Izrada domaćeg kruha koju će zavoljeti cijela obitelj

Izrada i pečenje kruha korisna je i ujedno prekrasna kreativna i poučna razonoda za vaše dijete i vas, jer kuhanje spaja cijelu obitelj.

Ako upotrebljavate instant-kvasac, dostupan u samoposluživanjima, proces za izradu i pečenje kruha je vrlo jednostavan.

Kada zamijesite tijesto za kruh dajte vašem mališanu jedan komad tijesta kojeg će on moći izrađivati i od kojeg će moći raditi svoje oblike kruha.

Djetetu recite da vas promatra i oponaša u izrađivanju tijesta, a ono će se dobro zabavljati i ujedno učiti oponašajući.

Kada zajedno oblikujete tijesto za kruh, možete pokušati napraviti simpatične oblike poput životinjica, kao što naprimjer mali ježevi ili domaće životinje poput mace ili psića.

Grožđice mogu poslužiti za “oživljavanje” likova, recimo možete s njima napraviti oči, nos i nasmijana usta..
Kad napravite sve oblike, dijetetu treba reći da tijesto treba “narasti” i da onda možete staviti kruh i ispeći, a svako malo pogledajte kako tijesto za kruh raste.

Pozitivni učinci izrade kruha – kod djeteta potičete osjetilni razvoj

Dodirivanje, gnječenje tijesta i ljepljive ruke upoznat će dijete s teksturom koja mu je možda neobična. Ove radnje će pomoći izbjeći senzorne probleme u starijoj dobi.

izrada-kruha-1

Promiče zdravu prehranu

Pripravljajući sami svoj kruh, možete kontrolirati količinu soli i šećera – većina kupovnog kruha sadrži zaprepašćujuće visoke razine soli.

Osim toga, svježi domaći kruh toliko je ukusan da ga možete jesti bez maslaca, što će pomoći priviknuti vaše dijete na “suhi” kruh, što je vrlo zdrava navika.

Osim toga, vjerojatnije će biti manje izbirljivo u jedenju korice zato što je korica domaćeg kruha često mnogo mekša od one kupovnog kruha.

izrada-kruha

Smanjenje troškova kućnog budžeta

Još jedna prednost je manji trošak pri izradi domaćeg kruha od kupovanja već gotovog.

Izrada i pečenje domaćeg kruha ublažava tjeskobu

Pečenje kruha izvrsna je aktivnost za one dane kada je vaše dijete sklonije odgovarati s “ne” na svako pitanje, lošije je volje i sklonije izljevima bijesa nego inače.

Zna se kako izrada tijesta smiruje, a dijete će neizbježno uživati u gnječenju elastičnog tijesta.

Ritmično udaranje tijesta odličan je način za oslobađanje frustracija, a što ste vi mirniji, mirnije će biti i vaše dijete.

Naučite dijete tući tijesto zato što će mu biti veoma zabavno i pomoći će mu osloboditi se ljutnje.

izrada-kruha-2

Ovo je recept za bijeli kruh

Sastojci

lim za pečenje, namašćen
750 g glatkog brašna (ii krušnog brašna)
25 g maslaca, omekšala
1 vrećica instant kvasca
450 ml tople vode
1 čajna žličica soli i šećera

Priprema recepta

Stavite maslac i kvasac u veliku posudu, zatim prosijte brašno, umiješajte vodu, sol i šećer te načinite mekano tijesto. Okrenite na pobrašnjenu površinu i dobro mijesite oko 10 minuta.

Oblikujte tijesto u štrucu ili ga podijelite u 8 do 10 rolica.

Premjestite tijesto na pladanj za pečenje, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u toploj sobi ili prozračnom ormariću oko 90 minuta dok ne udvostruči veličinu.

Sklonite prozirnu foliju i pecite u pećnici zagrijanoj na 230 C oko 30-35 minuta za kruh ili 15 – 20 minuta za pecivo.

Ako kruh zvuči šuplje kada kucnete po kori, znači da je pečen. Ako želite, možete kruh omotati u čistu kuhinjsku krpu dok se ne ohladi kako biste omekšali koricu.

Tekst omogućio: Veble