Roditelji, učite li svoju djecu da piju vodu direktno iz slavine?

“Voda život znači”…
Iako živimo u zemlji u kojoj još uvijek imamo pitku vodu, istraživanja govore da više od 60% Hrvata pije kupovnu vodu. Dojam je da marketing radi jako dobar posao…

Plaše nas raznim tekstovima u kojima objavljuju razna čuda koja su razlog da ne pijemo vlastitu pitku vodu, lome se koplja oko bočica…koje li su bolje staklene ili plastične, ma dajte molim vas?

Ne tako davno, u većini parkova postojala je “česma” i bila je dostupna svima.

To je bilo ono vrijeme kad su parkovi bili puni djece koja su se bez roditelja igrala u njima… toliko je ta voda bila draga djeci i toliko su ju često pila da su roditelji imali problem jer su djeca kod kuće vodu pila najradije direktno iz pipe ne koristeći čaše, no sa svojim malim ručicama pokušavajući dovest vodu do usta obično su poprskali sve oko sebe i to je bio razlog roditeljske ljutnje.
I tako je sve počelo…

Polako ali sigurno svi zajedno gasimo veselje i prirodnu snalažljivost naše djece. Nekad su djeca iz parka dotrčala do prvog susjeda da im da čašu vode, znao je cijeli “čopor”djece uletjeti u prvi kafić i konobar im je s osmjehom točio vodu… kada ste to zadnji put vidjeli?

Naše mame nisu bile u strahu da ćemo dehidrirati jer su znale da ćemo se snaći, to je bilo tako normalno.

Snalažljivost je vještina koju tako silno želimo svojoj djeci kroz život, stjecat će ju iskustvom ako im dozvolimo. Danas djeca zbog prevelike brižnosti svojih roditelja nemaju šansu ni da sami osjete da su žedni, jer ih stalno propitkujemo i sve im serviramo… čak i vodu u raznoraznim bočicama.

Kad jednom dijete osjeti žeđ i samo ode napiti se direktno iz pipe ta radost postignuća će ga nositi i ono će isti princip prenositi u sve aspekte svog života jer smo mu dozvolili da osjeti, reagira i samo riješi svoj problem.

Zato roditelji učite svoju djecu da piju vodu direktno iz slavine!

Postoji pravilo da djeci treba prokuhavati vodu sve dok ne počnu puzati, jer djeca koja pužu naokolo već su u organizam unijeli sve bakterije tako da im ne prokuhana voda pod uvjetom da je zdravstveno ispravna sigurno neće škoditi.

Vještina pijenja vode direktno iz slavine će biti najpraktičnija i najzdravija školarcima i sportašima. (ako su savladali vještinu i naučili da operu ruke te ne dotiču ustima vrh slavine) Sve one bočice su leglo bakterija i dodatno opterećuju već teške torbe i kućni budžet.

Ljetno vrijeme je idealno da savladaju ovu vještinu kod kuće, u dvorištu ili čak u nekom parku u kojem je možda ostala “česma”.