Najbolji savjeti za promjenu pelena

Za zadovoljavanje osnovnih potreba bebe, a kakao bi ona bila zadovoljna, jedna od čestih aktivnosti, koje roditelji moraju obavljati, je promjena pelena.

Novorođenčad treba biti na sigurnom i ona moraju biti nahranjena i čista, što su isto važni preduvjeti nasmijanog djeteta.

Promjena pelena od prvih dana

Kako bi čim lakše i jednostavnije obavljali ovaj zadatak donosimo par savjeta kako bi ovaj proces mogao proteći čim efikasnije, brže te na obostrano zadovoljstvo kako roditelja tako i djeteta.

Priprema prostora za prematanje

djeca-opremaOsigurajte miran i dovoljno veliki kutak, široku komodu, stolić za prematanje ili neku prihvatljivu podlogu za previjanje djeteta.

Odaberite mjesto koje se ne nalazi propuhu te je zaštićeno od sunčevih zraka a dovoljno je zagrijano. Ako nemate specijalizirani stol za prematanje osigurajte si blizinu svih potrebnih stvari koje trebaju biti na dohvat ruke, kako bi dijete bilo uvijek pod vašom kontrolom.

Čak i mala djeca koja još nisu propuzala mogu se nenadano okrenuti i dovesti se u neželjenu poziciju te time i neku opasnu situaciju. U kasnijim mjesecima kada dijete otkrije čari puzanja biti će nezaustavljivo te ćete ga morate pojačano držati pod kontrolom kako ne bi odlučilo iznenada krenuti u šetnju.

OVDJE pogledajte 7 pitanja i odgovora o puzanju i kretanju vaše bebe

pelene

Zabava za dijete

Unutar mjesta na kojem mijenjate pelene držite ili donesite omiljene djetetove zvečke ili igračke kako bi ga za vrijeme, unutar kojega ćete previjati, učinili manje dosadnim.

Također u blizini, možete držati mobilni aparat sa snimljenim omiljenim pjesmicama koje ćete pjevušiti djetetu prilikom promjena pelena.
Zrcalo koje se nalazi pored mjesta za promjenu pelena može biti dobar predmet zabave za dijete jer će mu privući pažnju i pružiti dodatnu zabavu.

Pelene

Promjena pelena

Bez obzira koristite li jednokratne ili platnene pelene učestalo ih mijenjajte kako bi spriječili pojavu osipa.

Ako na djetetovoj koži primijetite znakove ureza možda ste prethodno prejako zategnuli pelenu a ako se takve oznake ponavljaju nakon više promjena pelena zasigurno je vrijeme za nabavu pelena s većim brojem.

OVDJE pogledajte više informacija o što učiniti kada je bebina koža suha i gruba?

Pažljivo i nježno očiste bebu koristeći vlažne maramice ili neke druge proizvode kao kreme za zaštitu od osipa, namijenjene higijeni djece. Budite prethodno sigurni da koristite proizvode bez konzervansa.

OVDJE pogledajte sve o bebinoj koži u prvim mjesecima koja je izuzetno osjetljiva

Nemojte jako trljati niti stiskati kožu djeteta. Sve bebe, a naročito djevojčice, treba čistiti od naprijed prema stražnjici kako bi se spriječio prijenos bakterija na urinarni trakt.

Dječaci posebice mokre kada im se penis nađe izložen na zraku te zato ud prilikom promjene pelena pokušavajte držati pokriven kako ne bi nekontrolirano urinirao.
Nakon čišćenja pažljivo osušite djetetovu kožu s ručnikom ili dozvolite da se koža prirodno posuši ukoliko ste u dovoljno toplom prostoru.

OVDJE pročitajte korisne savjete za pranje bebine odjeće i pelena

S vremenom ćete uspostaviti rutinu, a to je pravi omjer potrebnih stvari i vrijeme, te će te svojoj bebi moći pružiti zajednički provedene sretne trenutke uz dječje pjesmice ili masažu nogica.

Nakon promjene pelena vaše dijete će biti čisto te će nesmetano moći nastaviti sa svojim omiljenim aktivnostima i zabavom.

Izdvojeno:

> S vremenom možete promijeniti mjesta na kojem prematate dijete naročito ako ono postane nemirno pri svakoj promjeni pelena.
> U blizini mjesta za prematanje osigurajte si košaru za smeće u koju ćete privremeno moći odložiti upotrebljenu pelenu.
> Nemojte zaboraviti i na svoju higijenu te obvezno prije i poslije promjene pelene operite ruke.
> Dopustite vašem djetetu određeni dio vremena bez pelena, kako bi koža na guzi mogla normalno funkcionirati, pa isplanirajte unaprijed više vremena za dužu promjenu pelena.