Obiteljsko putovanje u Salzburg? Sjajna ideja za višegenracijski provod u Austriji

Jeste li već bili u Salzburgu? Blago vama :) No, bez obzira na to želite tek li posjetiti Salzburg ili ste već u njemu bili ovaj je grad zasigurno mjesto gdje se stalno nešto novo događa, bilo na zabavnoj, kulturnoj ili gastronomskoj sceni.

Ovaj grad, kojeg još zovu i Grad soli, dijeli rijeka Salzach a premošćuju je mnogobrojni mostovi koji povezuju oba dijela grada, a ovaj vas put vodimo na najbolja mjesta Salzburga.

Krenete li u božanstveno lijep Salzburg koji je prepun znamenitosti, zanimljivosti na svakom koraku, a poznat je i po svojim parkovima, starinskim uličicama prepunih malim restoranima, dućana ili fenomenalno opskrbljenim marketa na otvorenom te sjajnim kulturnim događanjima u njemu će uživati cijela obitelj, i veliki i mali i to svim osjetilima.

Donosimo vam nekoliko razloga zašto posjetiti Salzburg s cijelom obitelji

kazaliste lutaka salzburg

1. Marionette Theatre – Salzburško kazalište lutaka
Na prvom mjestu, kad je dobra zabava isprepletena kulturom u pitanju, svakako se nalazi Lutkarsko kazalište Marionette Theatre.
Jeste li ikad doživjeli kako drvene lutke, visoke od pedesetak centimetara do jednog metra izvanredno i autentično odjevne ovisno o predstavi/glazbenom dijelu, izvode mjuzikl ili operu?

kazaliste lutaka salzburg

Ako ste pomislili da je lutkarsko kazalište ponajprije namijenjeno najmlađoj publici ovo kazalište lutaka uvjerit će vas u suprotno. Oduševljenje nije izostalo niti kad smo gledali mjuzikl Moje pjesme moji snovi, u kojem su gledatelji uživali u predstavi fascinirani idejom da drvene lutke izvode zahtjevnije i ozbiljnije glazbeno djelo viseći na koncima i dočaravajući odlično emocije na maloj pozornici.

salzburg mozart muzej

Rodna kuća i muzej Wolfgang Amadeus Mozarta
2. Obilazak Mozartovog grada ne bi bio potpun ako ne biste svratili u rodnu kuću ovog glazbenog genija na adresi Getreidegasse 9. Mozartova obitelj živjela je na trećem katu zgrade sve od 1747. do 1773. godine. Njegova rodna kuća danas je u Salzburgu jedno od najposjećenijih mjesta pri obilasku ovog preslatkog austrijskog grada.

dvorac salzburg helbrunn

Salzburg možete obići i biciklom i stići do predivnog i nadasve zanimljivog dvorca Helbrunn i do sjajnog Zoološkog vrta
Kilometarske biciklističke staze protežu se s obije strane rijeke Salzach, preko avenije Hellbrunn, koja je zatvorena za cestovni promet, sve do palače Helbrunn poznate po svojim slavnim i iznenađujućim fontanama te zoološkom vrtu u njenoj neposrednoj blizini.

Helbrunn je predivna palača koja je najviše poznata po svom predivnom jezeru uz koje se nalazi vijugavi vrt koji je prepun skrivenih mjesta za odmor, kamenih klupica u predivnom hladu, malih lutkarskih scena i pokretnih drvenih lutkica, ali najzanimljiviji je po bezbroj fontana i slapića koji svojom vodenom igrom oduševljavaju posjetitelje, a nekoć vlasnika princa nadbiskup Markus Sittikus von Hohenemsa i njegove goste.

helbrunn dvorac i vrt salzburg

Tiergarten Hellbrunn odnosno zoološki vrt nalazi se u neposrednoj blizini opisane palače, a njegovi počeci sežu 300 godina unazad, kad ga je i utemeljio princ nadbiskup Sittikus. Svoj moderni oblik poprimio je 1961. godine i broji oko 150 različitih vrsta životinja koje je zaista užitak promatrati. Ovaj sjajan vrt nalazi se u Helbrunnerstrasse 60 i vjerujte uživat ćete u svakom trenutku obilazeći ova dva mjesta za pamćenje.

mozart kugle furst slasticarnica salzburg

Slastičarnica Fürst – kakvih Mozart kugli zapravo sve ima
U svom obilasku Salzburga svi jedva čekaju osladiti se Mozart kuglama, no znate li točnu priču o njima?
Povijest Mozart kugla, seže otprilike prije sto godina, kada je nakon smrti Wolfganga Amadeusa Mozarta slastičar iz Salzburga, Paul Fürst, počeo proizvoditi kuglice marcipana u čast ovog glazbenog genija i dao im ime upravo po njemu.
Mozart kugle prema recepturi slastičara Fürst pakiraju se u srebrne papiriće, imaju plavičasti natpis i nešto su veće od Mozart kugli koje se kupuju diljem svijeta.

A kakve su Mozart kugle koje se kupuju u većini trgovina diljem svijeta?
Mozart kugle iz Mirabella pakirane su pak u osebujnim crveno-zlatnim papirićima, a OVDJE saznajte koja se tajna krije u njihovoj proizvodnji :) Kako prepoznati originalne Mozart kugle?

