Kako zaštiti djecu od jakog sunca prije izlaska u šetnju

Ljetni dani prepuni su sunca, dani su duži, a temperature sve više. S toplijim vremenom sve više vremena provodimo na zraku uživajući u aktivnostima s prijateljima i obitelji. No, bez obzira na zabavu, nužno je voditi računa o zaštiti od sunca, vjetra i visokih temperatura.

Visoke temperature povećavaju rizik od opeklina i toplotnog ili kako ga još zovemo toplinski udar, koji su iznimno opasni za djecu, te im je pri visokim temperaturama potrebna posebna zaštita.

Za vrijeme ljetnih vrućina posebno je važno izbjegavati sunce između 10 i 16 sati jer su tada sunčeve zrake najopasnije, a ukoliko ste primorani izaći, svakako vodite računa da pijete dovoljno tekućine, izbjegavate fizičke aktivnosti, jedete laganu hranu i svoje tijelo zaštitite prozračnim komadima odjeće.

OVDJE saznajte koja je najpreporučljivija prehrana za mališane u vrućim ljetnim danima

Ipak, posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti djece jer su ona najranjivija.

ivana-maric-1

Naime, bebe i djecu mlađu od tri godine ne bi trebali uopće izlagati suncu, a prilikom svakog izlaganja dijete je potrebno zaštititi kremama s visokim zaštitnim faktorima koji štite od UVB i UVA zračenja.

Osim kremama za sunčanje, dijete je potrebno zaštititi odgovarajućom odjećom od prozračnih materijala kao što su pamuk, svila i lan, s time da izbjegavate tamne boje jer privlače sunce.

Ukoliko je vani vjetrovito, svakako je preporučljivo djeci obući jaknice koje ne propuštaju vjetar, a na odmet nisu ni kape koje će zaštititi njihove glavice i spriječiti upale uha.

Ono što roditelji često zaboravljaju prilikom izlaganja djece suncu je zaštita djetetovih očiju, a sa štetnošću UV zračenja upoznati smo već na veliko. Stoga je i maloj djeci dobro zaštiti oči sunčanim naočalama.

Zaštitni šeširići s velikim obodom također su jedno od dobrih rješenja i zaštita nježnog lica i očiju od jakih sunčevih zraka a sve kako bi djeca mogla neometano uživati u igri uz maksimalnu zaštitu od sunca.

Isto tako, ne treba zaboraviti da laganija prehrana s puno voća i povrća s velikim udjelom vode omogućava djeci da se bolje osjećaju, a osim što su sita ona su ujedno i hidratizirana.

Ki ET LA