Obiteljski izlet u Liku pravo je vikend osvježenje

Topli dani su stigli i lagano „bježimo“ iz grada tražeći mjesta na kojima ćemo se osvježiti i dobro odmoriti. Umjesto mora, potražite svoje trenutke opuštanja u našoj prekrasnoj zelenoj Lici, koja obiluje obiteljskim smještajima na prekrasnim lokacijama, a i more vam je blizu, ako se želite „zaletjeti“ na kupanje.

Memorijalni centar Nikola Tesla

Poučan, uzbudljiv i smješten u rođenom gradu našeg i svjetskog najpoznatijeg znanstvenika, Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu odličan je izbor za cijelu obitelj ili.

nikola tesla facebook memorijalni centar
Fotografija: Facebook – MC Nikola Tesla

Povodom obilježavanja 130. obljetnice Teslina rođenja, Rodna kuća je rekonstruirana te predana na korištenje 1986. Muzeju Like Gospić kao muzejski objekt.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan sastoji se od povijesnih i novo sagrađenih objekata: Rodne kuće Nikole Tesle, crkve apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarskih objekata (štale), kamenih spomenika i klupe arhitekta Zdenka Kolacija.
Brojni Teslini izumi inspirirali su i dijelove igrališta za djecu koje se nalazi tik do Memorijalnog centra.

Velebitski botanički vrt

Na poučnoj Premužićevoj stazi, koju je gradio inžinjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita, stoji botanički vrt, koji je idealan za male istraživače.

Osim što će čitati o zanimljivostima prirode i Velebita putem staze, u botaničkom vrtu mogu naučiti puno o vegetaciji našeg planinskog masiva, kao i endemima među biljnim vrstama preko zanimljivih poučnih tabli.
Do samog vrta treba sat vremena laganog hoda, i to ne jako uzbrdo, a odmor možete potražiti na klupicama u botaničkoj stanici, koja može biti i idealno mjesto za piknik!
kuca velebita facebook foto
Fotografija: Facebook – Kuća velebita

Kuća Velebita

U „Kući Velebita“, posjetiteljskom centru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, kroz jedinstveno multimedijalno iskustvo, možete doznati kakvi sve oblaci postoje, kroz 3D naočale se nakratko pretvoriti u velebitsku pticu, čuti pjev gusjenice leptira, saznati koja su to mitska bića po predajama šetala ovim prostorom, vidjeti nastanak planina i podzemnih bića, te se upustiti u „speleološku“ avanturu unutar same kuće!
Najmlađima će možda ipak najzabavnija biti potraga za misterioznim „Planincima“…

Mlinovi Gacke

Stare mlinice, kojih je prije stotinjak godina bilo oko 60, sada i dalje ponosno stoje u mjestu Sincu, na predivnoj rijeci Gackoj.

Klincima i velikima će biti posebno zabavno klopotanje vode i mljevenje žita, baš kako se to radilo u ono vrijeme. Mjesto krase i slatke patkice koje se slobodno kreću rijekom, a društvo im na obali ponekad rade ovčice, koze i krave koje zalutaju sa svojih pašnjaka.

Kuterevo – dom medvjedića

Ovo svjetski poznato utočište za medeke koji su ostali bez mame, mjesto je suživota čovjeka i medvjeda. Izvrsna je opcija za dnevni izlet, a smješteno je daleko od grada Otočca, u uskoj velebitskoj uvali.

U posljednjih nekoliko godina Utočište za mlade medvjede Kuterevo ugostilo je u prosjeku više od 20 tisuća posjetitelja, a moguće ga je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

U ljetnom periodu, treba se samo najaviti Volonterskoj postaji, koja će vas dočekati i informirati o svim događanjima u utočištu.

Lika nudi mnoštvo zabave za sve, bilo da putujete na more ili planinarenje, svakako nećete pogriješiti ako isplanirate pokoji izlet ili odmor od par dana u srcu ove zelene ljepotice.

Ovo ljeto napravit nešto drugačije i osvježite se ispod gustih krošnji ličkih šuma, posjetite lokalne OPG-ove s friškim škripavcem i zalutajte mirisnim cestama naše lijepe Like.