„Kuhanje“ s djecom uz jednostavan recept

Djeca su u određenoj dobi postanu najednom jako zainteresirana za kuhanje i žele dokazati da i oni mogu nešto skuhati i napraviti.

Obično to kreće s dječjim igračkama – posuđem i namirnicama koje smo im dali da nešto „skuhaju“ za svoje mede ili bebe.

Djeca vole postavljaju pitanja oko kuhanja i kako bi zadovoljili njihovu znatiželju treba im dopustiti da ponekad i sudjeluju u spravljanju nekog jela koje će zasigurno s ponosom poslužiti svojim roditeljima ili bakama i djedovima.

Provedeno vrijeme s djecom u kuhinji generirat će jako lijepe uspomene, a ujedno im pružate priliku za razvojem raznih vještina.

Neprocjenjiva je vrijednost komunikacije u kuhinji koja se može odigravati s djecom dok kuhate jer imate priliku pričati o povrću, voću, organskim namirnicama i osobito o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane.

Zajedničkom pripremom jednostavnih jela djetetu razvijate ljubav prema dobrim i zdravim navikama kako u higijeni, izboru namirnica tako i zdravoj hrani.

U slučaju da vaše dijete nema dobar apetiti kuhanjem i pripremom obroka vrlo je vjerojatno da će pojesti nešto što su „sami“ pripremili.

Ono što je važno zapamtiti je da je kuhanje jako dobra opcija i u osvješćivanju djeteta oko slatkiša i slastica budući zorno vide pripremu kolačića, ili nekih drugih poslastica te im tada možete objasniti što je to šećer i što on može uzrokovati te da se stoga poslastice jedu u umjerenim količinama i povremeno.

Prehrambene navike i okusi formiraju se u ranoj dobi, tako da je izbor hrane iznimno važan od samog početka odrastanja.

Ne samo da je to važno kako bi se izbjegla pretjerana izbirljivost već je važno i zato što se djetetu formiraju obrasci uravnotežene prehrane koja osigurava hranjive tvari za potreban razvoj organizma odnosno kasnije stabilno zdravlje.

Kuglice Veseli Popaj

Ovaj jednostavan recept jako će se svidjeti djeci pogotovo ako će ga pripremali s vama, a prepun je zdravih namirnica kroz koje im možete približiti vitamine, minerale i ostale nutritivne vrijednosti. Priprema traje oko svega 10 minuta a mogu ga jesti djeca od svoje prve godine pa nadalje.

Sastojci za recept:

200g slatkog krumpira isjeckanog na male kockice
175g sitno narezanog lososa ili neke bijele ribe
75g kuhane quinoe
85 g krušnih mrvica
40g nasjeckanog špinata
30g naribanog parmezana
manja glavica nasjeckanog luka
1 žličica umaka od rajčice

Izrada recepta:

Krumpir možete skuhati ili ispeći u pećnici dok ne budu sasvim mekani te ga pustite da se malo ohladi pa sve ostale namirnice stavite skupa s krumpirom u blender i kratko promiksajte. Smjesu oblikujte s žličicom za sladoled ili običnom u male kuglice i malo svaku „prošećite“ kroz brašno. Zagrijte malo ulja u tavi i pržite loptice 5 do 6 minuta dok ne „pozlate“ te ih nakon što su pečene servirajte.

Piše: Wishmama