Koliko često treba mijenjati pelene

Pelene je dobro mijenjati što češće, a svakako svaki put poslije stolice.

Zlatna pravila za mijenjanje pelena

> prije mijenjanja pelene operite ruke

> svaki put kada je beba imala stolicu svakako promijenite pelenu

> obvezno dobro očistite stražnjicu tako što je brišete dok maramice ne budu posve čiste i to u smjeru od naprijed prema straga

> pažljivo i dobro očistite sve pregibe da se ne bi nigdje zadržala bilo kakav nečistoća

> poslije brisanja namažite u finom sloju stražnjicu s kremom koja ima upravu tu namjenu

Znači pelene bi se trebale u pravilu mijenjati oko osam puta dnevno, svakako poslije svake bebine stolice. Naime i mokraća i stolica nagrizaju nježnu bebinu kožu te pogoduju razvoju različitih bakterija pa tako može doći do upala i crvenila kože. Mala beba jako često vrši nuždu tako da nema pravila da se pelene mijenjaju nakon jela. Kada beba navrši oko osam tjedana previjanje može postati rjeđe.

Platnene pelene

Ako ste se odlučili upotrebljavati platnene pelene morat ćete kupiti i zaštitne gaćice koje ćete djetetu stavljati preko pelena. Gaćice moraju biti prikladne veličine i trebaju prekrivati kompletno pelene. Svakako neka budu os materijala koje zadržava vlagu, ali i “dišu” kako bebina stražnjica i spolovilo ne bi bilo zacrvenjeno.

Tehnika previjanja stvar je rutine koja će vam iz dana u dan biti sve lakša, ali uvijek imajte na pameti da pelene moraju biti dobro iskuhane, oprane, suhe.