Kakva su osjetila vašeg djeteta

Daleko od toga da sanjivo pluta u vodenom svijetu nesvjesno onoga što se događa oko njega, vaše dijete naprotiv radi na razvoju svojih osjetila – i, iznenađujuće, postoji puno stvari koje ga stimuliraju.

Osjeti dodira, okusa, mirisa, sluha i vida vašeg djeteta su stimulirani onime što se događa u vašem tijelu kao i osjećajima koji do njega dolaze iz vanjskog svijeta.

Učenje prepoznavanje vašeg glasa ili okusa i mirisa hrane koju jedete može mu dati osjećaj poznatog i sigurnog nakon što se rodi.

Osjetilo dodira

Osjetilo dodira je prvo koji se razvija. U isto to vrijeme se počinje kretati – s oko 7 do 8 tjedana – i odgovara na dodir.

Isprva su mu osjetljive samo usne, no ubrzo pokazuje reakciju na obrazima i čelu. S oko 10 do 11 tjedana, dlanovi ruku vašeg djeteta postaju osjetljivi, na dodir te će si ono početi opipavati lice, možda istraživati kako izgleda.

Do 14. tjedna, cijelo tijelo vašeg nerođenog djeteta, uz iznimku leđa i vrha njegove glave, odgovara na dodir slično kao i novorođenče.

Puno za istražiti

Dok vaše dijete raste, dijelovi njegovog tijela će također dirati stijenku vaše maternice te će se ono morati stisnuti kako bi imalo dovoljno mjesta.

Nadalje, dijete se stalno trlja o pupčanu vrpcu, a ultrazvuk često pokazuje djecu kako se drže za pupkovinu ili se “igraju” s njom.

Zanimljivo, prva reakcija vašeg djeteta na dodir obraza je maknuti se od stimulansa; ako mu ruka dirne desni obraz on će glavu okretati na lijevu stranu.

Ovaj rani odgovor na dodir je rezultat nedozrelosti njegovog središnjeg živčanog sustava.

Kasnije tijekom trudnoće, ovaj se odgovor mijenja tako da vaše dijete okreće glavu prema dodiru. Ovo je vjerojatno početak refleksa okreta lica prema dodiru, koji će biti važan tijekom dojenja.

Osjetljiva usta

Vaše dijete možda siše svoj palac u maternici, iako još nije povezao sisanje sa zadovoljavanjem gladi.

U djetetovom nedozrelom tijelu, jezik, sa svojim stotinama živčanih završetaka, je jedan od njegovih najosjetljivijih dijelova, a sisanje je izvrstan način za osjećanje stvari.

Ovo je vidljivo u ponašanju malene djece koja stavlja nepoznate stvari u usta kako bi shvatili propozicije i teksturu predmeta, prije no što će ih pokušati opipati svojim nespretnim rukama.

Dok vaše dijete siše svoj palac u maternici, otkriva osjećaj svoje kože i oblik palca te će možda osjetiti isti osjećaj ugode sisanjem palca nakon rođenja.

Okus i miris

Vaše dijete počinje gutati amnionsku tekućinu – tekućinu koja ga okružuje u amnionskoj vrećici – od 12. tjedna te to nastavlja činiti tijekom trudnoće.

Neki stručnjaci tvrde da dijete kroz to gutanje počinje učiti okusa i mirise, zbog toga što amnionska tekućina sadrži miris i okus hrane koju jedete.

Kada, primjerice, jedete češnjak, vaše ga dijete može okusiti i namirisati na nekoliko načina, iz vašeg krvotoka češnjak ulazi u krvotok vašeg djeteta, gdje bi mogao stimulirati osjetilne receptore u njegovom nosu.

Drugo, češnjak se raspršuje direktno u amnionsku tekućinu, te, budući da vaše dijete diše i guta, može namirisati i okusiti češnjak.

Treće, budući da se češnjak izbacuje iz tijela vašeg djeteta kada urinira u amnionsku tekućinu, možda će dobiti drugu priliku iskusiti okus gutajući amnionsku tekućinu.
Stoga, dok vam okus jela s češnjakom ostaje nekoliko sati, vašem djetetu traje 24 sata ili više.

Razvoj afiniteta i odbojnosti

Istraživanja su pokazala da nerođena djeca razlikuju okusa slatkog i kiselog, gutajući više kada osjete slađu tvar, a manje kada okuse nešto gorko.

Stoga, možda neće trebati dugo prije no što vaše dijete počne prepoznavati vašu prehranu.

Budući da vaše mlijeko ima sličan okus, radikalna promjena u prehrani nakon rođenja može značiti da će se vaše dijete duže privikavati na dojenje.

Sluh i zvukovi

Način na koji vaše dijete reagira na zvukove intenzivno je proučavan, uvelike stoga što je sluh osjet kojeg je najlakše stimulirati u maternici. Vaše dijete počinje reagirati na zvukove s oko 24 tjedna te, što je glasniji zvuk, to je jača reakcija.

Okruženje vašeg djeteta je puno bogatih i različitih zvukova, vaši otkucaji srca i krv koja teče arterijama i venama tvore pozadinski zvuk, a ono također može čuti i povremeno grgljanje vašeg želuca i crijeva.

Zvukovi iz vanjskog svijeta poput glasova, glazbe i TV, također putuju vašim trbuhom te ih vaše dijete čuje. Ovi su zvukovi, međutim, puno tiši za vaše dijete o što čine vama.

Razlog tome je što buka putuje prema vama, a veliki se dio zvučnih valova odbije ili ga apsorbirala vaša odjeća i koža – samo malena količina zvukova prodire kroz stijenke vašeg trbuha te dopire do ušiju vašeg djeteta.

Zvukovi visokih frekvencija se lakše odbijaju, tako da dijete uglavnom čuje zvukove niske frekvencije.

Omiljeni zvukovi još nerođene bebe

Od svih zvukova koje će čuti vaše nerođeno dijete, vaš je glas onaj koji će se najviše isticati.

Razlog tome je taj što vaše dijete čuje na dva načina: prvo, putem zvučnih valova koji izlaze iz vaših usta i putuju zrakom, te drugo, putem vibracija koje putuju kroz vaše tijelo kada govorite.

Ovo je slično načinu na koji vi čujete samu sebe kada govorite, što je razlog zbog kojega vam vaš glas zvuči čudno kada čujete njegovu snimku – slušate samo onaj zvuk koji se prenosi zrakom, a ne i unutrašnje vibracije.

Vibracije vašeg tijela prenose vaš glas do vašeg djeteta vrlo učinkovito, tako da, kada god pričate, pjevate ili vičete, vaše vas dijete može čuti.

Nije iznenađujuće, stoga, da će nakon porođaja dijete poznavati vaš glas bolje od bilo kojeg drugog. Djeca obično ne razaznaju glasove očeva pri porođaju, iako obično mogu razlikovati muške i ženske glasove.

Vaš glas nije jedini zvuk koji vaše dijete nauči prije rođenja

Znanstvenici su koristili ultrazvuk kako bi promatrali kako djeca reagiraju na poznate i nepoznate melodije koje su im puštane preko slušalica stavljenih na majčine trbuhe.

S oko 26 do 27 tjedana, djeca povećavaju količinu kretnji kada čuju poznate melodije, gotovo kao da plešuna omiljenu pjesmu.

No kada slušaju glazbu koju ne razaznaju, zaustavljaju se. U nekim slučajevima, poznata glazba može imati umirujući utjecaj na vaše dijete kada se rodi, umirujući ga kada plače. No koristite ovu taktiku rijetko ili će se njen učinak istrošiti.

Vid

Vid vašeg djeteta je najmanje stumilirano osjetilo u njegovom vodenom svijetu te se razvija posljedni.

Njegove vjeđe ostaju zatvorene do oko 27. tjedna, kada otvara oči i počinje trepati, vjerojatno vježbajući za taj refleks kojeg će trebati nakon rođenja.

Međutim, unutar maternice, svijet vašeg djeteta je uglavnom taman.

To je stoga što koža vašeg trbuha i materijal vaše odjeće sprječava prodiranje svjetla.
Da se sunčate vedrog sunčanog dana noseći bikini, narančasti sjaj bi prodirao kroz vašu kožu – slično onome što možete vidjeti kada stavite ruku na svjetleću bateriju.

Studije su pokazale da se zjenice djeteta sužavaju i šire od 33. tjedna nadalje te da čak možda mogu razaznati nejasne oblike.

Uz dopuštenje: Veble