Izletište Jankovac u geoparku Papuk idealan za cijelu obitelj

Na pitomim obroncima Papuka, proglašenog UNESCO-vim geoparkom, nalazi se pregršt zanimljivosti te popularno izletište i planinarski dom Jankovac, koji je smješten na prekrasnom proplanku, okružen s jezerima, brežuljcima i bogatom šumom.

Geopark Papuk je zbog biološke i kulturne raznolikosti 2007. godine postao prvi hrvatski geopark te član UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova.

papuk geopark

Izletište Jankovac dragulj je geoparka papuk

Jankovac je smješten na sjevernoj padini geoparka Papuka u blizini Podravske Slatine, 100 km zapadno od Osijeka.
Najbliže selo je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca a zatim preko prijevoja na južnu stranu Papuka u selo i izletište Velika.

Današnji planinarski dom na Jankovcu, koji je potpuno moderniziran, jedan je od najljepših planinarskih domova u Republici Hrvatskoj.

Današnju lokaciju Jankovac, sredinom devetnaestog stoljeća uredio je pl. Josip Janković za svoje potrebe, a u njoj je sagradio lovačku kuću, uredio šetnice oko slapa Skakavac te je dao iskopati jezera.

papuk 20

Oko planinarskog doma Jankovac nalazi se poučna kružna staza nazvana “Grofova staza“, u počast grofu Jankoviću. Iako je dugačka preko dva kilometra sa svojim zanimljivostima i atraktivnostima može se mjeriti s puno razvikanijim i duljim stazama.

geopark papuk

Upoznajt jezera Papuka

Staza je lijepo uređena i pomno osmišljena. Čak i ako niste u punom planinarskom raspoloženju, svako prošećite šetnicom uz obale dvaju jezera, koja je djelomično popločena i ravna cijelom dužinom.

planinarski-dom-jankovac-3

Ako zastanete i promotrite možete primijetiti mnogobrojne ribe koje žive u jezerima poput pastrva, a mogu se susresti i potočni rakovi.
Užitak ovog izleta upotpuniti će veseli raskošan pjev ptica koji će vas očarati.

planinarski-dom-jankovac-6

Misteriozne spilje prava su izletnička zanimljivost

Na kraju gornjeg jezera u jednoj od brojnih spilja nalazi se izvor Jankovačkog potoka koji vodom puni obližnja jezera.

planinarski-dom-jankovac-15

Grofova staza nakon ravnog dijela, poslije izvora kreće oštrije u brdo, prema grobnici grofa Jankovića koji je i nakon svoje smrti htio boraviti u ovoj dolini.

Za svoje posljednje počivalište odabrao je spilju u neposrednoj blizini iznad izvora.

planinarski-dom-jankovac-8

Najveća povijesna znimljivost izletišta Jankovc

Grobnica grofa Jankovića, rekonstruirana je 2010. godine a nedaleko od grobnice se nalazi i spilja Maksima Bojanića, skrovište poznatog papučkog hajduka iz devetnaestog stoljeća.

planinarski-dom-jankovac-9

Po povratku prema planinarskom domu staza vodi pored groblja staklara. Gospodarsku vrijednost ovog kraja prvi su otkrili njemački staklari, koji su još početkom 18. stoljeću zbog velike količine vapna i dostupnosti bukvi ovdje pronašli idealno mjesto za proizvodnju stakla.

Prirodna atrakcija – Jankovački slap

planinarski-dom-jankovac-13

U blizini planinarskog doma Jankovac nemojte odustati i odazvati se zovu klupica u hladu nego nastavite dalje slijedeći znakove koje posjetitelje vode prema slapu.

planinarski-dom-jankovac-10

Pred sam kraj, šetnja po Grofovoj stazi dovest će izletnika do nadaleko poznatog Jankovačkog slapa. Pogled, ali i šum vode koja se obrušava sa stijena, visokih preko 30 metara, ostavit će svakog posjetitelja zadivljenog i očaranog.

planinarski-dom-jankovac-11

Šetnja po svježem zraku idealna je za otvaranje apetita jer planinarski dom Jankovac priprema svoju hranu s lokalnim namirnicama i ističe se izvrsnom gastronomskom ponudom kao što je planinarski grah, čobanac, sablja grofa Jankovića….

planinarski-dom-jankovac-12

Aktivnosti i zanimljivosti kraja:

planinarski-dom-jankovac

> Ako se odlučite prespavati u planinarskom domu obvezno uživajte u zvjezdanom nebu, koje je zbog malog svjetlosnog zagađenja prepuno zvijezda, no jednako ćete zadovoljstvo doživjeti odlučite li se smjestiti na nekom od pravih slavonskih seoskih imanja.

papuk seosko imanje

> Ako poželite svoj odmor provesti cijeli vikend ili nekoliko dana na Papuku, a uz to volite odmor s prijateljima idealnim mjestom za potpuno opuštanje su kuće za odmor smještene u mjestu Novo Zvečevo, u srcu ovog idiličnog geoparka..

papuk kuća zvečevo

U toplim danima moći ćete uživati uz otvoreni bazen, roštilj i igru biljara. Uz pogled na prekrasan krajolik najmlađi zabavu mogu pronaći u brojnim dječjim sadržajima, a opuštajuće trenutke odrasli mogu doživjeti i u vrtu kuće u kojem se nalazi sauna i Whirlpool uz poseban opuštajući pogled na netaknutu prirodu.

papuk poučna staza

> Na Papuku možete uživati sa svojom djecom i u posebnoj poučnoj stazi na kojoj djeca, a podjednako i odrasli, mogu saznati kako je nekoć izgledao Papuk i kako je uopće nastao te što se sve dešavalo na ovom području, a s posebno osmišljenim adrenalinskim parkom ovo je izletište postalo omiljeno mjesto za odmor i opuštanje cijele obitelji.

papuk adrenalinski park