Pripremite se za blizance, dvojčke ili čak trojčeke

Imati blizance ili možda trojčeke znači mnogo više od rođenja jedne bebe, dvojčeki ili trojčeki pravi su izazov koji traži dvostruko ili trostruko više posla ali i višestrukog zadovoljstva.

Dolaskom dvoje ili više novorođenčadi na svijet pripremite se na veće financijske izdatke, na pelena, dječju odjeću, hranu, autosjedalice i mnoge druge stvari, a možda će vam trebati veći automobil.

Blizanci ili trojčeki ponekad se rađaju nešto manji od prosječnog novorođenčeta, pa će vam možda trebati češća konzultacija s pedijatrom od slučaja kada imate samo jednu bebu.

Hranjenje blizanaca ili trojčeka, bilo da se radi o dojenju ili hranjenju na bočicu traži i posebne strategije.

trojceki

Odgoj dvojčeka ili trojčeka

Od samog početka vrlo je bitno znati da je svaka beba pojedinac i biće za sebe. Bez obzira na to što su možda fizički identični treba im pojedinačno pružati pažnju ljubav, brigu i igrati se s njima.

Koliko god oni fizički izgledali isto, vjerujte emocionalno se razlikuju, a kako bi odrasli sretni i sigurni kao pojedinci, trebate podržati u svakom trenutku njihove razlike. Oni su braća ili sestre koji imaju rođendan na isti dan!

bebe blizanci dvojceki

Jednojajčani blizanci

Identični blizanci potiču iz istog jajeta, uvijek su istog spola i izgledaju vrlo slično, ako ne i skoro identično.

Oni mogu biti, ali i ne moraju biti istog spola. Bez obzira na to jesu li identični svi blizanci imaju svoje osobnosti, stilove i temperament te kako rastu mogu početi osjećati međusobnu konkurenciju ili ljubomoru kako rastu.

U nekim slučajevima jedan od blizanaca počinje dominirati, zauzima poziciju vođe dok ga drugi samo slijedi.
No svakako treba znati da bez obzira na njihov odnos većina blizanaca razvija vrlo intenzivnu vezu u ranom dijelu životu, stoga što provode jako puno vremena jedno s drugim.

blizanci

Starije dijete u novom okruženju blizanaca

Ako već imate dijete u braku znajte da bi to starije dijete moglo početi zahtijevati veću pažnju nego prije dolaska nove braće ili sestrica u obitelj, moglo bi tražiti više vašeg vremena i veću količinu energije, a pokušat će privući veću pažnju prijatelja, rodbine ili čak nepoznatih ljudi na ulici.

Svom starijem djetetu trebate pomoći da prihvati novonastalu obiteljsku novost, a možda čak i možete iskoristiti ovu neobičnu situaciju tako što ćete im ponuditi „dvostruku nagradu“ ako vam pomognu oko beba.

Svakako ih ohrabrujte kada se uključe u svakodnevne obveze i brigu oko beba. Također biste trebali pronaći malo vremena u danu i provesti ga samo sa starijim djetetom.

Kako vaši blizanci postaju odrastaju, pogotovo ako su identični, možda će se htjeti igrati samo jedno s drugim, zbog čega će se ostali braća i sestre osjećati zapostavljenima.

Kako biste izbjegli takve situacije, pozovite svakog od njih pojedinačno, da se igraju s drugom djecom. Također, vi se možete igrati samo s jednim blizancem, dok se drugi blizanac može igrati s braćom ili sestrama ili prijateljima.

blizanci blizanke

Razvoj Blizanaca

Možda otkrijete da se vaši blizanci ne razvijaju po istom obrascu kao i druga djeca njihove dobi. Čini se da neki blizanci “razdvajaju posao”, dok se jedan usredotočuje na motoričke sposobnosti, drugi usavršava komunikacijske sposobnosti.

Kako većinu vremena provode zajedno, mnogi blizanci međusobno bolje komuniciraju međusobno nego s drugim članovima obitelji ili prijateljima.

Oni uče kako “čitati” jedni drugima geste i izraze lica, a povremeno imaju čak i svoj verbalni jezik koji nitko drugi ne može razumjeti.

Budući da se mogu zabavljati, možda nisu baš motivirani za učenje o svijetu oko njih.

Ovaj jedinstveni razvojni obrazac ne predstavlja problem, ali je jako bitno da povremeno razdvojite svoje blizance i odvedete ih pojedinačno kod različitih prijatelja, date im različite igračke i odvedete na druga mjesta kada je u pitanju sport ili edukativne radionice.

Razdvajanje blizanaca

Blizanci nisu uvijek sretni kada ih se razdvaja. Zato ih je važno početi razdvajati povremeno što je prije moguće. Ako se snažno opiru, pokušajte s postupnim pristupom primjerice da se igrate s njima pojedinačno, ali neka to u početku bude u istoj sobi ili na igralištu.

blizanke dvojčeki

Uhvatite roditeljski balans između blizanaca

Koliko god poštovali razlike između vaših blizanaca, nema sumnje da ćete razviti određene osjećaje prema njima kao da su zajednička jedinka. Nema tu ništa loše jer oni zaista imaju puno sličnosti i sami će razviti svatko svoj identitet i kao pojedinci, ali neminovno i kao blizanci.

Pomaganje u razumijevanju i prihvaćanju ravnoteže između ova dva bića, vaše djece istovremeno rođene, jedan je od najizazovnijih zadataka s kojim se suočavate kao roditelj blizanaca.

Istodobno, svakako trebate voditi računa o sebi, uzimajući vrijeme za svoj odmor i san. Mnogi roditelji smatraju da je odgajanje blizanaca mnogo više i fizički i emocionalno zahtjevno i stresno od podizanja i odgoja samo jednog djeteta.

Stoga se potrudite ostvariti sklad u odgoju, dogovorite se sa supružnikom ili partnerom o tome tko će hraniti djecu usred noći, tko će kupati i hraniti bebe tijekom dana i tko će se kada igrati s njima.

Ako imate mogućnosti ne žalite potražiti dodatnu pomoć za svakodnevne obveze poput kupovanja namirnica, glačanja, pospremanja, odvođenje psa u šetnju. Ne treba se libiti i zatražiti pomoć prijatelja i članova obitelji.

Dobro će vam doći pomoć oko blizanaca, pa iako to bilo samo par sati tjedno, jer tako možete dobiti više vremena, ne samo za uživanje u bebama, već i onog vremena kojeg možete posvetiti sebi.