Jedinci nisu razmaženi i škrti

Djeca koja odrastaju sama profitiraju jer imaju nepodijeljenu roditeljsku pažnju i zbog izostanka borbe za nju razvija im se osjećaj samopouzdanja.

Česte su predrasude o djeci koja odrastaju bez braće i sestara da su razmaženi, navikli na pažnju te da ne znaju dijeliti.

Međutim, s druge strane istraživanja su pokazala da to ima i neke prednosti… Prema nekima su jedinci čak i sretniji, jer se trećina djece u većim obiteljima žali na maltretiranje starijeg brata ili sestre.

Psiholozi smatraju da karakter djeteta nema puno veze s tim je li raslo samo ili uz braću i sestre.

Razbijanje mitova

Najrasprostranjeniji je mit da su jedinci razmaženi.

Međutim, teoriji da to nije baš tako ide u prilog i činjenica da razmažene djece ima i u obiteljima s više braće i sestara, uglavnom onih mlađih.

Brojna istraživanja posljednjih 30 godina opovrgla su mitove o jedincima, te dokazala da se ne razlikuju u ponašanju od vršnjaka.

Njihovo ponašanje velikim dijelom, naravno, zavisi od odgoja.

tata i sin djeca

Dugo se smatralo da su jedinci manje komunikativni od djece koja imaju braću, ali ta djeca se, komunikološki gledano, najnormalnije razvijaju jer imaju interakciju s drugom djecom u parku, vrtiću, školi ili u igri.

Njihova prednost je i ta što provode više vremena u razgovoru s roditeljima, ali i drugim odraslima, a dublje interakcije pozitivno djeluju na razvoj.

Shvaćanje vlastitog djetinjstva pomaže u odgoja

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da mnoga djeca koja su bila žrtve maltretiranja starije braće i sestara su zapravo bila duboko nesretna, za razliku od jedinaca koji su pošteđeni takvih negativnih iskustava.

Također, odavno su naučili sami sebe zabaviti i zaigrati se pa se ne osjećaju usamljeno. Stereotip je i da djeca jedinci šefuju svima oko sebe jer su navikli uvijek biti u centru pažnje.

Šefovanje i naređivanje drugima, baš kao i zahtjevnost ili razmaženost, jednako postoji i u porodicama s više djece. Jedinci najčešće vole biti u društvu druge djece baš zato što nemaju braću i sestre, te se stoga više od drugih trude da budu prihvaćeni u igri i uopće u društvu.

Jedinci su zahtjevni

Dijete je onoliko zahtjevno koliko mu to roditelji dopuštaju, odnosno kako se postave prema djetetu i kako ga odgajaju.

Roditelji dvoje ili više djece najbolje vide koliko karakter utiče na dijete te koliko isti odgoj nije primjenjiv na sve jednako.

Ono iz čega jedina djeca u obitelji definitivno profitiraju je nepodijeljena roditeljska pažnja i izostanak borbe za nju. S obzirom na to da je fokus uvijek na njima, razvija im se osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja.