Uobičajene zarazne bolesti i simptomi u djece

Zarazne bolesti se prenose virusima s bolesnog čovjeka ili djeteta.

Dijete može biti izloženije zaraznim bolestima posebice na mjestima gdje su djeca smještena u skupinama kao što su vrtić ili škola.

Zaraženo dijete ne mora odmah pokazati simptome zaraze a pojedine virusne zaraze mogu imati inkubaciju i do tri tjedna.

Uobičajene zarazne bolesti obično se šire kapljičnim putem, kihanjem ili kašljanjem ili putem pribora za jelo.

Ovisno o obrambenom mehanizmu djeteta, higijenskim uvjetima koji se nalaze u okolini, virusne bolesti dijete može jednostavno preležati.

Vodene kozice

Vrijeme inkubacije vodenih kozica može trajati i do dvadeset dana.
Glavni simptomi su vrućica, svrbež kože, glavobolja te se na koži pojavljuje osip koji potom prelazi u vodene mjehuriće koji se sasuše i pretvaraju u krastice.

Krastice same po sebi ne ostavljaju tragove na koži. ovu bolest karakterizira pojačani svrbež te dijete češanjem krastica može uzrokovati infekciju koja će zahvatiti dublje dijelove kože i ostaviti trag na koži.

Pošto se radi o lagano prenosivoj bolesti zaraženo dijete treba izolirati od ostale djece.
Također treba biti oprezan jer se nakon prestanka bolesti mogu pojaviti simptomi povraćanja i agresivno ponašanje kod djeteta.

Ospice

Slično kao i vodene kozice ospice je lagano prepoznati po osipu po tijelu, koji se pojavljuje u području čela, uha i vrata te povećanoj temperaturi.

Međutim ovo su simptomi već uznapredovale bolesti koja obično počinje suhim kašljem i hunjavicom. Nekoliko dana prije pojave na koži ospice se pojavljuju u usnoj šupljini.

Prilikom oboljenja od ospica treba biti posebno pažljiv jer je imuni sistem oslabljen te je dijete lakše prijemljivo za druge zarazne bolesti.

Rubeola

Ova zarazna bolest slična je ospicama. Obično se javlja u zimskom periodu uz simptome slične gripi uz karakterističan osip ali uz otjecanje limfnih žlijezda na vratu.

Ako simptomi blagi dijete može lagano prehodati bez potrebe za mirovanjem.
Ovo je jedna od bolesti koju djeca moraju preboljeti te se nakon toga stvara trajni zaštitni mehanizam na ovu bolest.

Zaušnjaci

Simptomi zaušnjaka obično su povećanje temperature, bol u mišićima i zglobovima te crvenilo krajnika i žlijezda te glavobolja.

Glavni simptom je bol u području iza uha te pojava otoka kao i poteškoće prilikom gutanja. Obično nakon 10 dana otok nestaje.

Kod ove bolesti treba posebice obratiti pozornost na pribor za jelo jer se bolest osim standardnim kapljičnim putem širi i putem predmeta koje bolesnik ima u dodiru sa svojim ustima.

Piše: Wishmama