Bajkoviti Salzburg: Idealno mjesto za obiteljski odmor

Sa svojom bajkovitom kulisom Salzburg je zasigurno jedan od najljepših gradova iz snova na europskoj karti i omiljeno odredište za obiteljski odmor.

trg salzburg

Grad koji godišnje organizira na stotine kulturnih događanja šarmira svojim dvorcima, romantičnim vrtovima prepunim cvijeća, kao i sjećanjem na velikog Mozarta koji je i dalje sveprisutan u gradu, zahvaljujući kultnim slatkišima, Mozart kuglama, koji se mogu pronaći na svakom koraku.

ulice salzburga

Ulice Salzburga prepune su znamenitosti i priča iz prošlosti koje je prepoznao i UNESCO, uvrstivši ga u svoju riznicu kulturne baštine.

Barokni ljepotan čije ime simbolizira dvorac od soli, naziv duguje nalazištima i rudnicima soli kojih je nekoć bilo u izobilju.

centar salzburg igranje saha

U šetnji uličicama stare jezgre s nestvarnom arhitekturom i pogledom na kuće u bojama slatkiša, ne zaboravite na tradicionalni austrijski suvenir od marcipana s nugat kremom i čokoladom.

slasticarnica furst mozart kugle

Mozart kugle poslastica koja se ne propuša

Mozart kugle se i dalje pripremaju prema zaštićenom receptu, kao što je to nekoć činio slastičar Paul Fürst, a mogu se pronaći u središtu grada u kultnoj slastičarnici te stare austrijske obitelji.

mozart-kugle furst slasticarnica

Originale ćete prepoznati po plavkastoj ambalaži, ali i veličini jer su nešto zaokruženije od industrijskih rođakinja. U ovoj slastičarnici koja odiše tradicijom obvezno popijte i vruću čokoladu ili mirisnu kavu, jer ovo je mjesto u koje zalaze i svi stanovnici Salzburga zbog ugođaja i slastičarskih poslastica od kojih rastu zazubice.

Pođete li s obitelji u Salzburg još više o originalnim Mozart kuglama saznjate OVDJE

Cijela obitelj obožava Mozarta

Mozartov lik i djelo upoznajte u ulici Getreidegasse, gdje se nalazi muzej na mjestu kuće u kojoj se rodilo to čudo od djeteta, gdje je glazbeni genij živio sa svojom obitelji.
Nezaobilazni Mozarts Geburtshaus sadrži brojne zanimljivosti, predmete i portrete skladatelja i njegove obitelji koje će oplemeniti saznanja o ovom glazbenom geniju.

Hohensalzburg salzburg

Povijesna priča na utvrdi Hohensalzburg

Cijela će se obitelj, ali ponajviše djeca, oduševiti pogledom koji puca s utvrde Hohensalzburg na okolicu cijelog Salzburga, njegovu rijeku, parkove, stari grad, tornjeve crkava…

panorama salzburga

Ovaj srednjovjekovni dvorc, koji nikada nije bio osvojen u svojoj povijesti, krije brojne priče koje će zabaviti najmlađe i začiniti bajkovite zidine koje i dan danas krase ovaj živopisni grad.

pogled salzburg

Do utvrde je najlakše stići uspinjačom iz koje ćete uživati u pogledu na grad i rijeku Salzach.

Nezaboravna tura Sound of Music

Mnogima je prva asocijacija na grad, koji se smjestio tik uz Njemačku granicu pri sjevernim Alpama, “Moje pjesme, moji snovi” najpoznatiji mjuzikl svih vremena i oda životnoj radosti, pjesmi i plesu.

Filmska priča koja se uvlači u srca svih generacija više od pola stoljeća isprepliće se na svakom koraku sa Salzburgom.

salzburg pogled s utvrde

Mnogobrojne agencije organiziraju vođenu turu, a uz pjesmu iz mjuzikla te sva kultna mjesta gdje se ovaj mjuzikl snimao, doživjeti ćete radost koja će ostati zauvijek u sijećanju cijele obitelji.

