Kako koristiti klimu u autu kada vozite djecu

Kada krenemo s djecom na putovanje automobilom u vrućim ljetnim danima klima je pravo spas i osvježenje dok vani prži sunce.

Stoga donosimo nekoliko korisnih savjeta za korištenje klima uređaja u autu kada vozimo na zadnjim sjedalima dijete ili djecu.

Osnovno je pravilo da tijelo djece ne smijete izlagati prevelikom temperaturnom šoku, unutarnja rashlađena temperatura u automobilu ne bi trebala biti niža od 5 do 6 stupnjeva u odnosnu na vanjsku temperaturu zraka..

Drugim riječima automobil je najbolje postupno rashlađivati tako što prvo možete otvoriti prozore u prvih nekoliko minuta dok se pripremate za početak vožnje ili u laganoj vožnji pa zatim polako snižavati unutarnju temperaturu vozila s klima uređajem.

Gledajte da prije putovanja ostavite parkiran auto u “debelom” :) hladu, a prozore automobila prekrijte zaštitnim folijama namijenjenima obrani od sunca. Te dvije radnje uvelike će pomoći prije vožnje, jer ćete djecu moći smjestiti u koliko toliko svježiji auto.

OVDJE saznajte više o tome što je točno toplinski udar ili sunčanica – oprezno na suncu

Da li klima uređaj u autu sigurna za djecu

Većina roditelja zabrinuta su oko toga koriste li pravilno klimu u vozilu dok su s njima mališani. Međutim, ako se pridržavate određenih pravila i savjeta moći ćete uživati u sigurnoj vožnji u rashlađenom automobilu.
No, puno puta smo se sami uvjerili kako klima može biti i vrlo nezgodan po zdravlje, ako je ne koristimo na pravilan način.

Stoga, prije kretanja na kraći ili duži put u ljetnim danima, svakako otiđite na pregled vaše klime. U njoj treba biti dovoljna količina specijalnog plina za klime, a treba je i dobro očistiti kako bi uništili bakterije, gljivice ili plijesan koja se zna nastaniti u rashladnim uređajima.
Ako klimatizacija nije dobro očišćena mikro prašina može završiti u dišnom putevima djece što može izazvati različite zdravstvene reakcije od upale dišnih puteva, suhog kašlja, alergije, suzenja očiju, curenje nosa.

Namjestite puhalice zraka da pušu hladan zrak prema gore

Kada se u automobilu nalazi dijete bitno je da nije na udaru hladnog zraka iz klima uređaja. Najbolje je da klimu namjestite tako da zrak puše prema krovu auta. Prije nego pokrenete automobil provjerite u kojem točno smjeru putuje klimatizirani zrak po kabini vozila kako se ne bi odbijao o krov i bio usmjeren na stražnja sjedala na kojem se voze djeca.
Ponekad je nabolje, ovisno o veličini vozila, ventilaciju usmjeriti da puše u vjetrobransko staklo i noge kako ne bi slučajno puhala direktno u lice djece i vas.

Koristite funkciju odvlaživanje zraka u automobili

Ako mislite da je u autu i dalje prevruće uključiti funkciju odvlaživanja, zato što će smanjenjem vlažnosti zraka temperatura od 26 do 27 stupnjeva biti podnošljivija.

Kombinacija unutarnjeg rashlađenog zraka i vanjskog zraka

Svakako treba imati na umu da u kabini automobila trošimo kisik pa je stoga izuzetno važno periodično spustiti prozor i pustimo vanjski zrak u automobil kako ne bi došlo do nedostatka kisika u vozilu.

Najbrže rashlađivanje automobila

> Pri ulasku u auto odmah uključite klima uređaj na položaj uvlačenja vanjskog zraka i namjestite temperaturu na minimum te postavite ventilaciju na najveću brzinu okretanja
>Otvorite sve prozore
> Čim se temperatura spusti prozore zatvorite i smanjite brzinu puhanja