Top savjeti za putovanje u avionu s djecom

Svaki roditelj za svoje dijete misli da je najdivnije, najslađe i izuzetno pametno te s divljenjem opisuju nadnaravne zaključke ili ponašanja svoje djece. No, nije im za zamjeriti jer djeca su zaista ukras svijeta, a kamoli ne ukras jedne obitelji odnosno roditelja.
No, kada su putovanja u avionu u pitanju ipak treba pripaziti na niz situacija naročito, budući se putuje u ograničenom prostoru za kretanje i sa ostalim nepoznatim ljudima različitih navika.

Mnogi putnici, pogotovo na dužim letovima, nisu oduševljena kada shvate da će nekoliko sati provesti pokraj malog djeteta stoga je bolje takva putovanja planirati unaprijed kako vaše dijete ne bi smetalo ostalim putnicima i što je još puno bitnije kako bi mu let ostao u dobrom sjećanju.

Donosimo vam nekoliko vrlo praktičnih savjeta za putovanje avionom kada su sa vama i vaši mali putnici.

Mini upute za let:

> Prethodno djetetu, osim ako je mala beba pa je to nemoguće, morate u razgovoru objasniti da je let u avionu možda pomalo i dosadan, da se ne smije kretati niti biti glasno zanovijetati. Objasnite mu da je u avionu uglavnom puno ljudi koji žele mir i zato treba tiše pričati, čitati ili igrati svoje omiljene igrice na nekom pokretnom uređaju.

Za početak isplanirajte što ćete ponijeti u avionsku kabinu

> Bez obzira na dob djeteta ultimativno je uzeti jednu ili dvije igračke uz koje je dijete vezano na dnevnoj bazi. Bilo bi najzgodnije da dijete ima svoj omiljenu naprtnjaču u kojem će ponijeti svoje izabrane stvari u ograničenoj količini koja se svodi na jednu ili dvije igračke te možda pokoju mini čokoladicu ili mini keksić koji može pokloniti suputniku do sebe.
Tako će dijete vjerojatno biti sretno što nešto poklanja nepoznatoj osobi koja mu je u intimnom prostoru, a i na taj ćete način „omekšati“ osobu koja putuje do vas i vašeg djeteta.

> Dobro je ponijeti mini bilježnicu i različite naljepnice koje djeca mogu lijepiti po vlastitom izboru i običnu olovčicu s gumicom tako da dijete može po njoj crtati i brisati te biti kreativan uvijek ispočetka.

> Ukoliko putujete s malom bebom u svoju ručnu prtljagu stavite sve potrebne stvari koje vam mogu ustrebati, pogotovo ako je duži let u pitanju. Znači dvije bočice i dvije dudice (ako vam nešto padne na pod da imate sterilnu rezervu), dovoljan broj pelena i vlažne maramice. Mala djeca do dvije godine mogu nositi u svojoj maloj naprtnjači pokoju pelenu, jer će se tako osjećati bitnima, jer „sami“ vode brigu o sebi.

> Uzmite nešto više pelena nego što mislite da će vam trebati, jer nikada ne znate da vam dijete od uzbuđenja možda neće više mokriti ili čak dobiti proljev.

> Ponesite omiljenu slikovnicu i obvezno pokretni uređaj ako je dijete veće da može osim čitanja i igrati svoju omiljenu igricu ili gledati neki crtani film koji ne zaboravite prethodno snimiti u memoriju pokretnog uređaja (laptop, tablet, mobitel).

> U ručnoj prtljazi stavite i malu količinu mlijeka ili neke druge nadopune hrane u prahu koju možete izmiješati s vodom te obvezno gazu za brisanje sline ili tekućine nakon podrigivanja za male bebe.

> Ponesite i djetetove čarapice tako da ga možete dodatno utopliti ako mu skinete obuću u slučaju da želi spavati.

> Uvijek treba ponijeti i dodatni par hlačica i majica u slučaju da se dijete polije ili jako zaprlja hranom, a rezerva odjeća će vam itekako dobro doći u slučaju da dijete povrati.

