Kako uspješno nagovoriti djecu da pospreme svoju sobu

Kao roditelji, jako dobro znate koliko naporno može biti nagovoriti djecu da pospreme svoje igračke na njihovo mjesto ili da očiste svoju sobu. Vjerojatno ste u nekim slučajevima odustali od iscrpljujućeg nagovaranja i jednostavno to učinili umjesto njih. No, vaš je cilj naučiti ih kako da taj zadatak obave bez prevelike drame i stvore dobru naviku koja će im biti korisna u budućnosti.

Zapamtite, što ranije – to bolje

Budete li predugo čekali i smatrali da je dijete za pospremanje sobe spremno tek u određenim godinama, vjerojatnost je da ćete tek tada zapravo imati problema. Ako mislite da tinejdžeru možete predložiti nešto na što ga prije niste pripremali i da će on to obaviti bez prigovora – živite u zabludi.

Dakle, s navikama pospremanja treba početi dok je dijete još maleno. Naravno, to ne znači da će beba od nekoliko mjeseci zaista išta moći pospremiti, ali znači da će vaš entuzijazam prilikom odlaganja njihovih igračaka i ponavljanje iste radnje, u budućnosti kreirati naviku organizacije kao sastavnog dijela njihove svakodnevice.

Potičite ih na pomaganje

Svi roditelji potajni očekuju da njihova djeca jednog dana odrastu u posve samostalne osobe, zato nemojte raditi previše stvari za njih, posebice one koje ovisno o dobi mogu učiniti sami.

I prije nego što krenu u školu, dobro je da stvore naviku održavanja reda i čistoće u svojoj sobi jer u predškolskoj dobi djeca zapravo uživaju pomagati i izvršavati zadatke.

Dakle, ako je dijete u dobi kada samostalno hoda, onda ga možete često poticati da odloži igračke u kutije, položi omiljenog medvjedića na krevet ili prljavu pelenu baci u koš za smeće. Ona starija, bez problema mogu pospremati svoj krevet ili složeno rublje staviti u ormar.

Pobrinite se da imaju gdje odložiti igračke

Naravno, ne možete očekivati da će dijete održavati svoju sobu urednom ako nema potrebne kutije ili mjesta na koja će odlagati robu, stvari i igračke. Zato, bilo bi dobro pobrinuti se da imaju sljedeće alate pri ruci:
> Prazne kutije predviđene za igračke koje koriste svaki dan
> Komode s dostatnim brojem ladica u koje će moći pospremati manje igračke ili stvari
> Dodatnu ladicu ili velike kutije za funkcionalan prostor ispod kreveta gdje mogu pospremati stvari koje im neće nepotrebno oduzimati ostali prostor u sobi
> Viseću mrežu za igračke koje će im lako biti pri ruci
> Kukice/vješalice na zidu za odlaganje jakna, ruksaka, šalova ili šešira

djecja-soba-1

Ispišite im male podsjetnike

Kako bi djeca u svakom trenutku znala gdje trebaju pospremiti što, možete im na kutije i ladice zalijepiti malene podsjetnike koje ste ispisali na komadiće papira.

Pa tako možete obilježiti ladice ormara i na svaku napisati ono što se sprema u koju od njih (pidžame, čarape, donje rublje), nalijepiti ih na zidne police (knjige, društvene igre), obilježiti svaku plastičnu kutiju (mekane igračke, autići, pribor za crtanje, lutke). Ukoliko vaše dijete još ne zna čitati, možete ponoviti istu misao upotrijebivši odgovarajuće fotografije.

Ovakvim jednostavnim podsjetnicima dijete neće biti zbunjeno što znači da će pitanja poput „Mama, a gdje da stavim ovo?“ postati manje učestala.

Pospremanje kao zabavna igra uz nagrade

Svjesni ste da pospremanje nije zabavno i znate da su toga svjesna i vaša djeca. Međutim, zašto dosadnu aktivnost ne pretvoriti u zabavu? Možete izmisliti igru u kojoj ćete odrediti vrijeme koje im je potrebno za pospremanje i zatim im predložiti da u zadanom vremenu obave zadatak pospremanja.

Djeca će vrlo vjerojatno s osmijehom prihvatiti vaš izazov i silno se truditi da sve pospreme u zadanom roku. U tim trenucima, neće ni pomisliti kako je pospremanje dosadno. Ne zaboravite nagraditi njihov trud i entuzijazam, ovisno o tome što će ih usrećiti – čokoladica, nova igračka ili dulje gledanje crtića na televiziji.

Imajte na umu da je svako dijete drugačije

Svako dijete stvari uči na sebi svojstven način što znači da (ukoliko imate više djece) ne možete očekivati da se sva djeca ponašaju na isti način. Najbolje je stoga, svoja očekivanja prilagoditi ovisno o njihovim osobnosti, godinama i mogućnostima.

Možda ćete jednom djetetu morati dati detaljne upute i biti uz njega dok obavlja zadatke, a drugo dijete će bez posebnih uputa posve samostalno obaviti svoje. No, bez obzira na metodu pospremanja, bitan je krajnji rezultat koji se ogleda u organiziranoj i čistoj sobi.

Pokažite im vlastitim primjerom

Ne očekujte da vaše dijete ima navike koje vama nedostaju. Sva djeca, a posebno ona najmlađa nove stvari uče promatranjem i imitacijom. Upravo je zato važno da navike koje pokušavate ugraditi u njih, budu ugrađene i u vas same. Svojim ćete primjerom tako, djecu najbolje naučiti da uvijek paze na svoje osobne stvari te da kasnije odrastu u savjesne i uredne osobe.