Što svaki fan Harry Pottera treba vidjeti u Londonu

Ono što odraslima često promakne – djeci rijetko može. Nakon što je pročitala prvi odlomak knjige o malenom čarobnjaku Harry Potteru, osmogodišnja kćer predsjednika izdavačke kuće Bloomsbury, ocu je rekla kako se radi o priči koja će promijeniti svijet. Njezino je oduševljenje bilo pravo svjetlo u mraku što ga je autorica J.K. Rowling napokon dočekala nakon niza dotadašnjih odbijenica.

Bilo je to prije više od 20 godina unazad kojih su neobične zgode i nezgode ovog posebnog dječaka u čaroban svijet magije nepovratno uvele milijune malih, ali i velikih obožavatelja.

weasleys-wizard-wheezes

U želji da i sami doživimo sve čari o kojima smo čitali u knjigama i gledali u njihovim filmskim adaptacijama, posjetili smo grad čije su mnogobrojne lokacije poslužile kao neprekidan izvor inspiracije spisateljici Rowling, a kako i ne bi kada je riječ o eklektičnom, multikulturalnom i posve jedinstvenom Londonu.

Priznajemo kako smo bili prilično uzbuđeni slijediti tragove čarobnjaka, vještica, goblina i svih ostalih magičnih stvorenja te smo oboružani radoznalošću, ali i kišobranima (iz praktičnih razloga) krenuli u nezaboravnu avanturu!

IMG_0221

Potpuni kaos kojemu je nemoguće odoljeti

U velikom gradu poput Londona na svakom koraku postoji nešto što će vas zaintrigirati, bilo da se radi o njegovoj zanimljivoj arhitekturi, gastronomskim delicijama ili pak uličnoj „žiži“ koja gotovo nikada ne jenjava.

Upravo smo zato našu magičnu potragu započeli u čuvenom Piccadilly Circusu, samom srcu West Enda i mjestu na koje se slijevaju poznate avenije i ulice iz gotovo svih smjerova grada – čuvena ulica Regent, Piccadilly avenija, Shaftesbury avenija, Haymarket (nekadašnja tržnica sjenom za konje) te nešto kraća ulica Coventry.

ulica-mina-lima

Očarani glamuroznim reklamama s obližnjih zgrada čija se neonska svjetla neumorno presijavaju po crvenoj boji kultnih autobusa na kat, prisjetili smo se filmske scene u kojoj Harry s prijateljima za dlaku izbjegava nasrtaju spomenutog gorostasa te takvim snažnim dojmovima nastavili šetnju do moderne četvrti Soho u kojoj je nekada živjela isključivo aristokracija, a danas ona vrvi energijom raznolikih pubova, restorana, noćnih klubova, modnih vintage dućana te nesvakidašnjih trgovina.

Jedna od njih svakako je i House of MinaLima u kojoj smo se unatoč odolijevanju počastili prekrasno ilustriranim razglednicama, plakatima i novinskim ulomcima omiljenih nam čarobnjačkih zlikovaca i junaka.

harry-potter-ulica

Tek nekoliko minuta udaljen Leicester Square najvažnije je filmsko središte grada u kojem se održava Londonski filmski festival te smo s velikim očekivanjima zašli u njegove obližnje ulice čije su karakteristične lokacije poslužile kao izvor nadahnuća fikciji književnice Rowling.

Vrijedilo je tako osjetiti atmosferu famozne Diagon Alley koja je običnim bezjacima nevidljiva, ali zato maleni čarobnjaci i vještice ne propuštaju posjetiti trgovinu čarobnih štapića Ollivander, banku Gringotts kojom upravljaju čudnovati goblini, sipatičnu trgovinu s odjećom gđe Malkin te knjižaru „Krasopis i bugačica“ kako bi nabavili sav potreban pribor za novu školsku godinu u Hogwartsu.

big ben

Sva raskoš grada položena na dlanu ruke

Uz prisjećanje na najdraže scene, avantura se nastavila prema Ministarstvu magije smještenom u oblasti Westminster gdje se s ponosom uzdiže kraljevska rezidencija Buckingham Palace, Westminsterska katedrala te istoimeni Parlament sa 96 metara visokim tornjem-satom, poznatim kao Big Ben.

