5 vitamina i minerala koji vam vjerojatno nedostaju

Svakodnevan unos vitamina i minerala kao esencijalnih nutrijenata neophodnih za život, pomaže nam da se obranimo od bolesti te očuvamo zdravlje i vitalnost.

No, čak i ako se hranimo uravnoteženo, istraživanja pokazuju da ipak većini populacije ipak nedostaju određeni vitamini i minerali. Saznali smo kojih je to top 5 vitamina i minerala koji nam najčešće manjkaju u tijelu i zašto te kako ih uspješno nadomjestiti.

Kalcij

Zašto nam je važan?

Kalcij je neophodan mineral u našem tijelu koji osigurava zdravlje i čvrstoću kostiju, pomaže živčanom sustavu te krvotoku. Za pravilno funkcioniranje organizma potrebno nam je svakodnevno puno kalcija, a njegov manjak vodi do povećanja rizika od osteoporoze i lomova kostiju.

Zašto nam nedostaje?

75% muškaraca i žena ipak unosi minimalnu preporučenu dnevnu dozu kalcija od 1000 mg dnevno što nije tako loše. Međutim, određene grupe, pogotovo mladi u razvoju, žene i osobe iznad 50. godine zahtjevaju znatno više doze kalcija te tada dolazi do njegovog nedostatka.

Vitamin D

Zašto nam je važan?

Kao partner kalcija, vitamin D izuzetno je važan za naše kosti jer pomaže u regulaciji kalcija u krvi, ali i u smanjenju upalnih procesa te rizika od lomova. Dodatno smanjuje i rizik od krvožilnih bolesti i visokog krvnog tlaka te jača imunitet. To je vitamin kojeg naše tijelo može samo proizvesti izlaganjem kože UV zračenju.

Zašto nam nedostaje?

Preporučene dnevne doze vitamina D dobiva (putem kože ili prehrane) svega 28% svjetske populacije, a ova se brojka smanjuje pogotovo u zimskim mjesecima kada je izloženost UV zračenju minimalna.

vitamini-1

Željezo

Zašto nam je važno?

Naše tijelo ne bi moglo živjeti bez željeza upravo stoga što željezo prenosi kisik kroz tijelo do mišića. Manjak željeza uzrokuje umor i slabokrvnost (anemija), gubitak pamćenja, gubitak mišićne mase i poteškoće u regulaciji tjelesne temperature.

Zašto nam nedostaje?

Preporučene dnevne doze unosa željeza znatno su više kod žena nego kod muškaraca, pogotovo tijekom reproduktivnog razdoblja. Manjak željeza je i kod vegetarijanaca i vegana jer se željezo iz mesa i ribe apsorbira 2-3 puta učinkovitije nego željezo iz biljaka.

Vitamin A

Zašto nam je važan?

Ovaj snažan antioksidans omogućava zdravlje i kvalitetu organa vida, čuva zdravlje i ljepotu kože, djeluje protuupalno i jača imunitet te sudjeluje u rastu kostiju.

Zašto nam nedostaje?

Izravno iskoristiv oblik vitamina A nalazi se najviše u jajima i jetri životinja, a u obliku betakarotena nalazi se u narančastom i zelenom voću i povrću, koji tijelo mora pretvoriti u iskoristiv oblik vitamina A, a njega treba čak 6x više kako bi se izjednačio s iskoristivim oblikom. Stoga dolazi do čestog manjka ovog vitamina kod nedovoljnog unosa voća i povrća te jaja.

Folna kiselina (vitamin B9)

Zašto nam je važna?

Folna kiselina je kao i svi vitamini B skupine važna za zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju te zdravlje živčanog sustava. No, njezina najvažnija funkcija jest sudjelovanje u proizvodnji novih stanica i prevenciji DNA oštećenja koja mogu dovesti do raka. Posebno je važna trudnicama obzirom da ima važnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava fetusa.

Zašto nam nedostaje?

Najčešći je razlog nedovoljna konzumacija sirovog lisnatog povrća koje obiluje ovim vrijednim nutrijentom. S godinama i apsorpcija folne kiseline opada, a apsorpciju onemogućava i upotreba određenih lijekova, dok je najčešći manjak primjećen kod srčanih, jetrenih i bubrežnih bolesnika.

*Tekst omogućio: www.springwoman.hr