Suha koža i mrlje

Nakon što je vaše dijete po prvi put okupano, njegova koža može biti suha i ispucana. Ovo je rezultat vremena koje je provelo okruženo tekućinom. Suha se koža obično jače primijeti kod djece koja su rođena nešto kasnije od predviđenog termina, jer se istrošio sav verniks, ostavljajući kožu nezaštićenom. Sva ispucanost bi trebala nestati kroz nekoliko tjedana. U međuvremenu je dovoljno nanijeti blagu hidratantnu kremu na suhu kožu te ruke i stopala. Provjerite sadrži li krema parfem, budući da on može iritirati osjetljivu kožu.

Tijekom prvih nekoliko dana vaše će dijete vjerojatno imati neku vrstu osipa. Postoji nekoliko uobičajenih osipa kod novorođenčadi, primjerice:

Erythema toxicum

Njega čine crvene mrlje s bijelim točkama u sredini te se pojavljuju uglavnom na djetetovoj stražnjici.

Milia

Također poznat i kao “mliječni osip“, on se pojavljuje kao bjelkasto-žućkaste točke na djetetovom licu, osobito nosu, te, rjeđe, na vrhu usana. Ovo je prouzročeno pojačanim lojnim žlijezdama u koži vašeg djeteta.

Pustular melanosis

On obično počinje kao malene bijele točke koje potom pucaju i postaju ljuskavi, smeđi prstenovi. Njegovi su uzroci nepoznati.

Svi su ovi osipi bezopasni te će nestati samo od sebe tijekom prvih nekoliko tjedana. međutim, uvijek biste trebali posjetiti liječnika kako bi on pregledao osip. Ponekad je osip znak infekcije koja zahtijeva liječenje.

Uz dopuštenje: Veble