coca-cola-london-eye

Oduševljeni viđenim, poželjeli smo London iskusiti iz zraka te se bez razmišljanja ukrcali u Coca-Cola London Eye, divovski panoramski kotač iz kojeg se pruža izvanredan pogled na udaljena predgrađa. Nakon polusatne vožnje, najbolje se prošetati južnom stranom rijeke Temze sve do prekrasnog 370 metara dugog čeličnog Milenijskog mosta na kojem se odigrala žestoka scena razaranja u filmskom nastavku „Harry Potter i Princ miješane krvi“.

millenium-bridge

Putovanje oko svijeta u nekoliko slasnih zalogaja

Prilikom razgledavanja ovog mega grada imate osjećaj kako se oko vas u svakom trenutku isprepleće mnoštvo raznih mirisa i aroma. To je zato što se u njemu koncentrirala kuhinja zemalja svih kontinenata svijeta. Ovdje imate priliku isprobati delicije za koje niste mislili da uopće postoje.

U moru buvljaka, tržnica i marketa, potraga za malim čarobnjakom odvela nas je do srednjovjekovnog Borough Marketa koji je u više navrata korišten za oživljavanja čarobnjačke magije.
Na samu smo tržnicu došli netom prije zatvaranja i tako iskoristili priliku nakratko razmaziti svoja nepca te se uvjeriti zašto je na glasu kao jedna od najboljih u svijetu. Prvom prilikom se vraćamo!

borough-market

Nezaobilazna mjesta na kojima mašta oživljava

Najveći fanovi Harry Pottera imaju samo jednu misiju u glavi – posjetiti Hogwarts. Pravim čarobnjacima to bi trebalo poći za rukom na željezničkoj postaji King’s Cross odnosno „skrivenoj stanici 9 ¾“ gdje se tisuće turista svakodnevno fotografira sa željom da prođu kroz cigleni zid.
Prikladno, ovdje su se čekajući vlak za Škotsku, upoznali i zaljubili roditelji književnice J.K. Rowling.

hogwartes-express

Magijom obavijeno iskustvo koje ćemo pamtiti još dugi niz godina, svakako je bila posjeta filmskom studiju Warner Bros. gdje su tijekom 10 godina snimljeni svi filmovi iz serijala o Harry Potteru.

harry-potter-studio

Tako smo s velikim osmjesima na licu razgledali sve korištene maske, kostime i makete, sjeli u leteći Ford Angliu i noćni autobus na kat, koračali Velikom dvoranom za objed, provirili u urede profesora Dumbledorea i ozloglašenog Snapea, spavaonicu u kojoj su boravili Harry i Ron te uživali u mnoštvu drugih, neobičnih i zadivljujućih predmeta.

Nakon višesatnog razgledavanja studija, posjetitelji imaju mogućnost odmoriti u tematskom kafiću ili pak upotpuniti postojeću kolekciju memorabilija odlaskom u suvenirnicu. Naš posjet Londonu uistinu je dočarao atmosferu svijeta što ga je s toliko ljubavi stvorila njegova autorica i tako nas zauvijek povezao s neobičnim dječakom kojemu je uspjelo nezamislivo – „Expelliarmus!“

filmski-studij

Kretanje po Londonu

London je svjetska metropola koju godišnje posjeti preko 19 milijuna turista i na prvi pogled grad može izgledati zastrašujuće, međutim većinu njegovih glavnih znamenitosti moguće je obići hodom. Ukoliko pak želite u kraćem vremenu razgledati zanimljivosti koje nisu nužno blizu jedna drugoj, autobusi su odličan izbor jer na putu između destinacija koje vas zanimaju možete vidjeti čitav niz manje poznatih atrakcija.

Ako odlučite koristiti podzemnu željeznicu, znajte kako ćete značajan dio vremena provesti ispod zemlje, a i vožnjom na površini kretat ćete se isključivo oko najpoznatijih znamenitosti.

kazaliste-harry-pottera

Iako se radi o velikom gradu, kretanje je vrlo jednostavno. Naša preporuka je kupovina Oyster kartice koja košta 5 funti i koju punite novcem koji se prilikom očitovanja u prijevoznom sredstvu skida. Moguće ju je koristiti prilikom vožnje podzemnom željeznicom (Tube), autobusnim javnim prijevozom, prigradskom željeznicom (Overground) te tramvajskim javnim prijevozom (Tramlink).

Detaljne informacije o kartici možete pronaći na Oyster online.

zeljeznicka-stanica-harry-potter

Putovanje osmislila: Žana Tomažini
Tekst omogućio:
Atlas