Što vidjeti na Visu – kratki vodič po otoku

Svi imaju velika očekivanja kada je Vis u pitanju. To često nije dobro.

Očekivanje je majka svih zezova. Nerijetko vodi u ulicu u kojoj se baš ne želimo izgubiti. Zove se ulica razočarenja. Ali s Visom je nekako teško pogriješiti.

Sigurna sam doduše da ima onih koji ga ne vole. No, oni su samo iznimke koje potvrđuju pravilo. A pravilo je jednostavno i samo jedno. Vis je najljepši. Evo i zašto…

vis70

1. Vis

Vis je za razliku od Komiže razvučen. Prođi ga cijelog. Skroz do Kuta. Nije to neka velika šetnja. Ali je šetnja koja vraća u prošlost. Svaki korak dalje od luke, korak je prema užim ulicama.

vis62

Putem ćeš sresti dalmatinera na prozoru. Zastat ćeš u Frutariji, malom baru u kojem tiho odzvanja “Summertime, and the livin’ is easy”. Odmorit ćeš na zidiću ispred stare kamene kuće odjevene u zeleno. Zavirit ćeš u dvorišta. Prizori unutra iznenadit će te svaki put.

vis87

Remetit ćeš san mačkama. One su najbolji primjer fjake. Divit ćeš se crkvi Sv. Ciprijana i Justina. Radnja Marinkovićeve Glorije odvija se upravo unutar ovih kamenih zidova.

vis65 (1)

Na širokom stepeništu igraju se djeca. U povratku ćeš potražiti osvježenje u moru. Spontano. Jer ti je sunce udarilo u glavu. Jer ti je fjaka.

vis88

A ako baš želiš, možeš se i ti uzverati na visoki zid da bi se družio s najljepšim cvijećem. Samo da kažem, teško se silazi. Imam ogrebotine kao podsjetnik. Grize ih sol. A mene nije briga. Jer, da sam cvijet, bila bi suncokret.

vis66

2. Komiža

Po mnogima najljepša na otoku. Meni je Vis i dalje na prvom mjestu. Ipak, ima Komiža svoje čari. Shvatit ćeš o čemu pričam dok se budeš spuštao cestom prema centru. Malena je. Šarmantna.

vis68

Poznata stara Falkuša ovdje nije strani prizor. Zastani u Jastožeri, poznatom restoranu i baci oko na jastoge koji čekaju svoj red za na pijat. Pronađi najljepši kućerak ogrnut cvijećem. Promatraj barke. Ljude. Kamen. Nagradit će te Komiža, još kako.

vis37

3. Kino na otvorenom

Imaš jedno u Komiži i jedno u Visu. Cijena ulaznice je 25kn, a prikazuju se filmovi koji često još nisu ni došli do kino dvorana. Nemoj propustiti. Pogotovo ovo u Visu.

v36

4. Zeleni Vis

Provozaj se po unutrašnjosti. Ne moraš imati neki veliki plan. Mi samo krenemo, pa kud nas put odvede. Ove smo godine posjetili Podselje. Tamo se nalazi crkvica do koje Višani dolaze na blagdan Velike Gospe.

v35

Zeleni Vis skriva brojne vinograde. Mi smo zastali kod OPG-a Vidović. Malo kušanja različitih domaćih vina nikada nikome nije škodilo, pa što bi nama.

vis41

Za 50 kn po osobi uživat ćeš u raznim vinima, domaćim sokovima i društvu domaćina, a sve uz pogled koji se pamti.

vis46

Nemoj se začuditi ako ti se u vožnji po zelenim prostranstvima omakne jedan oduševljeni “Zaustavi autooooo!!!”. Jer si pronašao komadić Japana na najdražem otoku.

v34

Obiđi Ženu Glavu. Jer, budimo iskreni, kada si zadnji put bio u mjestu koje se zove Žena Glava? I mislila sam. Negdje na tom putu naišli smo i na strašilo na barci. Jer, zašto ne.

