‘Pravljični gozd’ – boravak u prirodi po mjeri svake obitelji

‘Nekoć davno’…
Da, tako najčešće započinjemo pričati priče našoj djeci za laku noć. No jeste li znali da ih možete doživjeti i u živo na svježem zraku i u igri?

Malo nas zna, da je nekada omiljeno izletište Logarska dolina, obogaćena s predivnom šumom bajki pod nazivom – ‘Pravljični gozd‘, koji postoji već 8 godina, a vlasnici su ideju dobili od susjeda austrijanaca, koji su uz svoju farmu uredili malu čudnovatu šumu bajki s imaginarnim likovima.

Pravljični gozd

Tada su vlasnici sadašnjeg ‘Pravljičnog gozda‘, osjetili poziv da naprave nešto slično za svoje goste, samo s više osjećaja i poštovanja do prirode i kulturne baštine, te razvili šumu bajki u Logarskoj dolini, na površini preko 2 hektara.

U šumi, u kojoj se mogu zabaviti apsolutno svi bez dobnih granica, nalazi se 35 različitih bajki, čak i poneka dobro poznata i od Walt Disneya. Svako dijete i odrasla osoba u pratnji (roditelji, baka, djed, tetka, tetak, strina, stric, ujna, ujak, tete iz vrtića….) mogu pustiti maštu na volju i razvijati kreativne zadatke i rješenja.

Pravljični gozd

Tako pri samom ulazu u ‘Pravljični gozd’, kako bi potaknuli osjećaj i razvoj orijentacije kod djece i odraslih, dobijete kartu u obliku drveta, na kojoj su obilježene točke gdje se koja od bajki u šumi nalazi, a vi ih morate otkriti i pronaći. Kod svake točke u šumi, nalazi se info ploča s objašnjenjem bajke u kratkim crtama i imenom autora/ice, a kako bi razvili i kreativnost možete se poigrati intonacijom i zabaviti se pokraj postavljenih drvenih vizualnih instalacija (postaja) kod svake od bajki, koje su povezane sa senzornim i motornim funkcijama i edukativnim sadržajima o šumi.

Pravljični gozd

Možete namirisati, dotaknuti, poslušati, pa čak i osjetiti prirodu pod dlanovima i stopalima.
Skinite svoje cipele i zajedno bosi prošećite po raznim materijalima iz šume, stvarajte razne zvukove na ksilofonu, osjetite dodir grančica raznih stabala, imitirajte glasove šumskih životinja, dodirnite i osjetiti tlo u šumi, slušajte šuštanje lišća i puhanje vjetra, osjetite koliko to pikaju borove iglice, pokušajte zajedno odrediti starost stabala, nabrojite koje šumske životinje poznate, koje voće se nalazi u šumi, razgovarajte o tome kako su povezane šume i voda, koje ptice možete pronaći u Logarskoj dolini, koliko vrsta leptira se nalazi tamo i zajedno doznajte još mnogo drugih edukativnih i zabavnih sadržaja.
Kako bi potaknuli što duži boravak djece u prirodi, obitelji mogu dolaziti već od 23. travnja pa sve do kraja listopada, svakim radnim danom od 10.00 do 18.00 sati, te na taj način promatrati promjenjiva godišnja doba i sva događanja u šumi.

Pravljični gozd

Noćiti možete u njihovom wellness ‘Pansionu na razpotju’, tada imate besplatan ulaz u šumu bajki, ili ‘kmetijama’ i hotelu koji se nalaze u Logarskoj dolini ili Matkovom i Robanovom kotu.
Cijena noćenja s doručkom u ‘Pansionu na razpotju’ iznosi 40,00 eura po osobi, dok je za polupansion cijena 50,00 eura. Za djecu do napunjenih 6 godina smještaj je besplatan, a za djecu od 6 do 12 godina omogućen je popust od 50% prema željenom aranžmanu. Ukoliko dolazite iz udaljenijih mjesta, vlasnici će vam rado pripremiti bicikle i sve druge potrebne rekvizite za što bolju zabavu. Također, prema želji gostiju mogu se organizirati i pojedinačni izleti.

Pravljični gozd

Cijena ulaznice u ‘Pravljični gozd‘ za roditelja iznosi 3,50 eura, a za djecu 2,50 eura. Za sve veće grupe cijena ulaznice je 2,00 eura po osobi. Za osobe u invalidskim kolicima ulaz je besplatan.
Za vaše trbuščiće pobrinut će se lokalni poljoprivrednici. Kako u Logarskoj dolini žive poljoprivrednici koji imaju svoje ‘kmetije’ i turističke objekte, gastronomija je izuzetno bitna i pridaje joj se posebna pažnja. Tako i u ‘Pansionu na razpotju’ u redovnoj ponudi imaju razne domače juhe (čak i one šumske), štrukle, domače tjestenine, palačinke s vrućim šumskim voćem (koje nose nazive patuljaka iz šume), a za djecu u redovnoj ponudi imaju i tri menija koji su nazvani po bajkama – a to su ‘Lintverjev krožnik’, ‘Škratov krožnik’ i tanjur ‘Ajdovske deklice’.

Pravljični gozd

Ukoliko želite sa svojom obitelji provesti nezaboravno vrijeme u prirodi, proživjeti sve navedene elemente i doživjeti nove avanture i obogatiti obiteljska iskustva i znanja, tada je Logarska dolina idealno mjesto za bogaćenje vaših zajedničkih trenutaka i kreiranje uspomena.

Autor: Željka Balja
Foto: Pravljični gozd