Hodalice za bebe

Hodalice su namijenjene djeci koja još ne hodaju, a roditeljima su zanimljive jer je u njima dijete uglavnom zadovoljno, a i roditelji u tom slučaju dobiju svojih 5 minuta predaha.

No postoje neke mane hodalica, na koje roditelji trebaju obratiti pažnju prije nego se odluče za kupovinu.

Već oko 10 mjeseca bebe počinju sve više otkrivati svijet oko sebe, pa se podižu uz potporu namještaja koje im je nadohvat ruke, ali i svega što im može biti odskočna daska u podizanju na noge. Svi ti prvi pokušaji stajanja su djetetov temelj za budući motorički razvoj i hodanje.

Kada dijete dođe do faze dizanja i prohodavanja, roditelji se pitaju da li da djetetu kupe hodalicu ili ne. Navesti ćemo vam neke prednosti, ali i mane hodalica, pa je na vama da sami procijenite što je za vaše dijete najbolje.

Neke od prednosti hodalice su te da hodalica omogućuje djetetu bržu dostupnost većeg prostora, ima ugrađenu glazbu i igračke koje su djetetu vrlo zabavne, dijete uz hodalicu osjeća sigurnost, itd.
Neke od mana hodalice su te da hodalica ometa motorički razvoj djeteta, sklonost ozljedama zbog brzine koje dijete postiže guranjem te su mogući problemi s leđima, ozljeda mišića i izbacivanje kuka, zglobova nogu i stopala iz osnovnog položaja.

Ono na što obavezno trebate pripaziti ako se odlučite za kupnju hodalice je da dijete u njoj koristi noge, da na nogama ima cipelice radi stabilnosti, da dijete nije u hodalici više od sat vremena, da je dijete na oku cijelo vrijeme dok koristi hodalicu te da visina hodalice odgovara potrebama djeteta.

Ako se ipak ne odlučite za korištenje hodalice, pomoć prilikom učenja hodanja djetetu možete pružiti uz pomoć kolica za guranje. Uz kolica za guranje dijete trenira uspravljanje te mu se ne ometa motorički razvoj.

Za koju god opciju se odlučili, na neki način ćete pomoći djetetu, samo pripazite da se pridržavate svih pravila i da vam je dijete uvijek na oprezu, kako ne bi stradalo.

Ana Zibar