U Lici tvoren Speleon, novi planet ledenog doba

U Lici tvoren Speleon, novi planet ledenog doba, koji pruža posjetiteljima svih dobnih skupina jedinstven doživljaj!
Lika je dobila sjajno mjesto za obilazak jer Speleon je novi planet ledenog doba!

Samo sat i pol vožnje od Zagreba (isto toliko i iz Zadra), a nedaleko dobro poznatog ulaza u Baraćeve špilje, ovih je dana otvoren Speleon, novi planet ledenog doba koji pruža posjetiteljima svih dobnih skupina jedinstven doživljaj!

Speleon lika ledeni planet u lici

Nalazi se dvadesetak minuta od Nacionalni park Plitvička jezera, u općini Rakovica koje su unatrag nekoliko godina postale popularna Lička općina koja ruža domaćim i stranim gostima sadržaje koji boravak u Lici čine posebnim.

Speleon – Centar podzemne baštine projekt je Javne ustanove Baraćeve špilje, a za realizaciju ovog zadivljujućeg centra podzemne baštine korištena su EU sredstva (85%) ali i financijska potpora od strane partnera na projektu NP Plitvička jezera u iznosu od 15%, s ciljem disperzije posjetitelja u srcu sezone na obližnje atrakcije. Dodamo li još i činjenicu da se na dvadesetak minuta u smjeru Zagreba može doživjeti i šetnja prirodom pod nazivom ”Udahnite ljepote Slunjčice” u Slunju, eto prilike da cijeli dan provedete u prirodi i uživate u ljepotama Hrvatske.

atrakcija u lici Speleon ledeni planet

Speleon vremeplov

U centru podzemne baštine Speleonu izložen je pravi mali vremeplov, koji na zabavan i interaktivan način priča priču o sakeivenom skrivenom dragulja podzemlja ovog kraja – Baraćevim špiljama od srednjeg vijeka do pleistocena.

No ono što će ovaj vremeplov učiniti posebnim svakako su nesvakidašnji sadržaji u postavu- dobrodošlicu će vam zaželjeti hiperrealističan spiljski lav, a kad krenete u kružnu šetnju Speleonom, čeka vas postav vrijedan divljenja. Multimedijalni centar krije pravi knjiški dragulj-prvu hrvatsku speleoteku, biblioteku s impozantnom zbirkom od 6500 knjiga, prevedene na preko 30 jezika.

Speleon lika ledeni planet

Zanimljivo je da su knjige za ovu speleoteku donirale brojne speleološke, planinarske i bio speleološke udruge, ali i pojedinci, a sve knjige možete pročitati u ugodnom prostoru ovog centra. Krenete li Speleonom dalje, vidjeti ćete maketarske prikaze kroz koje se priča priča o tajnama podzemlja , lcd ekrane koji pozivaju i male i velike na učenje kroz igru. Osim špiljskog lava, u postavu se nalazi i vunasti nosorog kojeg je u realističnoj veličini izradila tvrtka Quagga iz Španjolske. Kroz Speleon se krećete u društvu vodiča, pa se nemojte iznenaditi ako na čas zakoračite u osjetilnu komoru i na trenutak doživite podzemne uvjete na samoj površini.

licki ledeni planet Speleon

Moguće je i osjetiti težinu speleološke opreme ali i vidjeti prave dragulje koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo-ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi.

Svoj kružni obilazak Centra podzemne baštine možete završiti izlaskom u atrij s hiperrealističnim životinjama ledenog doba, čiji su ostatci pronačeni u Gornjoj Baraćevoj špilji. Upoznajte špiljskog medvjeda, špiljsku hijenu te vuka.

atrakcija Speleon lika ledeni planet

Posebne pogodnosti tijekom veljače 2023!

Speleon – centar podzemne baštine izlet je za cijelu obitelj, tako je za one najmlađe kreiran speleo poligon, odnosno dječja igraonica inspirirana speleologijom i ledenim dobom, a korištenje iste je besplatno za sve posjetitelje centra.

Na ovom mjestu je besplatan parking u sklopu objekta, a nakon ili prije razgleda centra okrijepite se u caffe baru. Posebnost ovog prostora je u tome što se uz kavu poslužuju, sok i čajevi, tipična lička štrudla sve s lokalnih OPG-ova. Otvorena je i suvenirnica s odličnim sadržajem sitnica koje će vas sjećati na ovo mjesto.

izlet u Speleon lika ledeni planet

Tijekom cijele veljače u prodaji su ulaznice za individualne posjetitelje po promotivnim cijenama. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 7€, dok je za djecu (7-18) cijena ulaznice 5€. Obilazak za djecu mlađu od 7 godina je gratis, a u cijenu ulaznice uključeno je i stručno vođenje. Više informacija o radnom vremenu i cijenama potražite na: https://baraceve-spilje.hr/posjeti-
speleon/#radno-vrijeme

Što još možete vidjeti u blizini?

Kako biste povezali svijet podzemne baštine s prekrasnom prirodom koja dominira Likom, zastanite u Slunju prepustite se vođenoj turi s rendžerom kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Oni se programom ”Udahnite ljepote Slunjčice” odlično nastavljaju na sve ono što ćete vidjeti u Speleonu.

baraceve spilje Speleon lika ledeni planet izlet

Naime, voda je oblikovala svojim podzemnim tokom Baraćeve spilje a na površini obalu rijeke Slunjčice uz koju vas vodi ovaj program s ciljem upoznavanja ovog zaštićenog područja na kojem je evidentirana čak 101 vrsta različita biljna i životinjska vrsta.

lika Speleon ledeni planet

foto: Nikola Zoko