Čemu dijete ne može odoljeti

Kada dijete stane na noge počinju njegove nove avanture s kojima roditelji i nisu previše oduševljeni.

Za tako malo dijete pravila jednostavno ne igraju nikakvu ulogu, što roditeljima dodatno otežava posao. Kako bi dijete sačuvali od posljedica koje može izazvati raznim nepodopštinama koje ga u toj dobi privlače, u nastavku vam donosim nekoliko savjeta.

Omiljena prostorija za igru malih jednogodišnjaka je kuhinja i blagavaonica. Zašto najviše vole baš te prostorije nije poznato, ali da su tamo navjeći dio svog vremena je sigurno.

U toj dobi djeci su igračke zapravo najneinteresantnije, najviše im pažnju privlače stvari koje ne smiju dirati koje nisu namijenjene za igru.

Zapravo najveća greška koju roditelji rade u tim trenucima je riječ NE i zabrana da se nešto ne smije dirati.

beba1

Jednostavno ih pustite da istražuju, naravno u vašem prisustvu, što ih više pustite oni će manje boraviti na tom mjestu jer će saznati sve što su htjeli i više im neće biti interesantno.

Wc je mališanima isto jedno od omiljenih mjesta, ali tu jednostavno ne postoji kompromis pa je najbolje da vrata od wc-a uvijek budu zatvorena.

Truditi se djetetu objasniti da nešto ne smije raditi je zapravo jednosmjerna igra u kojoj ćete vi izgubiti, jer maleni baš vole gledati kada se roditelji ljute i prate svaku njihovu mimiku lica.

Crtanje je isto tako jedna od omiljenih zanimacija djeteta, a naravno da neće crtati na predviđeno mjesto za crtanje nego će predivnih crteža biti po cijelom stanu.
Samo mali trenutak nepažnje i imati ćete lijepo oslikane zidove i ostali namještaj. Ako želite to u potpunosti izbjeći ne ostavljajte ih sa bojicama same ni minute.

Mobiteli, daljenski upravljači i sve ono što nije za dijete je djetetu najzanimljivije i uzalud vam objašnjavanja da se to ne smije dirati.

Ako je nešto lomljivo ili ima neku vrijednost najbolje je da tu stvar uklonite izvan dohvata djeteta. Na taj ćete način osim štete izbjeći i uzaludna objašnjavanja, ljutnju i plakanje. Dom prilagodite djetetu i sve će biti uredu.

Ana Zibar