Kako zaštiti djecu od jakog sunca prije izlaska u šetnju

Ljetni dani prepuni su sunca, dani su duži, a temperature sve više. S toplijim vremenom sve više vremena provodimo na zraku uživajući u aktivnostima s prijateljima i obitelji. No, bez obzira na zabavu, nužno je voditi računa o zaštiti od sunca, vjetra i visokih temperatura.

Visoke temperature povećavaju rizik od opeklina i toplotnog udara, koji su iznimno opasni za djecu, te im je pri visokim temperaturama potrebna posebna zaštita.

Za vrijeme ljetnih vrućina posebno je važno izbjegavati sunce između 10 i 16 sati jer su tada sunčeve zrake najopasnije, a ukoliko ste primorani izaći, svakako vodite računa da pijete dovoljno tekućine, izbjegavate fizičke aktivnosti, jedete laganu hranu i svoje tijelo zaštitite prozračnim komadima odjeće.

Ipak, posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti djece jer su ona najranjivija.

ivana-maric-1

Naime, bebe i djecu mlađu od tri godine ne bi trebali uopće izlagati suncu, a prilikom svakog izlaganja dijete je potrebno zaštititi kremama s visokim zaštitnim faktorima koji štite od UVB i UVA zračenja.

Osim kremama za sunčanje, dijete je potrebno zaštititi odgovarajućom odjećom od prozračnih materijala kao što su pamuk, svila i lan, s time da izbjegavate tamne boje jer privlače sunce.

Ukoliko je vani vjetrovito, svakako je preporučljivo djeci obući jaknice koje ne propuštaju vjetar, a na odmet nisu ni kape koje će zaštititi njihove glavice i spriječiti upale uha.

Ono što roditelji često zaboravljaju prilikom izlaganja djece suncu je zaštita djetetovih očiju, a sa štetnošću UV zračenja upoznati smo već na veliko. Stoga je i maloj djeci dobro zaštiti oči sunčanim naočalama.

Zaštitni šeširići s velikim obodom također su jedno od dobrih rješenja i zaštita nježnog lica i očiju od jakih sunčevih zraka a sve kako bi djeca mogla neometano uživati u igri uz maksimalnu zaštitu od sunca.

Isto tako, ne treba zaboraviti da laganija prehrana s puno voća i povrća s velikim udjelom vode omogućava djeci da se bolje osjećaju, a osim što su sita ona su ujedno i hidratizirana.

Ki ET LA