Međunarodni dan dječjih prava

Postoje mala bića, ali veliki ljudi koji svojim dolaskom na svijet učine ovo mjesto ljepšim mjestom za život. Riječ je o djeci, našim najmlađim članovima društva.

Sve osobe ustavom imaju zajamčena prava i slobode, neovisno o tome tko su, što su, odakle su i kakvi su. Iako neki ponekad zaboravljaju koja su prava djece, oni baš poput odraslih imaju jednaka prava i slobode. Baš iz razloga što neki nažalost zaboravljaju na djecu, 20. studenog obilježava se Međunarodni dan dječjih prava.

Ovaj dan odabran je zato što je 1959. godine upravo na taj dan od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojena Deklaracija o pravima djeteta, dok je 1989., točno 30 godina kasnije usvojena i Konvencija o pravima djeteta.

djeca

Ovo su prvi međunarodni akti u kojima se raspravlja o položaju, pravima djece i njihovoj zaštiti. Naizgled nam se čini da je sve savršeno i da sva djeca imaju jednaka prava te da se ta njihova prava poštuju. No, u svijetu je gomila slučajeva u kojima se djeca zlostavljaju, zanemaruju, u kojima se krše njihova ustavom zajamčena prava, a ponekad čak i pravo na život. Mnogo se toga promijenilo i još uvijek se mijenja, ali na svijetu nažalost iz dana u dan raste broj djece koja se izrabljuju.
Upravo iz tog razloga organizacija Ujedinjenih naroda osim Deklaracije o pravima djece usvojila je i Konvenciju o pravima djece koju je potpisao i ratificirao nemali broj država svijeta, među kojima je i Republika Hrvatska.

Djeca imaju pravo na skrb, na informiranost, na zaštitu od zlostavljanja, na odmor, na igru i obrazovanje. I dok je u Hrvatskoj slučaj da je osnovna škola obavezna, u svijetu postoji velik broj djece koja ne znaju što je to škola i koja ne znaju slovkati ili napisati i pročitati svoje ime. Oni umjesto da u klupama uče za život, rade u nehumanim uvjetima kako bi zaradili za koricu kruha. Djeca imaju pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, imaju pravo živjeti kao ljudi, a ne izgladnjeli moliti za milost i malo hrane kako bi preživjeli dan.

djeca-igra1

Kako ne bismo zaboravili na prava djece, upravo u studenom svake godine održava se niz aktivnosti i manifestacija koje podsjećaju na prava djece. Kroz aktivnosti i igru progovara se između ostalog i o teškim temama, sve s ciljem educiranja javnosti i širenja svijesti o stanju u svijetu i potrebi za udruživanjem i pomoći. Brojne udruge i organizacije brinu se o djeci, njihovim potrebama i pravima, bilo da se radi o djeci u našem susjedstvu ili o djeci na drugim kontinentima.

Iako se vremena mijenjaju, a s njima i uvjeti života, ono što se nikada neće promijeniti to je potreba da zaštitimo one kojima je naša pomoć najpotrebnija, stoga i vi 20. studenog učinite neko dobro djelo i razveselite nekog mališana, makar i jednom sličicom ili malom igračkom ili čokoladicom. Čak ne trebate ništa ni kupovati, već posvetite djeci par minuta i osvijestite da i ona itekako imaju svoja prava. Vas će to koštati veoma malo ili čak ništa, a tom djetetu značit će sve. U konačnici, sjetimo se da smo svi nekad bili djeca pa zašto i mi onda nekome ne bismo pomogli i uljepšali mu djetinjstvo, baš kao što oni to i zaslužuju.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Fotografija: James Jordan, Enrico Strocchi, LadyDragonfly