Dječja koža na suncu i kako je njegovati

Već i sam dodir s dječjom kožom u svakome od nas budi osjećaj nježnosti baš upravo zbog mekane baršunaste površine.

S prvim zrakama sunca djeca vole boraviti van zatvorenih prostora u parkovima, na igralištima ili ako smo na ljetovanju na plažama.

Najveća sreća budi se u nama kada sa svojom djecom možemo provesti što više vremena gledajući ih kako se raduju, skaču i uživaju na suncu.

Djeca trebaju bezbrižnu igru i što duži boravak na svježem zraku no odrasli katkad zaboravljaju da njihova koža nije još uvijek razvila pigmentacijski sustav koji nas odrasle koliko toliko štiti od UV zračenja.

more beba mama djeca

Kako je dječja koža u fazi sazrijevanja i stoga je mnogo tanja od kože odraslih iznimno je važno znati da djecu do tri godine zapravo uopće ne bismo smjeli izlagati suncu ili ako to činimo onda to mora biti vrlo kratko i u doba dana kada je sunce najslabije.

Pri boravku na moru, rijeci ili jezeru važno je spomenuti da vodene površine dokazano reflektiraju do 30% više UV zraka što znači da dječja koža mora biti zaštićena cijelo vrijeme boravka na plaži.

dijete beba7

Kako su odrasli glavni oslonac u odrastanju djece oni bi na vrijeme trebali educirati djecu o utjecaju sunca na njihovu kožu.

Odrasli bi trebali svojim primjerom biti uzor djeci u zaštićivanju kože od sunca, jer će tako mališani najbolje usvojiti dobre navike.

Djeca brzo „upijaju“ svaku riječ odraslih i stoga će ona razviti jako dobre navike u načinu ponašanja i odnosa prema svojoj koži i njenoj zaštiti.

Djecu svakako treba podsjetiti da je igra na otvorenom dozvoljena, ali u vrijeme između 11 i 16 u hladovini, a ispijanje vode obvezno kako ne bi dehidrirali.

Stoga im je uvijek dobro u blizinu staviti vrč s vodom kako bi im bio nadohvat ruke, čaše veselih uzoraka sa slamčicama, a kako dječica ne bi u veseloj zabavi zaboravili popiti vodu.

beba2

Koja se zaštita od sunca preporučuje za bebe i djecu?

Do svoje šeste godine djeca su posebno osjetljiva na sunce jer se prirodne zaštitne barijere unutar kože još nisu potpuno razvile.

Oštećenja kože obično su vidljiva tek godinama poslije. Proizvodi s visokim zaštitnim faktorom (po mogućnosti 50+) i učinkovit sustav UV-filtera osiguravaju pouzdanu zaštitu.

Proizvodi bez mirisa, boja ili konzervansa i s visokom UVA-zaštitom smanjuju rizik od nastanka alergija na koži.

Koliko često treba mazati djecu?

Iako vodootporni NIVEA Sun proizvodi nude dugotrajnu zaštitu od opeklina, redovno nanošenje proizvoda ipak je vrlo važno.

Učinkovitost proizvoda za zaštitu od sunca smanjuju voda, znoj i brisanje ručnikom. Dakle, proizvod treba ponovo nanijeti najmanje svaka dva sata kako bi se zadržala najveća moguća zaštita.

Izdvojeno:

> Prilikom boravka na suncu djecu treba odjenuti u prozračne pamučnu ili lanenu odjeću svijetlih boja te im staviti šeširić na glavu sa što širim obodom
> Prilikom igre ili neke sportske aktivnosti najviše su suncu izložene ruke, noge i lice te stoga te dijelove treba opetovano mazati zaštitnim sredstvima svaka dva sata, a po potrebi i češće
> Čak i kada je sunce pokriveno oblacima zaštita kože mora biti jednako visoka i zato je treba mazati kremama namijenjenim djeci s faktorom 50+