Posao i roditeljstvo u vječnom spletu grižnje savjesti

Put između posla i obitelji je često klimav, te vjerojatno ne postoji mama na ovoj kugli zemaljskoj koja ne osjeća grižnju savjesti kada radi, ili kada je sa obitelji, a posao je nedovršen. Pa kako si pomoći u takvim situacijama, i izbaciti grižnju savjesti zauvijek.

Na početku radnog vremena, odmah zapišite svoje zadatke za taj dan, koje morate obaviti. Nemojte pisati nerealna očekivanja, te ne pišite previše zadataka, jer ćete poslije osjećati krivicu da niste do kraja obavili posao, zbog čega se nećete moći u potpunosti posvetiti svojoj obitelji.
Napišite što se od vas očekuje taj radni dan, po brojevima, pa riješavajte zadatak po zadatak, i neće biti problema.

Za vašu obitelj i vaš odnos sa obitelji je najvažnije da van radnog vremena ne budete poslovno dostupni! Isključite poslovni telefon i ne gledajte poslovne mailove onda kada vrijeme provodite sa svojom obitelji i kada je vaše radno vrijeme završeno.

Odmor od posla je zdrav kako za vašu obitelj, tako i za vaš posao, jer ćete se drugi dan nakon odmora, moći bolje posvetiti svome poslu.

posao- roditeljstvo-1

Važno je da svoje privatno vrijeme zaštitite, te da ne miješate privatno i poslovno. Neka u danu posao ima svoje vrijeme koje ćete mu posvetiti, kao i obitelj koja treba imati vrijeme samo za sebe, bez uplitanja posla.

Kako bi svoj život dobro balansirali, važno je da planirate vrijeme koje će biti određeno samo za opuštanje i zabavu. U vrijeme kada ne radite, radite sve ono što volite, u čemu možete uživati i što vas najviše opušta. Najveća greška kod provođenja slobodnog vremena je ne raditi ono što bi voljeli, jer nemate vremena za to. Vremena uvijek ima, samo ga trebate pravilno znati rasporediti.

Poželjno je imati pomoć, posebice ako ste majka male djece. Pomoć nikada nemojte odbijati, niti ju se ustručavajte tražiti. Zamolite da vam se pripaze djeca ili da netko umjesto vas obavi neki kućanski posao, kako bi vam olakšao, jer nije lako raditi uz toliko kućanskih obveza i djecu. Ne možete baš uvijek sve sami!

Izbacite osjećaj krivice iz svog života! Radite, da! Pa što je tu loše? Loše bi bilo da ne radite i da svojoj djeci ne možete priuštiti sve što im je potrebno za život. A osim toga, raditi je u većini slučajeva odlično za zdravi odnos sa obitelji. Maknuti se od kuće i raditi nešto sasvim drugo od uloge majke i kućanice, može imati samo pozitivan utjecaj na odnos sa vašom obitelji, jer ćete se vi osjećati korisno, te će proći dovoljno vremena da se zaželite svojih najmilijih, baš onako kako to treba biti.

Kako bi sigurno uspostavili ravnotežu između posla i privatnog života, vrlo je važno da na početku definirate prioritete. Zabilježite na početku tjedna koji su sve vaši zadaci koje trebate obaviti u narednom tjednu, te koja su sve vaša očekivanja i želje kada ste doma sa svojom obitelji. Uz dobru organizaciju, sve ćete stići napraviti, te ćete biti kvalitetno prisutni na obje strane, bez imalo grižnje savjesti. Jer koliko god vam se to činilo nemogućim, vi to možete!

Piše: Ana Zibar