Glavobolje i migrene

Česte glavobolje su problem s kojim se danas susreće sve veći broj ljudi. Istraživanja su pokazala da čak 15-20% odraslih osoba povremeno ili trajno pati od glavobolja.

Činjenice o glavoboljama:

> Najčešća glavobolja je u dobi između 25 i 65 godina
> Žene češće pate od glavobolja od muškaraca
> Glavobolje su češće među populacijom koja živi u gradovima
> Glavobolje su češće kod ljudi koji rade u zatvorenim prostorima

Vrste glavobolja

Glavobolje prema uzroku i tipu bolova možemo podijeliti na primarne i sekundarne.

Primarne glavobolje

Migrena je kronična bolest koja se očituje ponavljajućom, jakom glavoboljom, najčešće s jedne strane glave, koja traje od 2-72 sata. Mogu je pratiti simptomi poput mučnina, povraćanja, osjetljivosti na svjetlost ili zvukove.

Tenzijska glavobolja je najčešći tip glavobolje (90% svih glavobolja su tenzijske). Manifestira se kao pritiskanje ili stezanje na sljepoočnicama, čelu, licu, stražnjem dijelu glave ili vratu. U početku je bol slabija, kasnije njezin intenzitet raste. Može biti epizodička ili kronična. Najvjerojatniji uzork je mišićna napetost oko glave i vrata. Bitan čimbenik kod ove vrste česte glavobolje je psihološko stanje organizma.

Cluster glavobolja se javlja u cikličkim periodima. Zahvaća samo određeno područje (sljepoočnice, oči) i ne širi se dalje, ali je bol intenzivna. Napadaji se javljaju jednom do dva puta dnevno i traju 30 minuta do 3 sata. Bol se može smanjiti kretanjem.

Sekundarne glavobolje

Spring glavobolja> Posljedice ozljeda glave
> Poremećaj moždanih krvnih žila
> Upala središnjeg živčanog sustava
> Problemi sa sinusima, okom, uhom, zubima
> Metabolički poremećaji
> Psihički poremećaji
> Neuralgije

Muče vas česte glavobolje?

Možda vam fali magnezija!
Ukoliko i vas muče česte glavobolje mogući razlog bi mogao biti nedostatak magnezija, posebno ukoliko se radi o tenzijskim glavoboljama koje su najčešće posljedica napetosti mišića.

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu i četvrti je po zastupljenosti. Najveći dio magnezija u ljudskom organizmu pohranjen je u kostima (60%), dok se 39% nalazi u stanicama, a ostatak u izvanstaničnoj tekućini.

mg-zeleno

Magnezij sudjeluje u preko 300 različitih enzimskih i biokemijskih reakcija, što znači da je izravno uključen u proces proizvodnje i opskrbe organizma energijom. Osim toga, sudjeluje i u biokemijskim reakcijama koje omogućuju kontrakcije mišića, kako skeletnih, tako i srčanog (može smanjiti aritmije srčanog mišića, grčeve skeletnih mišića te spriječiti prijevremene kontrakcije maternice kod trudnica). Omogućuje i širenje krvnih žila te bolju opskrbu stanica kisikom i održavanje normalnog krvnog tlaka.

Na sličan način sudjeluje i u funkcioniranju živčanog sustava jer može smanjiti podražljivost živčanih vlakana i time smanjiti lučenje adrenalina i noradrenalina – hormona koji se oslobađaju kad smo pod stresom.

Kako do magnezija?

Spring magnezij hranaMagnezij je element kojeg naše tijelo ne može sintetizirati stoga je nužno njegovo unošenje u obliku hrane. Prirodni izvori magnezija su zeleno lisnato povrće (osobito špinat), sojine i suncokretove sjemenke, orašasti plodovi, pivski kvasac, žitarice i mahunarke.

Međutim, u posljednje vrijeme navedene namirnice postaju sve siromašnije magnezijem. Razlog tome su tzv. ‘kisele kiše’, uporaba umjetnih gnojiva te iscrpljivanje tla, zbog čega biljke apsorbiraju znatno manje magnezija.

Simptomi nedostatka magnezija

Istraživanja su pokazala da danas čak 40% stanovništva pati od manjka magnezija. Jedan od najčešćih simptoma nedostatka magnezija upravo su česte glavobolje.

Osim glavobolja, ostali simptomi nedostatka magnezija mogu biti široki: od razdražljivosti, nervoze i depresije, preko stalnog umora i iscrpljenosti, do bolova i grčeva u mišićima, sporog oporavka nakon sportskih aktivnosti i sl.

Za magnezijem posegnite u obliku pojačanog unosa hrane bogate ovim vrijednim mineralom nekog ili se odlučite za potpun vitaminsko-mineralan kompleks poput Spring vitamins & minerals dodatka prehrani, u kojem ćete, osim odgovarajućih količina magnezija, svom organizmu osigurati i unos svih ostalih potrebnih vitamina i minerala.