Nasilje preko interneta – cyberbullying

Cyberbullying naziv je za elektroničko vršnjačko nasilje, koje je jedan od rizika prilikom korištenja interneta. Cyberbullying uključuje različita ponašanja koja se mogu dogoditi putem mobitela, interneta i drugih medija. U tim situacijama grupa ljudi ili pojedinac pokušavaju nekoj osobi nanijeti štetu.

U današnje vrijeme čak 99% mladih osoba ima pristup internetu. Roditelji imaju važnu ulogu u prevenciji cyberbullyinga!

Mnogi roditelji znaju manje o internetu od svoje djece, pa zbog neznanja nemaju određena pravila vezana uz korištenje interneta. Iz istog razloga djeca dobivaju svu slobodu korištenja interneta te nemaju nikakvih pravila, što nikako nije dobro.

Roditelji ne moraju znati sve o internetu, društvenim mrežama, You Tube-u, itd. Dovoljno je da znaju na koji način Internet funkcionira te da se upoznaju s osnovnim postavkama, kako bi mogli primijetiti rizike koji prijete njihovoj djeci.

Pravila koja će roditelji postaviti trebaju zapravo biti ista kao i ona pravila koja su postavljena za realan život, jer su roditelji ti koji imaju puno veću prednost u životnom iskustvu od svoje djece.

Vrlo je važno da svome djetetu objasnite da kao što na ulici ne smije pričati s nepoznatim osobama, isto tako niti na društvenim mrežama ne smije prihvaćati prijateljstva s nepoznatima.

Zabranite komentiranje bilo čega tako da su komentari negativni i pogrdni, kako nekoga ne bi povrijedili.
Pokažite djetetu da vas interesiraju njegove aktivnosti na internetu! Interesirajte se za ono što vaše dijete radi u slobodno vrijeme. Ovaj korak je jako dobar za učenje nekih novih stvari.

Imajte povjerljiv odnos sa svojim djetetom, kako bi povećali mogućnost da se dijete obrati upravo vama ako upadne u neke probleme.

Kazne, zabrane i potajno špijuniranje nisu nikakvo rješenje, zbog čega je vrlo važno da se djeca uključe u određivanje pravila za korištenje interneta.

Roditelj treba razgovarati i uputiti svoje dijete što napraviti ako dobi neprimjerenu poruku. Savjetujte djeci da ne odgovaraju na prijeteće i nasilne poruke, nego da se odmah obrate odrasloj osobi kako bi se zaštitili.

Dijete koje je doživjelo cyberbullying treba razgovor bez osuđivanja te ne smije biti kažnjeno. U takvim situacijama treba dijete pustiti da izrazi svoje emocije te nije preporučljivo kriviti ga zbog toga što se dogodilo.

Roditelji trebaju preuzeti odgovornost oko rješavanja nastalog problema i isplanirati daljnje korake s djetetom.

Bilo bi poželjno kada bi se mogao otkriti identitet počinitelja, nakon čega se trebaju poduzeti adekvatne mjere kako bi se nasilje spriječilo. Roditelji bi trebali surađivati sa školom, ako je počinitelj učenik iste škole.

Ovisi o težini maltretiranja, ali ako je ozbiljnih razmjera treba se obavezno prijaviti policiji, ali i prijaviti administratoru stranice kako bi se neprikladan sadržaj uklonio.

Obavezno sačuvajte video sadržaje i poruke koje su ugrozile vaše dijete te se svim silama potrudite da se ukinu te grupe u kojima se dijele prijetnje i mržnja.

Ako usprkos svim poduzetim mjerama dijete i dalje doživljava Cyberbullying bilo bi dobro kada bi ga uputili na razgovor kod stručne osobe.

Nasilje možete prijaviti na https://redbutton.mup.hr, a možete se obratiti i Hrabrom telefonu na broj 0800 0800 za roditelje i 116 111 za djecu.