Gdje sve možete kupiti Mozartove kugle prema prvobitnom i originalnom receptu?
Slastičarnica Alter Markt – Brodgasse 13
Slastičarnica Ritzerbogen – Sigmund Haffner Gasse
Café Konditorei Fürst – Getreidegasse 47

salzburg ulica

salzburg fontana centar grada

Što možemo doživjeti u samom centru Salzburga

Na vrhu popisa svjetske baštine nalazi se stari barokni dio grada, u kojoj je i kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta, Sigmunda Freuda, a ovaj grad iznjedrio je i poznatog dirigenta Karajana te osobu bez kojeg danas možda ne bismo znali za ultrazvuk, a to je slavni znanstvenik Christian Dopler.

salzburg DomQuartier

U centru se nalazi i DomQuartier fenomenalan kompleks na 15 000 četvornih metara koji uključuje rezidencije, katedralu i benediktinski samostan Sv.Petra. DomQuartier u Salzburgu predstavlja jedinstveno blago fantastičnih 2000 predmeta kroz 1300 godina povijesti, a više pojedinosti o ovom jedinstvenom mjestu saznajte OVDJE.

crkva sv petra salzburg

Vrt i palača Mirabell sagradio je 1606. princ-nadbiskup Wolf Dietrich za svoju voljenu Salome Alt, a danas njeni vrtovi i dvorane služe za proslavu najromantičnijih vjenčanja, koncerata, a u njoj stoluje i gradonačelnik Salzburga. Nekoć su u ovoj baroknoj palači stvarali svoje kompozicije glazbenici Leopold Mozarta i njegova djece, Wolfgang i njegova sestra Nannerla.

dorac i park mirabel salzburg

Magično lijep vrt palače Mirabell temelji se na geometrijskom obliku, tipičan za razdoblje baroka, a vizualna doživljaj prema salzburškoj katedrali i tvrđavi Hohensalzburg pridonosi još većoj ljepoti i raskoši vrtova.

salzburg utvrda stari grad

Odlazak uspinjačom na impresivnu staru tvrđavu i grad Hohensalzburg
Tvrđava Hohensalzburg oduvijek je zaštitni znak Salzburga, a osim doživljaja tadašnjeg života stanovnika ovog starog grada, za čiji je obilazak najbolje uzeti vodiča, doživjet ćete i nesvakidašnji i spektakularan pogled na grad i okolne planine. Ova tvrđava ujedno je i najveća u potpunosti sačuvana tvrđava srednje Europe, a obilazak traje i do tri sata. Zato se dobro pripremite na uzbudljivu avanturu otkrivanja salzburške prošlosti :)

salzburg restoran stari grad utvrda

Gdje pojesti domaću tradicionalnu austrijsku hranu u Salzburgu i gdje roditelji mogu kušati najbolje pivo saznajte OVDJE
Najbolja austrijska piva dolaze iz Salzburga a tradicionalna hrana iz najboljih pivnica

Gdje ići i kako se zabaviti ako slučajno pada kiša :)

Preporuka za poučni i vrlo zabavan izlet – rudnik soli u Hallstattu gdje se toboganom “silazi” u dubinu planine
Kad ste već odlučili posjetiti Salzburg zaista je za svaku preporuku, u njegovo blizini, posjetiti selo u kojem su živjeli stari Kelti te razgledati, uz izvrsno vodstvo, stari rudnik soli u kojem ćete otkriti sve tajne nekadanjeg nastanka rudnika, načina rada i života rudara, ali se uz i sjajno zabaviti.

Hallstatt rudnik soli austrija

Cijelu priču o salzburškoj soli i njenoj vrijednosti možete čuti tijekom Edukativne ture na čak 200 metara pod zemljom i na 1000 metara dubine pod planinom. Za djecu između 4 i 10 godina tu je Patka Sally koja kroz uzbudljiv program djeci otkriva i priča o tajnim planinskim tunelima i kneževima koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući soli.
Posjet rudniku soli zaista je atrakcija za obitelj, a možete ga posjetiti u slučaju da slučajno u Salzburgu pada kiša :)

hangar 7 salzburg avion

Hangar 7 – najzabavnije mjesto za djecu i roditelje
Hangar 7 jednostavno je toliko atraktivan, zabavan, poučan i impresivan da oduševljava sve generacije posjetitelja. Otvoren je 2003. godine, a vrlo neobično građena zgrada obogatila je dodatno grad Salzburg. Tvorci ovog mjesta u koje su smjestili atraktivne eksponate aviona i automobila vidjeli su Hangar 7 i kao mjesto gdje se spoja zabava, umjetnost, ali i vrhunsko kulinarstvo.

desert restoran hangar 7

Naime, kad sve obiđete i fotografirate se za uspomenu možete otići na u neki od restorana u kojima ćete pronaći izvrsnu hranu i odlične napitke.

A za sve one koji su poželjeli možda jednog dana odletjeti u svemir tu je atrakcija koja će vam pomoći da se pripremite i vidite kako bi to moglo možda i izgledati :)

hangar 7 salzburg let u svemir

I za kraj donosimo informaciju koja vam može biti jako korisna
Svakako vam preporučujemo da kupite Salzburg Card (Salzburg kartica) jer je idealna za boravak u Salzburgu. Ona naime nudi po jedan besplatan ulaz u sve gradske atrakcije, besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza, uključujući uspinjaču do tvrđave, prijevoz brodom i Untersberg žičarom, atraktivne popuste za razna kulturna događanja te popust u mnogim izletištima.

Ovisno o tome koliko boravite u Salzburgu postoji mogućnost kupnje Salzburg Carda u vremenskom trajanju od 24, 48 ili 72 sata u svim turističkim uredima, hotelima i na mjestima gdje se prodaju karte ili ulaznice.

Tekst i fotografije: Diana MIkloš