Kako putovati s najmlađima i pritom zadržati pozitivan stav

Svi roditelji znaju da višesatna putovanja s djecom zahtijevaju pomno planiranje i vrhunsku organizaciju. Umor, razdražljivost i napetost česta su posljedica takvih pustolovina,pa se valja adekvatno pripremiti uzimajući u obzir dob vašeg djeteta, duljinu putovanja, vrstu prijevoznog sredstva, ali i godišnje doba tijekom kojeg polazite na put.

Iz kuće nemojte izaći bez valjanih putnih dokumenata (putovnica u slučaju prelaska državnih granica) i zdravstvenog, odnosno putnog osiguranja. U dječji kofer stavit ćete odgovarajuću odjeću i obuću, ali i poneku igračku, dok ćete sa sobom obavezno morati ponijeti vlažne maramice, grickalice te vodu.

Ako putujete s bebom, uzmite mnoštvo pelena (duplo više nego što mislite da će vam biti potrebno), kreme, bočice s hranom) i druge sitnice važne za njegu najmlađih.

U slučaju da je vaše dijete podložno mučninama na putovanju, obavezno ponesite i odgovarajuće lijekove. Prije putovanja provjerite s liječnikom koji su tablete najbolje za vaše dijete, a raspitajte se i o svim mogućim kontraindikacijama.

Putovanje u automobilu

Ovaj je tip prijevoza najugodniji za sve uključene strane, ali zahtjeva i najviše priprema. Valja znati da hrvatski propisi nalažu da djeca do 12 godina starosti moraju biti u posebnoj sjedalici. Putujete li u ljetno vrijeme ne zaboravite na stakla staviti sjenila koja će spriječiti ultra-ljubičaste zrake od prodiranja, ali i zagrijavanje unutrašnjosti. Odgovarajući klima uređaj također je iznimno važan.

OVDJE saznajte kako koristiti klimu u autu kada vozite djecu

djete-auto

Dijete će lakše podnijeti put na veliku udaljenost ako na njega krenete u vrijeme spavanja (obavezno ponesite i dekicu!). Imajte na umu da djeci valja osigurati i česta zaustavljanja kako bi udahnuli svježeg zraka, protegnuli se, obavili nuždu te nešto pojeli.

Izbjegavajte konzumaciju masnih, slanih i općenito teških obroka u automobilu, jer bi mogli naškoditi djetetu. Isto vrijedi i za slatka gazirana pića, pa je na put najbolje ponijeti običnu vodu.

Pripremite se i za neizbježnu dosadu koja će se neminovno dogoditi tijekom monotone vožnje, pa spakirajte i nešto dječjih časopisa, knjiga, omiljene igračke i/ili prijenosnu igraću konzolu.

Za neke igre poput pogađanja registarskih tablica ne trebaju vam nikakvi rekviziti, a u njima može uživati cijela obitelj. Pametno je ponijeti i CD s najdražim pjesmama koje zajednički možete pjevušiti.

Putovanje brodom

Putovanje brodom
Prije putovanja upoznajte dijete s opasnostima koje vrebaju na brodu – objasnite im o sigurnosnim prslucima, potrebi da se ne izlažu rizičnom ponašanju i da vam uvijek budu nadohvat ruke.

Krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom apsolutni je imperativ, kao i balzam za usne. Korisno je ponijeti i sunčane naočale, mnoštvo vlažnih maramica, vrećice za smeće, ali i hranu ako ona nije uključena u cijenu.

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom
Putujete li željeznicom, važno je stići na određeni peron na vrijeme kako biste odabrali najbolje pozicije.
Djeca će sigurno s oduševljenjem sjesti uz prozor i diviti se krajolicima koji promiču pred njima, no svakako spakirajte i druge zanimacije – poput omiljenih igračaka, bojanki, igraćih karti i slično.

Putujete li s bebom, ne zaboravite ponijeti dekicu za presvlačenje, pelene, kremu i puder, kao i plastičnu vrećicu u kojoj ćete spremiti smeće. Dakako, obavezno ponesite odgovarajuću hranu i vodu. Ako putovanje traje više od šest sati, pametno je kupiti karte za spavaća kola.

Putovanje u zrakoplovu

Putovanje zrakoplovom
Pobrinite se da kupite zrakoplovne karte koje će vam omogućavati da sjedite što više naprijed kako biste u svakom trenutku lakše mogli pozvati osoblje zrakopolva.

Nitko ne može predvidjeti kako će vaše dijete reagirati kada prvi put nogom kroči u zrakoplov, pa budite spremni na sve scenarije. I dok će male bebe vjerojatno biti zadovoljne ako ih nahranite i uspavate, starija djeca zahtijevat će interakciju i zabavu.

OVDJE pogledajte Top savjete za putovanje u avionu s djecom

Većina zrakoplovnih tvrtki nudi digitalne sadržaje od prikazivanja filmova, puštanja glazbe, i sličnog, koji će vam biti na raspolaganju. Ponesite svakako zanimaciju u vidu omiljene igračke za svaki slučaj.

Gdje god putovali pametno se organizirajte i ne zaboravite uživati u svakom trenutku!