Da li djeca danas prebrzo odrastaju?

Što su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju.

Pogledajte što su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju.

Što roditeljima smeta?

To što djeca imaju Facebook stranicu prije 12. godine ili što djeca vjeruju više prijateljima nego njima.

Više od 2.000 roditelja s djecom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o djeci, njihovim navikama i ponašanju, prenosi B92.

Gotovo polovina roditelja rekla je da osjeća pritisak što djeci trebaju kupiti najnovije tehnološke “igračke”. Više od 50 posto dozvoljava djeci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.

U prosjeku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dijete ima Facebook profil u 12. godini.

Današnji desetogodišnjak može uživati i u sadržaju na tabletu, odabiru odjeće koju će nositi, a zna sebi napravi i doručak, pokazalo je istraživanje. Međutim, djeca te dobi ne mogu sama putovati autobusom, nositi dekorativnu kozmetiku i dobiti e-mail račun, sve do svoje 11. godine.

Studija je također pokazala da 40 posto roditelja smatra iritantnim što zvijezde i prijatelji imaju više utjecaja na njihovu djecu, od njih samih.

Tony Nit, izvršni direktor firme Get Safe Online kaže:
“Današnja djeca su dio digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju shvatiti rizike i granice koje ne bi trebali prelaziti”.

“Dio toga je povjerenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o suvremenim tokovima na internetu”.

Beba