5. Vojni Vis

Vojska je godinama vladala otokom. Volio ga je i Tito. Dugo je bio izoliran od turista, a ta ga je izoliranost sačuvala od betonizacije i ružnih apartmana. Iako se Titovo ime trude izbrsati s kamena, Titova špilja dio je turističke ponude i danas.

vis4

Imao je Vis i svoj aerodrom. Smješten među vinogradima. Još i danas mu se vide tragovi. Često nije imao dovoljno metara, pa se u viškom podmorju osim brodova nalazi i nešto starih umrlih aviona.

Ne ronim, pa ne mogu tvrditi iz prve ruke, ali oni koji mogu, kažu da je Vis sjajna lokacija za istraživanje podmorskog svijeta.

vis79

Nude se brojne vojne ture na kojima još nismo bili, ali na popisu su. Otok je pun špilja i bunkera. Podzemnih tunela. A tu je i jedan morski. Ovdje su se brodovi skrivali za vrijeme rata.

6. Špilje – modra i zelena

Svaka ima svoj faktor. Zelena je nešto manje zelena nego što je Modra modra, ali opet prelijepa.

modraspilja

Modra špilja je pak nešto što ne smiješ propusti. Nažalost, više nije dozvoljeno kupanje u njoj, mi smo bili dok je ta opcija još bila moguća. A osjećaj? Kako se ono popularno kaže u Hrvata – neopisivo.

vis74

7. Plaže i uvale

Brdo ih je. BRDO. Sve jedna ljepša od druge. Ove su naše <3 Stiniva – s pravom najpoznatija. Ovakvo nešto rijetko priroda rađa. Možeš doći brodićem. A možeš i pješke. Petnaestak minuta nizbrdo i oko pola sata uzbrdo. Nije pjesma.

vis15

Ali ako može naš sedmogodišnji curetak, možeš i ti. Išli smo popodne, sunce oko 17 već napusti plažu, a kao nagradu, osim lakšeg penjanja natrag, imamo savim neobične fotografije ovog prirodnog čuda.

vis3-1

Zaglav – Nama najljepša pješčana uvala na otoku. Auto parkiraš u Milni i dalje krećeš na noge.
Srebrna i Tepluš – u neposrednoj blizini, dva bisera. Koju god da odabereš, dobro si odabrao. Pogotovo ako odeš na obje.

vis29

Grandovac – plaža u blizini Češke vile, kompleksa u propadanju o kojem bi se dalo nadugo i naširoko, ali pričam o plažama pa neću. Ova je s posebnom bojom mora. Za potpuni doživljaj preporučam iznajmiti bicikle u Visu i dopedalirati.

vis75

I to je to. Za sada. Top 7. Jer su top 5 i top 10 bezveze ?

vis81

Možda bude od pomoći…

Doći na Vis s autom je skupo. Za nas troje, oko 1000kn samo prelazak trajektom. Ipak, bez prijevoznog sredstva, to jednostavno nije to. Opcija je ostaviti auto u Splitu, pa na otoku rentati skuter (oko 200-250kn/dan).

v11

Ako si s djecom, dođi s autom. Najam bicikle je 30-80kn/sat, ovisi gdje rentaš i koja je bicikla. O cijenama hrane malo znam jer uglavnoj jedemo što nam nona skuha :)

v32

Srećom, jer bi si teško mogli priuštiti išta osim pizze (55kn na više). Hamburger je recimo u centru Visa 90kn. Pa ti jedi hamburger. Uglavnom, u odnosu na pretprošlu godinu kada smo bili zadnji put, cijene su skočile u nebo.

Za kraj… Kratka rekapitulacija ovogdišnjeg stanja na otoku:Za kraj… Kratka rekapitulacija ovogdišnjeg stanja na otoku:

Cijene – nikad više.
Ljudi, komaraca i pčela – nikad manje.
Priroda i more – i dalje najljepši.

vis49

Od glazbe, čuju se samo cvrčci.

vis52

Kruzovi