Zašto je važno zaštititi dječje oči od sunca

S toplijim vremenom javlja se sve veća potreba za zaštitom kože i očiju od sunca i sunčevog zračenja, no ono što roditelji često zaboravljaju je činjenica da i oči njihove djece trebaju zaštitu.

Sunčane naočale nisu samo modni dodatak. Štoviše, one, prije svega, imaju vrlo važnu funkciju iz zdravstvenog aspekta, a ta je da štite oči od opasnog ultraljubičastog (UV) zračenja koje može uzrokovati oštećenja oka. Dakle, svaki roditelj bi trebao voditi računa o izboru kvalitetnih sunčanih naočala, kako za sebe, tako i za svoje dijete jer je njima ta zaštita najpotrebnija.

Sunčane naočale su jednako važne kao i kreme sa zaštitnim faktorom, a roditelji bi trebali djeci svojim primjerom i razgovorom objasniti zašto ih je važno nositi. Isto tako, roditelji moraju voditi računa o tome da su oči njihove djece posebno osjetljive jer dječja očna leća upija i do 70% više UV zračenja od leće odrasle osobe, što je veliki rizik za njihovu mrežnicu, a posljedice mogu biti dugotrajne.

ivana-maric-ki-et-la-1

Djeca provode više vremena na otvorenom od odraslih, a ukoliko njihove oči zadobiju blaže opekline, ona neće osjećati bol, što znači da opekline nećete moći tretirati kao one na koži.

Šeširi samo djelomično štite dječje oči i to odozgora, što nije dovoljno jer postoji opasnost od reflektiranja UV zraka, kao što je to slučaj u vodi. Posebnu pažnju treba posvetiti djeci s plavim očima jer su ona osjetljivija na sunčevo zračenje od djece smeđih očiju, stoga je njima potrebna potpuna zaštita.

Prilikom odabira sunčanih naočala najvažnije je da one imaju UV filter koji blokira svjetlosne zrake s valnim duljinama do 400 nanometara (UV 400) a koje štite od 99 do 100 posto UVA i UVB zračenja. Također, što su naočale veće i zaobljenije to je zaštita očiju i kože oko očiju bolja, a polarizirajuće naočalne leće dodatno smanjuju reflektiranu svjetlost.

Upravo francuski brand naočala Ki ET LA nudi bogat izbor sunčanih naočala, koje su idealan izbor za svako dijete. Njihove kvalitetne sunčane naočale, modernog i zabavnog dizajna, prepoznala je i pjevačica Ivana Marić, koja je oči svojih djevojčica zaštitila naočalama ovog branda jer joj je, kako kaže, zdravlje njezinih djevojčica na prvom mjestu.

Upamtite, djecu se može podučiti o važnosti nošenja sunčanih naočala, jednako lako kao i o zakopčavanju pojasa za vrijeme vožnje ili nanošenju kreme za zaštitu od sunca.
Ki ET LA