> Pobrinite se da imate sa sobom i dvije plastične vrećice u koje ćete odložiti prljave pelene, odjeću ili hranu tijekom leta

> Ako dijete uzima određene lijekove obvezno ih uzmite sa sobom u ručnoj prtljazi. Što se tiče pripravaka protiv povraćanja svakako se posavjetujte sa djetetovim liječnikom i lijek isprobajte prije putovanja kako biste uočili eventualne nepoželjne reakcije.

djeca-u-avionu-1

Prilikom rezerviranja karte obratite službeniku pažnju na slijedeće:

> Naglasite službeniku da putujete s djetetom te koliko je dijete staro, jer će vam on tada moći dati detaljne upute što se u avionu nudi za djecu, što da učinite s kolicima pri ukrcaju ukoliko ih nosite te sve o dozvolama i količinama za ručnu prtljagu

> Zatražite od službenika da vas smjesti na sjedištima na kojima ćete najmanje smetati ostalim putnicima (zadnja ili prednja), a da vam stjuardese uvijek u neposrednoj blizini ako vam zatreba pomoć, a i toalet će vam biti u blizini u slučaju potrebe djeteta koje se obično ne mogu strpiti i kažu da moraju na „pi-pi“ uvijek u zadnji čas

> Ako u avionu postoje košarice za male bebe tada će vam to službenik pri rezervaciji karata reći ili ga vi pitajte, a ukoliko nosite svoju autosjedalicu dobro se raspitajte o svim mogućnostima kada putujete s djetetom oko ili iznad 2 godine

> Zbog novih sigurnosnih propisa, obujte djecu u obuću koja se lako svlači i obuva.

Vrijeme čekanje na let:

> Za vrijeme čekanja na ukrcaj, pustite da vaša djeca hodaju, trčkaraju ili malo vježbaju
> To će im biti zanimljivo i nemojte ih ograničavati u tim aktivnostima, jer će tako potrošiti višak energije i za vrijeme leta biti mirniji.
> Putujete li sami s dvoje djece ne libite se kupiti elastične remene kako bi h držali u zračnoj luci dok skaču, jer nije imalo zanimljivo da vam jedno od djece nestane iz vidokruga.
> Još jednom provjerite stanje pelena u toaletu prije ukrcaja odnosno ako je veće dijete u pitanju da li treba ići na neku nuždu.
> Uzmite jaknu ili hlače koje imaju dublji džep sa sigurnosnim zatvaračem, a kako bi uvijek imali pri ruci sve potrebne dokumente, od putovnica, viza, avionskih karata.

djete-crta

Hrana u avionu:

> Djetetu ili djeci treba uzeti po jedan omiljeni sokić i po jednu omiljenu grickalicu i to svakako istovrsne, kako se djeca za vrijeme leta ne bi posvađala.
> Izbjegavajte namirnice koje su ljepljive ili se izuzetno mrve. Malo tvrđi bombončići nekako su najbolji izbor kada su slastice u pitanju za vrijeme leta.

Polijetanje i slijetanje:

> Tijekom polijetanja i slijetanja, djeca ne smiju ništa jesti, žvakati ili piti.
> Nakon slijetanja pustite ostale putnike da izađu prvi, kako bi bili komotni pri izlasku iz aviona.
> Ako vam je potrebna pomoć nemojte se libiti tražiti je od stjuardesa ili stjuarta. U mnogim zračnim lukama postoje na raspolaganju kolica za ljude koji putuju s malom djecom.

Izdvojeno:

> Turkish Airlines izuzetno pazi na djecu putnike te u avionima ima košarice za male bebe. Dječje košarice mogu se koristiti na lijevom, desnom i srednjem redu sjedala na ulazu u kabinu. Košare može neće biti dozvoljene na svim zrakoplovima.

> U slučaju da je dijete staro do dvije godine ono može sjediti roditeljima u krilu, no ako dijete ima navršene ili preko dvije godine ono mora imati svoje sjedalo u avionu

> U dogovoru s djelatnicima prilikom rezervacije karte biti će osigurano svakom djetetu igračke, bojanke i poseban obrok za dijete

> Dječja hrana spada pod “specijalna jela” te zahtjev za dječju hranu mora biti predan najmanje 24 sata prije leta ili najbolje prilikom rezerviranja karte

> Majke pred porodom moraju imati medicinsku potvrdu o sposobnosti za putovanje avionom koju je potrebno izvaditi najmanje 10 dana prije leta

> Trudnice koje zahtijevaju posebnu brigu mogu letjeti samo uz pratnju

> Trudnice između 28. i 35. tjedna trudnoće koje nose jedno dijete mogu putovati uz potvrdu svog liječnika da su sposobne putovati avionom

> Trudnicama koje su prošle 36. tjedan trudnoće nije dozvoljeno putovanje avionom bez obzira na medicinsku potvrdu.

Mame koje nose dvojčeke ili više djece

> Trudnicama koje nose dvojčeke ili više djece let je dozvoljen između 28. i 32. tjedna trudnoće uz liječničku potvrdu da je sposobna za let, a koja ne smije biti starija od sedam dana
> Trudnice koje su prošle 32. tjedan trudnoće ne smiju putovati čak i ako imaju liječničku potvrdu.
* Sve medicinske potvrde moraju sadržavati puno ime doktora, broj izdane diplome i vlastoručni potpis doktora.

Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com