Sound of Music Panorama Tours organizira odlične vođene ture koje oživljavaju uspomenu na odgajateljicu Mariu i sedmero von Trappove djece, nižući poglede na ljepote mjesta, dvoraca, jezera, jedan za drugim, sve dok se ne pretvore u uspomene što se ne zaboravljaju.

Da, Mozartov grad najbolje je doživjeti upravo u šetnji zelenim stazama i otkrivanjem salzburških vila i dvoraca uz vodiča koji svojom pričom otkriva brojne zanimljivosti vezane za film, ali i Salzburg.

Više od 300 tisuća posjetitelja svake godine pristiže u Austriju kako bi posjetili slavne lokacije koje se prikazuju u filmu.

vrt dvorac Mirabell salzburg

Vrtovi oko dvorca Mirabell, koji je 1606. godine izgradio nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau za svoju voljenu Salome, samo je jedno od mjesta koja oduzimaju dah.

S pogledom na cvjetna remek-djela, fontane i klasične kipove lako je odlutati u mislima i prisjetiti se “Do-Re-Mi” scene iz filma.

kuca von trapp

Vrtno kazalište bajkovito lijepe kuće von Trappa, kao i vrt patuljaka oduševit će najmlađe, a ne treba propustiti niti jezero u kojem su se kupala djeca u filmu.
Nalazi se malo dalje, kod dvorca Leopoldskron koji s planinom Untersberg čini predivnu vizuru.

dvorac hellbrunn

Dvorac Hellbrunn također oduševljava velikim vrtom unutar kojeg se nalazi raskošan park s jezerom, bazenima, ribnjacima i fontanama te prekrasnim kipovima i zanimljivim špiljama.
Hellbrunn, s dozom neozbiljnosti, nasmijava svojim vodenim trikovima što pretvaraju klupe i skrivene kutke u neočekivane tuševe.

austrijsko jezero na turi sound of music

Jezero Mondsee, poznato po filmskom vjenčanju, jezera Salzakmmergut, Residenplatz s arkadama u starom dijelu grada, kao i Villa Trapp te nekadašnja škola jahanja, kazalište Felsenreitschule u kojem se danas održavaju festivali, svakim detaljem oživljavaju bajkoviti ugođaj koji vodi u neka prošla vremena.

salzburg voznja kocijom

Savršen obiteljski ručak uz pivo za odrasle

Nakon dana provedenog s djecom, odrasli se mogu opustiti u jedinstvenoj pivovari Stiegls Brauwelt, jednoj od najpoznatijoj u Austriji.

Stiegls Brauwelt carstvo je piva, ali i gurmanski doživljaj za sva osjetila.
Bilo da nađete svoje mjesto u vrtu, ili se smjestite za nekim od drvenih stolova u zanimljivom interijeru, nećete pogriješiti.

hrana salzburg pivnica

Ostane li vam snage, istražite muzej piva kako biste doznali nešto novo o sastojcima i proizvodnji o kojoj će nešto više ispričati njegovi majstori.
Prije nego što krenete kući, ne zaboravite kušati i mlado pivo koje bi vas moglo oduševiti:).

Altstadt Salzburg

Gdje odsjesti i najugodnije spavati u salzburgu

Obiteljsko putovanje zaokružite tako šte ćete odsjesti u srcu grada u jednom od najživopisnijih hotela Salzburga, hotel Altstadt Radisson nalazi se u nekadašnjoj sinagogi, u jednoj od predivnih salzburških starih ulica od kuda svakodnevno možete započeti svoj obilazak grada i okolice.

Hotel Altstadt Salzburg dorucak

A ono što će vas potpuno oduševiti u ovom hotelu izvrstan je doručak s pogledom na rijeku Salzach koja obilježava ovaj stari grad Austrije.