Napravili smo popis bitnih stvari za dijete na plaži

Putovanje na obiteljski odmor s malom djecom treba dobro isplanirati kako bi dani provedeni na plaži bili prepuni bezbrižne zabave i veselja.

Najbolje je izraditi popis za pakiranje pa ćete sigurno uzeti sve što treba vašem djetetu za boravak na plaži. Naravno, ako se oko vašeg djeteta vežu neke specifičnosti svakako treba obratiti pažnju na dodatne stvari koje će mu trebati.

plaza-dijete-1

Pojas i narukvice za plivanje

Prema vještini vašeg djeteta i slobodnoj procjeni odaberite dječji pojas za kupanje. Djeca brzo uče plivati ali za pružanje dodatne sigurnosti uzmite rukavice za plivanje.

Dječji ručnici

Za jedno dijete obvezno na plažu ponesite dva dječja ručnika. Jedan neka bude isključivo za brisanje nakon izlaska iz vode a jedan za ležanje na plaži. Ako planirate djecu zabaviti tijekom boravka uz more ponesite i jedan jako veliki ručnik na kojem će djeca moći zajedno sjediti i zabavljati se.

Šeširić i slična pokrivala za glavu

Obavezno odaberite šeširić prema veličini glavice vašeg djeteta i neka ima veliki obod koji će štiti lice djeteta od sunca.

plaza-dijete-2

Odjeća koja štiti do sunčevih zraka i šator

Za ljetovanje na plažama koje nemaju hladovinu a suncobran nije pri ruci odaberite dječju odjeću koja štiti od sunčeva zračenja kako bi zaštitili kožu djeteta od UV zračenja. Osim specijalne odjeće odaberite pamučne i prozračne komade koji lako upijaju znoj. Također pokušajte nabaviti sklopive šatore koji će stvarati zaštićenu okolinu ako imate malu bebu koja će moći i odspavati u takvoj hladovini.

Dječje sunčane naočale

Sunčane naočale za dijete trebaju obvezno pružati zaštitu od sunca i UV zaštitu. Veličina također mora odgovarati veličini dječje glavice i dobro provjerite da ga ručkice sunčanih naočala ne stišću, ali niti da mu naočale stalno padaju nisko na nosić što bi značilo da su mu prevelike.

Krema za sunce

Odaberite organske kreme prilagođene nježnoj dječjoj koži koje štite od UVA i UVB zraka. Obvezno dijete namažite sa specijalnom kremom za lice, ali također namijenjene dječjoj koži, a posebnu pažnju obratite nosu i ramenima te gornjem dijelu leđa kako bi spriječili sunčane opekline na najizraženijim dijelovima tijela. Boravak manje djece na suncu između 10 i 16 sati nije nikako dobar.

Nemojte dozvoliti da dijete bude neprekidno izloženo suncu i ne zaboravite ga po izlasku iz vode istuširati budući sol još više isušuje kožu. Nakon tuširanja cijelo tijelo valja ponovno namazati zaštitnom kremom za sunce.

plaza-dijete-3

Cipelice za plažu

Po ljeti bi djecu trebalo puštati da čim više hodaju bosa posebice ako ljetujete na plažama koje su šljunčane ili pjeskovite. Ako je plaža kamenita sandalice koje se kopčaju oko gležnja mogu dobro doći no ako je pijesak vruć također nježno dječje stopalo treba zaštiti sandalicama. Ako se uvjerite da je okolina pogodna za bosonogo hodanje djetetu skinite sandalice ili natikačice.

Dječji puder

Posebice ako ćete ljetovati na pješčanoj plaži dječji puder će biti od velike pomoći za odstranjivanje pijeska s dječje kože.

plaza-dijete-4

Torbe za plažu

Za plažu nabavite minimalno dvije torbe. Veću možete koristi za nošenje stvari na plažu dok manja torba može poslužiti za odlaganje mokrih komada odjeće i ručnika prilikom povrataka s plaže.

Igračke

Obavezno ponesite dječje igračke s kojima će se dijete moći igrati na plaži, poput plastičnih kantica, grabljica i svih onih komada koje dijete može uklopiti s onim što pronađe u okolini.

Hrana

Obvezno na plažu spakirajte veće količine vode, voća i nekvarljive namirnice za objed na plaži. Djeca više ili manje teže ustaljenom vremenskom rasporedu pa objed pokušajte odrediti kada bi inače dijete jelo kod kuće.

Smještaj na plaži

Potrudite se na plažu doći što ranije kako bi mogli odabrati idealno mjesto za svoju obitelj. Ujutro je voda obično mirnija a sunce nije jako. Obavezno imajte dijete uvijek na oku i budite blizu njega posebice kada se kupa te pripazite da u žaru igre ili znatiželji ne ometa druge ljude na plaži.

Piše: Wishmama