosimo upravo za vas.

Sve što će vam trebati jest kreda, po mogućnosti u što življim bojama i lijepo vrijeme – na svu sreću, sada smo u vremenu kada će ga biti napretek.

Pravila za igranje školice u osnovnoj verziji

Ako su vaši maleni početnici u školici, naučite ih prvo igrati osnovnu verziju s više igrača, kako bi kasnije mogli „pohvatati“ ove naprednije verzije

1. Nacrtajte kredom ćelije školice s brojevima od 1 do 10, a ako igrate unutar doma, možete isto učiniti ljepljivom trakom po podu.
2. Bacite kamenčić, grančicu, svežnjić graha ili neki drugi marker na prvi kvadrat. Padne li marker na liniju ili pak van njega, vi gubite i prepuštate svoje mjesto sljedećem igraču.
3. Skočite jednom nogom na prvi prazni kvadrat i zatim na svaki sljedeći prazni kvadrat. Morate samo paziti da preskočite onaj na kojem je marker.
4. Na kvadratima koji stoje vodoravno jedan pored drugoga (4 i 5 te 7 i 8), skočite s obje noge.
5. Na broju 10, skočite s obje noge, okrenite se na isti način te krenite skačući prema startu.
6. Kada dođete do kvadarata s markerom, pokupite ga, i dalje stojeći na jednoj nozi, i završite krug.
7. Ako ste uspjeli sve bez pogreške, predajte marker sljedećem igraču. Sljedeći put kad ste na redu, bacite marker na sljedeći broj.
8. Pogriješite li tijekom svojeg kruga, ili promašite kvadrat ili marker, gubite red i morate ponoviti isti broj kada dođete ponovo na red. Tko god da prvi dosegne brojku deset, pobjeđuje.

djecje igre skolica

Pet zabavnih varijacija školice

Dodajte sljedeće elemente u igru školice kako bi ju malo „zapaprili“ i učinili zanimljivom:

Pratite tajmnig: Namjestite štopericu na 30 sekundi. Svaki igrač mora završiti krug unutar zadanog vremena kako bi mogao nastaviti igru. Ako prijeđete ograničenje, gubite svoj red.

Označivanje kvadratića: Umjesto da bacate marker numeričkim redoslijedom, bacite ga bilo gdje u polje ćelija. Kada završite uspješan krug, označite kvadratić gdje vam je marker pao i predajte marker sljedećem igraču. Igra završava kada su sa sva pola označena. Osoba s najviše označenih polja pobjeđuje.

Udarite marker: Probajte na jednoj nozi udariti marker tako da ga prebacite u drugo polje, i to sve dok skačete kroz ćelije.

Imenujte kategorije: Označite svaku ćeliju nekom kategorijom (npr: knjige, nadjevi za pizzu, deserti, i sl.). Kada skočite na kvadra, morate glasno izreći neki pojam koji pripada toj kategoriji.

Doskočite li, npr., na nadjeve za pizzu, možete reći: šunka, sir, umak od rajčice, origano, masline…. U slučaju da se ne možete sjetiti niti jednog pojma, gubite red.

Premjestite kvadrate: Polja školice ne morate crtati numeričkim slijedom, probajte ih premjestiti i time dodatno zakomplicirate bacanje markera i skakanje.

Možda će vam neke od ovih ideja pomoći i da sami dodate ili oduzmete pravila iz školice, mališanima će sigurno uvijek biti zabavno, a pogotovo ako uključite što više članova obitelji u igru.