Mučnina i povraćanje kod djece u vrijeme ljeta

Djeca često imaju problema s povraćanjem i mučninom što izaziva zabrinutost kod roditelja. Do želučanih problema najčešće dolazi zbog raznih virusnih infekcija kojima su djeca sklona, a ponekad se znaju javiti i kao posljedica trovanja hranom.

Ako se radi o novorođenčetu ili djetetu mlađem od 12 tjedana koje ima učestale probleme s povraćanjem, svakako treba posjetiti liječnika.

Što se starije djece tiče liječnička pomoć nije potrebna ukoliko povraćanje ne traje duže vrijeme i ako ne postoji opasnost od dehidracije.

Ako pak dijete često povraća i već duže vrijeme, moglo bi doći do dehidracije. U svakom slučaju važno je promatrati dijete jer djeca brže dehidriraju od odraslih. Neki od znakova dehidracije su umor kod djeteta, manje suza kod plakanja, manja količina urina koja bude tamnije žute boje, razdražljivost, suha usta i suha koža.

Kako bi spriječili dehidraciju i kako bi pomogli djetetu pokušajte ga navesti da konzumira više tekućine. Bez obzira što dijete sve povrati, dio tekućine će sigurno ostati u organizmu.

Protiv dehidracije je najbolja voda, koju je djetetu najbolje davati između povraćanja, svakih nekoliko minuta po jednu malu žličicu vode.

Kako će se djetetovo stanje poboljšavati poećavajte mu količinu tekućine na jedan ili dva gutljaja. Isto tako obratite pažnju da dijete redovito mokri.

Kada prođe nekoliko sati od povraćanja djetetu treba početi davati hranu, najbolje tekuću u obliku laganih juha ili cjeđenih sokova od borovnice ili jabuke.

S lijekovima je u ovom slučaju najbolje pričekati jer povraćanje ne traje predugo. Lijekovi koji se konzumiraju protiv povraćanja nisu namijenjeni za djecu. Najbolji lijek kod povraćanja je tekućina. A ako povraćanje ne stane potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Jedna od metoda samoizlječenja je akupresura koja daje pritisak na određeni dio tijela kako bi se smanjila bol i pritisak u drugom dijelu tijela.

Za akupresuru je potrebno malo truda i prsti, a savjetuje se koristiti kažiprst i srednji prst tako da pritišćete udubljenja između dviju velikih tetiva koje se nalaze na unutarnjoj strani zapešća ispod početka dlana ruke.

Osim akupresura jedan od prirodnih lijekova za mučninu i povraćanje je i đumbir. U đumbiru se nalaze prirodne kemikalije koje djeluju na probavni trakt. Djeca koja su starija od dvije godine mogu koristiti proizvode od đumbira.

Liječničku pomoć svakako potražite ako:
> dijete pokazuje znakove dehidracije
> sumnjate na trovanje tekućinom ili hranom
> se u povraćanom sadržaju nalazi krv
> dijete teško budi
> dijete povraća više od 8 sati
> dijete loše izgleda
> je dijete mlađe od 12 mjeseci povraćalo više puta
> dijete ima visoku temperaturu, osip, jake bolove u trbuhu, glavobolju, ukočen vrat ili je zbunjeno
> sumnjate da se radi o crvuljku