Kako zabaviti djecu dok ste na moru

Možda jedno od najboljih obilježja ljeta je što provodimo više vremena u krugu obitelji i bližnjih uz neizostavnu zabavu i opuštanje na moru.

Mališanima je to vjerojatno i najomiljenije doba godine, jer osim puno zabave na moru i plaži, mogu uživati u blagodatima školskih ili vrtičkih praznika.
Za roditelje je to svakako i vrijeme odmora i opuštanja, koje se možda ponekad može činiti nemoguće uz mališane, ali kada se dobro organizira i unaprijed isplanira, itekako je moguće.

Pa i zabavno. Jer djeca nas ipak vraćaju u ono opušteno stanje razbibrige i veselja.

No prije svega, iskoristite ovo ljetno vrijeme školskih praznika da djecu maknete od televizije, igrica i mobitela… da provode što više kvalitetnog vremena u prirodi, u druženju s ostalima mališanima ili ukućanima i razvijaju socijalne vještine kroz igru.

djeca sunce plaža dječak more djeca dijete

Stručnjaci kažu da je jedna od glavnih vrsta ovisnosti ona vezana uz društvene mreže i kompjuterske igrice. Mnogi neurolozi i psihijatri smatraju da su navedene aktivnosti dosegle razinu zabrinutosti te da većina osoba (ovo se naravno odnosi i na odrasle osobe) bez navedenih mobilnih uređaja ili društvenih mreža doslovno ne može funkcionirati.

Jedno istraživanje sa sveučilišta u Marylandu pokazalo je neke zanimljive rezultate kod studenata. Testiranje se vršilo nad volonterima koji su bili učenici sa 12 sveučilišta u Velikoj Britaniji. Ispitanicima je 24 sata bio zabranjen pristup računalima, mobitelima, televiziji, radiju pa čak i novinama.

Dopušteno im je bilo tek čitanje knjiga i korištenje fiksnog telefona te su u dnevnik mogli bilježiti kako se osjećaju. Vjerojatno najsmješnija i najučestalija reakcija bila je konstantno posezanje u džep za mobitelom kojega nemaju, pa do simptoma razdražljivosti, drhtanja ruku, tjeskobe, neuroze te krajnje uznemirenosti.

Ovakve manifestacije stručnjaci opisuju kao ovisničku krizu, sličnu onoj kada se podvrgavamo strogoj dijeti ili se odvikavamo od cigareta. Bitno je stoga ograničiti korištenje moderne tehnologije kod djece, te ih u ovo ljetno vrijeme više poticati na boravak u prirodi, u druženju i igranju na otvorenom.

Veliki je izbor zabave i aktivnosti za djecu na moru ili plaži…od plivanja, pronalaženja i skupljanja kamenčića istih oblika, školjki, istraživanja životinjica poput raznih vrsta riba i rakova, građenja kuli od pijeska itd.

more djeca šeširić dječaj dijete djeca

Kroz ove jednostavne igre ustvari educirate dijete i na zabavan način. Na primjer skupljanjem kamenčića, učite ih zbrajanju, dok bacanjem oblutaka u more podučavate ih zakonima fizike.

Igranje na otvorenom i na moru svakako može biti raznolikije nego na uobičajenom igralištu ispred vaše zgrade. Djeca će uvijek pronaći neku zabavu za sebe, a u ovom slučaju vrijedi i pravilo što više to bolje…u igranje možete uključiti nećake, djecu od prijatelja, baku, djedu…nema ograničenja.

I oni odrasli zasigurno će uživati u zakopavanju u pijesku, igranju piciginija ili frisbija u plićaku, pa i badmintona. Organizirajte lov na (izmišljeno) blago, možete sami prethodno zakopati nekoliko novčića ili nešto svjetlucavo na plaži i uz upute ili mapu dajte im smjernice, a ostalo ostavite dječjoj mašti na volju.

Kako je vrijeme provedeno na moru možda i najviše okupirano plivanjem i uživanjem u svim blagodatima morske vode, iskoristite to u svoju i djetetovu korist te ih naučite različitim stilovima plivanja.

Hidroterapija pruža mogućnost za djecu da poboljšaju svoje vještine kretanja, upravljaju senzorskim ponašanjem odnosno koordinacijom i općenito razvijaju sposobnosti za plivanje i vodu. Hidroterapija je i poznata metoda liječenja široko korištena u sustavu prirodne medicine, koja se također naziva vodena terapija ili bazenska terapija.

Ona također pomaže kod poremećaja pažnje i hiperaktivnosti u djece, a čini svrhovitu i smislenu aktivnost koja za djecu može predstavljati igru. Upotreba različitih rekvizita kroz igru u vodi služi upravo toj svrsi. Voda daje novu dimenziju osjetilima, daje otpor gdje je to potrebno i pomaže pri kretanju po potrebi. Iskoristite stoga sve blagodati boravka na moru u ovo ljetno vrijeme i zabavite se zajedno s vašim mališanima.

Autor članka: Divine Energy Park, Zagreb