Trampolin: Što trebate znati prije skakanja na trampolinu

Trampolini su popularni među djecom pa čak i tinejdžerima i zaista je zabavno skakati i zabavljati se pogotovo ako je društvo šaroliko.

Mada je jako veselo biti na zraku i poskakivati u društvu na trampolinu, jedan pogrešan doskok može prouzrokovati ozbiljne, a ponekad nažalost i trajne ozljede kod djece.

Do ozljeda može doći čak i kad trampolin ima sigurnu zaštitnu mrežu, a roditelji budno nadgledaju igru svoje djece.

trampolin skakanje djeeca

Koje su najčešće ozljede na trampolinu

Tisuće djece svake se godine ozbiljnije ozlijedi na trampolinima. Statistike kažu da se najveći broj ozljeda dogodi na kućnim trampolinima, djeca mlađa od 6 godina više su izložena većem riziku od ozljeda.

> Slomljene kosti

> Potresi mozga i druge ozljede glave

> Različita iščašenja

> Modrice, ogrebotine i posjekotine

> Ozljede glave i vrata (od kojih neke nažalost mogu dovesti do trajne paralize ili smrti)

Zašto nastaju tako ozljede na trampolinu

Većina ozljeda na trampolinu događa se kada više djece koristi trampolin, a djeca se mogu ozlijediti kad zemljište na kojem je postavljen trampolin nije ravno, a trampolin nije dobro uglavljen.

Ozljede nastaju najčešće dok djeca rade razne okrete u zraku pa loše doskoče na trampolin, kada probiju mrežu, kada udare skačući u drugu osobu, nehotice padnu s trampolina.

trampolin skakanje djeeca

Izdvojeno:

Ne kupujte trampolin za kućnu upotrebu! Trampolini su vrlo popularan i zabavan način aktivnosti kod djece, ali postoje sigurniji načini za poticanje djece na tjelesno aktivno djelovanje, poput igre lovice, vožnje bicikla ili nekih timskih sportskih igara.

Trampolin treba koristiti samo u nadziranim programima treninga za vježbanje. Na trampolinu bi u bilo kojem trenutku trebala biti samo jedna osoba.

Ako se odlučite za kućni trampolin svakako bi trebali osigurati sljedeće sigurnosne mjere opreza:

> Nadzor odraslih čitavo vrijeme dok dijete skače na trampolinu

> Dozvolite da samo jedno dijete skače

> Odgovarajuća zaštitna obloga na trampolinu koja je u izvrsnom stanju i na odgovarajući način montirana

> Često provjeravajte svu opremu

> Kada je bilo koji dio trampolina oštećen, zaštitna obloga, mrežica i ostali dijelovi treba ih odmah popraviti ili zamijeniti