Dojenje ili bočica za hranjenje vaše bebe ponekad je velika odluka

Važno je da prije no što se vaše dijete rodi, a tu mislimo i na dojenje ili hranjenje bočicom, promislite o nekim odlukama koje ćete morati donijeti kad ono stigne.
Naravno da postoji mogućnost da čete se kasnije predomisliti, no uzimajući sve mogućnosti u obzir prije tog vremena, moći ćete donijeti informiranije odluke.

OVDJE se informirajte oko toga što treba pripremiti prije dolaska mame i bebe iz rodilišta

Neke od stvari o kojima ćete htjeti promisliti prije no što vaše dijete stigne uključuju: kako želite hraniti svoje dijete, odabir imena za vašu bebu, kakav će biti povratak na posao nakon porođaja, te, ako se vraćate na posao tko će se brinuti za dijete?

OVDJE pogledajte neke dobre savjete oko toga kako odabrati dadilju?

Dojenje ili bočica

Odluka o tome kako želite hraniti svoje dijete je vrlo osobna stvar te biste trebali provesti neko vrijeme promišljajući o dobrobiti i negativnim stranama dojenja i hranjenja na bočicu kako biste mogli donijeti informiraniju odluku.

Nema dvojbe da je majčino mlijeko najbolje, osobito u prvim tjednima nakon porođaja, no postoji puno dobrih razloga zbog kojih žene hrane djecu na bočicu. Konačno, važno je da i vama i djetetu bude ugodno, da ste oboje zdravi i sretni.

hranjenje beba dojence

Dojenje dojenčeta

Većina žena može dojiti, bez obzira na veličinu ili oblik njihovih grudi. Međutim, ako imate ravne ili uvučene bradavice možda ćete trebati malo pomoći u učenju djeteta.

Dojenje može biti isprva bolno, no većina žena se unutar nekoliko tjedana privikne uz pomoć svog liječnika ili patronažne sestre.

Nekim je trudnicama pojam dojenja neugodan, no vrlo ga brzo prihvate nakon što im po porođaju bude dano dijete. Ovo je često rezultat prirodnih hormonalnih promjena u njihovim tijelima. Ako ste nesigurni, trebali biste nastojati pokušati – uvijek možete prijeći na bočicu ako vam ne uspije.

OVDJE saznajte sve o mastitisu – upala grudi kod dojenja – i koji su simptomi?

Teže je početi s dojenjem nakon što se dijete privikne na bočicu, stoga možda nećete imati drugu priliku ako ne počnete odmah.

Ako se vraćate na posao ubrzo nakon porođaja, definitivno je poželjno početi dojiti, čak i ako znate da ne možete nastaviti; majčino mlijeko čini dobro vašem djetetu najviše tijekom prvih tjedana snažeći mu imunitet.

Također možete razmisliti o kombiniranom hranjenju svoje bebe

Dojite kada ste kod kuće a umjetno mlijeko neka vaše dijete pije kada ste vi na poslu. Ili biste mogli izdojiti mlijeko prije no što odete na posao kako bi vaše dijete imalo zalihe mlijeka dok vas nema.

Hranjenje bebe na bočicu

Ako imate problema ili osjećate odbojnost prema dojenju, možda ćete odlučiti hraniti dijete na bočicu. Također postoje neki lijekovi i medicinska stanja, poput pozitivno dijagnosticiranog HIV-a, koji nisu pogodni za dojenje zbog rizika za dijete, te je u tom slučaju hranjenje na bočicu nužno. Vaš će vam liječnik to i preporučiti.

6 prednosti dojenja

> Majčino mlijeko je prirodno stvoreno kako bi osiguralo hranjive tvari za vaše dijete u odgovarajućim količinama.
> Majčino mlijeko sadrži antitijela i druge zaštitne faktore koji pomažu u borbi protiv infekcija. Novorođenčad koja su dojena izložena su smanjenom riziku od respiratornih i infekcija uha, gastroenteritisa, dijabetesa, Crohnove bolesti, autoimune bolesti, sindroma iznenadne smrti novorođenčeta i gojaznosti, te mnogih drugih problema.
> Majčino mlijeko se lako probavlja te je manje vjerojatno da će prouzročiti smetnje u probavi, proljev i konstipaciju.
> Majčino je mlijeko jeftino, uvijek dostupno, prave temperature i svježe.
> Dojenje ubrzava proces vraćanja vaše maternice u normalnu veličinu te može pomoći u gubitku težine koju ste dobili tijekom trudnoće.
> Dojenje može smanjiti rizik od oboljenja od raka dojke.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Vaša trudnoća
Autor: Anne Deans