Važnost kontakta između djece i roditelja

Kontakt između djeteta i majke je vrlo važan, od trenutka kada se dijete rodi. Nije istina da dijete neće biti nezavisno ako spava sa roditeljima u krevetu! Važno je imati što više kontakta sa svojim djetetom, u svim danima nakon porođaja.

Tijekom djetetove prve godine života, je vrlo važno odgovarati na svaki njegov plač! Do svoje 5-te godine djeca ne znaju manipulirati, a još manje do prve godine!
Tijekom prve godine života dijete traži svoje roditelje samo onda kada ih nešto treba, kao što je kontakt, hrana ili ako osjećaju neku nelagodu ili bol. Ukoliko majka doji na zahtjev svoje bebe, ta potreba za kontaktom se automatski zadovoljava.

Važno je da roditelji odgovaraju na svaki djetetov plač, te da mu u tim trenucima osim nove pelene ili hrane, pruže kontakt i dodir koji su mu toliko potrebni. Zahvaljujući kontaktu i odgovoru na plač, između roditelja i djeteta stvorit će se ljubav, odnos i privrženost.

Malim bebama je potreban kontakt, kako bi se regulirao i razvijao živčani sustav, jer u suprotnom bebe umiru. Ukoliko beba nema kontakt sa roditeljem, ali je nahranjena i zbrinuta, ona može umrijeti, jer bez kontakta dolazi do disregulacije živčanog sustava.

Jedan od primjera je i smrt u kolijevci, gdje ne postoji fizički uzrok djetetove smrti. Najčešće do smrti u kolijevci dolazi kod beba koje spavaju u odvojenim krevetićima od roditelja, te u drugim sobama.

Jednostavno kod niti jednog sisavca nije prirodno da je odvojen od majke! Svakom je sisavcu potreban fizički kontakt od rođenja, kako bi se potaknulo njegovo daljnje sazrijevanje i regulacija živčanog sustava.

Živčani sustav se ne može sam samoregulirati, a posebice u prvih 6 mjeseci djeteta. Iz istog razloga su bebe slatke i mirišljave, zato da mame svoje roditelje na maženje i interakciju.
Kontakt je vrlo važan, kako bi se stvorila privrženost, koja automatski stvara osjećaj sigurnosti. Kontakt je važan kroz cijeli život svake osobe, jer bez kontakta dolazi do poremećaja tlaka, disanja, rada živčanog sustava i pulsa.

To što roditelji reagiraju na svaki plač djeteta do njegove prve godine ili što spavaju sa djetetom u krevetu, ne znači da će dijete zauvijek spavati u roditeljskom krevetu ili da djetetu kasnije neće moći postaviti čvrste i jasne granice.

Tek oko druge godine djetetovog života dolazi potreba za samostalnošću, koja pomaže djetetu da razvije osjećaj samopouzdanja i autonomije. Zato ne brinite ako svome djetetu dajete svu pažnju koja mu je potrebna, jer ćete na taj način imati zdravo i sretno dijete!