Kako zabaviti djecu na godišnjem odmoru?

Kao što je nama odraslima godišnji odmor željno iščekivan period u godini te ga želimo provesti na najbolji mogući način, tako i školarci, ali i mlađa djeca, jedva čekaju te dane koji obećavaju zabavu i više vremena provedenog s roditeljima.

No dok mi maštamo o osamljenoj plaži, dobroj knjizi, čaši dobroga vina, “pogledu” koji odmara misli… i to nam je sasvim dovoljno da napunimo baterije, djeci ipak treba ponuditi zanimaciju i aktivnosti kako dani na odmoru ne bi bili predugi i kako za nekoliko dana ne biste čuli ono “dosadno mi je…”.

Donosimo nekoliko ideja kako plažu učiniti mjestom idealnim za igru i učenje, ali i kako osmisliti i dane kad vam ružno vrijeme poremeti planove.

Nakon što se “izguštaju” rekvizitima koje svakodnevno kao putujući cirkus donosite i odnosite s plaže, ponudite djeci drugačiji oblik zabave pomoću oblutaka, pijeska, školjaka… svega što Vam se nađe pri ruci.

Potraga za izgubljenim blagom

Pripremite listu “izgubljenog blaga” koje se, naravno, nalazi na vašoj plaži. Oblutak neobične boje, školjka, pužić…, pa zadajte djeci da u što kraćem vremenu pronađu što više “blaga”. Za svaki pronađeni komad potaknite dijete da ispriča bajkovitu priču.

Ne zaboravite nagradu – nakon naporne potrage za “blagom”, osvježavajući sladoled će biti idealno rješenje.

Crtež

Križić-kružić

Ako ste na pješčanoj plaži, imate savršenu podlogu za brojne igre – križić-kružić, školica, vješala…

Matematika na plaži?

Ako ste dovoljno maštoviti, dijete neće ni primijetiti da ponavlja gradivo upravo završene školske godine. Sakupite oblutke različitih veličina koje možete zajedno prebrojavati, razvrstavati po veličini i boji, oduzimati i zbrajati…

Što pluta, što tone?

Zakoni fizike također mogu biti tema zabave. Kamenčić, štapić od sladoleda, kolut za plivanje… testirajte spoznaje svojeg djeteta, a prednost je što na licu mjesta možete potkrijepiti dječje tvrdnje (ili sumnje).

Moj portret

Na pješčanoj plaži vrlo je lako nacrtati obris tijela djeteta. Nakon što ga nacrtate, neka ga dijete ukrasi kamenčićima.

Zabava na godišnjem

Kiša? Nema veze!

Plaža doista pruža brojne mogućnosti zabave, no što za kišnih dana? Dok sjedite na plaži, pripremite “logistiku” za vrijeme koje nećete provesti na kupanju.

Sakupljajte oblutke, ježince, kućice puževa… sve što može prerasti u umjetničko djelo, pa čak i originalni suvenir. Glatke oblutke možete obojiti flomasterima ili temperama, a ako ste vještiji, možete zajedničkim snagama na njima primijeniti i salvetnu tehniku.

Od komada kartona i sitnih kamenčića možete izraditi jedinstveni okvir za sliku, kamenčiće možete lijepiti na drvenu kutiju i dobiti neobičnu škrinjicu za nakit koja će vas još dugo podsjećati na ljetovanje…

Gdje god bili, zabave ima!

Ako vaši školarci ne ljetuju na moru, također im možete ponuditi nekoliko ideja kad iscrpe svoje načine zabave.

Čitanje je uvijek dobrodošla aktivnost i trebali biste ih što više poticati da čitaju literaturu koja odgovara njihovim interesima. Ako ih knjige podsjećaju na mrsku školsku lektiru, opcija može biti i strip, važno je da razvijaju kulturu čitanja.

Nadalje, u okolini u kojoj se nalazite, zasigurno postoje muzeji, dvorci, izletišta… o kojima možete potražiti informacije i krenuti u istraživanje.

I u kući možete osmisliti brojne oblike zabave. Zašto ne biste napravili svoju verziju kulinarskog showa? Izdvojite nekoliko jednostavnih recepata, dajte djetetu da po njima pripremi jela (naravno, uz vašu asistenciju), pa zajedno s ostalim ukućanima budite ocjenjivački sud.

Prije degustacije, ne zaboravite svako jelo fotografirati, možda jednom nastane originalna knjiga ljetnih recepata s ilustracijama…

Zabava na godišnjem

Slikanje i herbarij

Ako vaš školarac ima afiniteta za slikanje, naoružajte ga papirima, kistovima, bojicama, zadajte teme i motive pa na kraju kreativnog zanosa napravite kućnu izložbu.

Dijete vam može pomoći i da se (napokon) riješite tijekom godina nakupljenih “šteta da se baci” sitnica. Sakupite sve što vam doista više ne treba, organizirajte vrtnu rasprodaju pa ćete, osim što ste životni prostor rasteretili nepotrebnih stvari, djetetu osigurati i neplanirani džeparac.

U današnje moderno vrijeme izrada herbarija gotovo da je zaboravljena aktivnost. Ljeto je idealno doba za sakupljanje različitih biljaka – prisjetite se kako se prikupljaju, prešaju, odlažu… te ćete osim zabave, osigurati djetetu i mnoštvo novih informacija o biljnom svijetu.

Sve navedeno samo je dio ideja kojima vas želimo potaknuti da slobodne dane iskoristite što konstruktivnije, zabavite svoju djecu gdje god se nalazili i ono najvažnije, provedete što više ugodnog vremena zajedno. Jer to je jedini pravi smisao godišnjeg odmora.

Piše: Wish.hr