Platnene pelene

U posljednje vrijeme sve se više roditelja odlučuje za korištenje platnenih pelena. Osim što su mekane i djeci udobne, ekološki su prihvatljivije, ali i financijski isplativije. Estetski su privlačne zbog raznolikih dezena, a i jednostavne su za održavanje.

Udobnost i zdravlje djece

Pojava jednokratnih pelena napravila je pravu revoluciju u prematanju djeteta. Više nije bilo potrebno svakodnevno prokuhavati gaze i glačati ih pa je briga o dječjoj higijeni postala puno jednostavnija i brža. No upravo radi velike mogućnosti upijanja i apsorbiranja tekućine, jednokratne pelene sadrže kemijske spojeve i sintetička vlakna koja u dodiru s osjetljivom bebinom kožom mogu izazvati osip i neugodne reakcije na koži. Kod platnenih pelena dodatnih kemikalija za apsorbiranje nema pa dječja koža lakše diše te je u manjoj mjeri sklona reagiranju. Postoji nekoliko vrsta platnenih pelena, a samo neke od njih su tetra pelene (četvrtasta pelena koja se učvršćuje kopčom ili zaštitnim gaćicama), leptir pelena, oblikovana pelena s kopčama, pelena s džepom i dr.

Ekološka prihvatljivost

Ako računamo da je djeci potrebno promijeniti pelenu u prosjeku svaka 2 – 3 sata, ispadne da se dnevno potroši oko 8 – 9 pelena, što na godišnjoj razini ispadne oko 3000 pelena. Kada se tome pribroji da im treba i do 500 godina da se razgrade, tada nije teško shvatiti koliko negativan utjecaj na okoliš one imaju. Za razliku od jednokratnih pelena, one platnene dovoljno je nakon korištenja oprati u perilici te ih izvaditi da se osuše na suncu i svježem zraku (po želji je moguće koristiti i sušilicu).

Djećje pelene

Financijska isplativost

Nakon izračuna od 3000 pelena godišnje i usporedbe da je po djetetu dovoljno tridesetak platnenih pelena, proizlazi da su platnene pelene financijski isplativije. Kod platnenih pelena postoji i mogućnost ponovnog korištenja pa tako nakon prvotnog ulaganja braća i sestre mogu koristiti iste pelene.
Valja reći kako je na početku potrebno veće financijsko ulaganje kako bi se one kupile (ovisno o vrsti pelene i proizvođaču, cijena je između 50 i 100 kuna po peleni), ali se na duži rok investicija u svakom slučaju financijski isplati.

Estetska privlačnost

Iz dana u dan sve veći broj ljudi bavi se izradom i prodajom platnenih pelena. Razmjerno s rastom potražnje, raste i ponuda pa je tako roditeljima na izbor ponuđeno nebrojeno puno dezena, a moguće je napraviti i personalizirane pelene na kojima roditelji odabiru čak i boju konca. Nude se tako vedre i vesele boje, a roditelji mogu odabrati i one jednostavnije dezene ili pak uzeti jednobojne pelene.

Jednostavno održavanje

Za razliku od nekadašnjih pelena i gaza koje je bilo potrebno prokuhavati, platnene je pelene dovoljno oprati u perilici na 60 stupnjeva, s malo praška i bez dodatka omekšivača. Dovoljna je temperatura od 60 stupnjeva jer uništava bakterije te troši manje energije i vode od pranja na višim temperaturama. Po želji je moguće dodati žlicu octa za dodatnu dezinfekciju ili nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande. Na radost sviju, pelene nije potrebno glačati, dovoljno ih je osušiti na suncu te pospremiti za ponovno korištenje.

Autor: Vedrana Duić Loparić