Deset vještina za samopouzdanje djeteta

Otkrivamo deset vještina potrebnih djeci da bi postala samopouzdana i društveno angažirana.

Otkrili smo da većina uspješnih predškolaca stječe deset jedinstvenih vještina. Djeca s tim vještinama često privlače i zadržavaju prijateljstva koja im dopuštaju druženje tijekom dana. Ova djeca su:

Druželjubiva

Mogu izgraditi dugoročna, značajna prijateljstva. Znaju kako se igrati s više od jednog djeteta , pozitivno pohvaljuju svoje prijatelje kada uspiju, prepoznaju i potiču vršnjaka koji je tužan ili razočaran i koriste vrijeme za igru kako bi ostvarila pravu povezanost.

Ostvaruju postignuća

Stječu kompleksne jezične vještine koje dovode do kasnijeg akademskog uspjeha. Koriste prikladni vokabular, smireno prihvaćaju uspjeh, ali i poraz, te prilagođavaju svoj fokus ako se planovi promjene.

Samopuzdanje

Sretna

Optimistična su i puna pouzdanja te imaju osjećaj samih sebe. Razumiju perspektivu druge djece; tumače geste svojih vršnjaka, njihove izraze lica i govor tijela; te s različitim osobama drugačije govore, drugačije ih slušaju.

Imaju snažan moralni karakter

Imaju sposobnost oblikovati povezanost s idealima šire zajednice, umjesto samo sa sobom, za dobro drugih. Razumiju što je ispravno a što pogrešno tijekom različitih situacija u igri, što pojačava njihovu svjesnost o tome kada trebaju pomoć odraslih.

Stabilna

Mogu posegnuti za najučinkovitijim vještinama koje će im pomoći da prebrode razočaranje, podnesu krizu i potraže pozitivne strane u različitim situacijama tijekom igre. Ova djeca lako se mogu vratiti na početak i pregrupirati kada se susretnu sa stresnim situacijama.

Sreća

Fleksibilna

Mogu dopustiti drugima da promijene njihov plan igre i razviju vlastite ideje tijekom interakcije. Mogu saslušati gledišta drugih i postići kompromis kada je potrebno.Kada se u igri pojave iznenadni problemi, ona mogu pronaći opcije i preusmjeriti sebe i druge kako bi pomogla rješavanju situacije. Prihvaćaju iznenađenja i lako se prilagođavaju promjenama.

Organizirana

Koriste logično obrazlaganje i organizacijske vještine koje će poticati akademske uspjehe i osjećaj sposobnosti. Ova djeca mogu razvijati priče tijekom igre.Dodjeljuju uloge i prate slijed radnji dok se igraju.Poštuju kulturu drugih i pristaju pratiti druge načine stvaranja priče dok su oblikovani jasnim idejama.

Vođe

Ona mogu preuzeti vodeću ulogu grupe sa poniznošću i pozitivnim samopouzdanjem, a da se ne ponašaju kao nasilnici. Mogu zatražiti grupu vršnjaka da igraju igru i pomoći svakom djetetu da s uključi. Imaju smisao za humor kada stvari ne idu kako bi trebale i prvi su koji će oprostiti prijatelju koji pogriješi ili ne prati pravila igre. Oni održavaju grupu jedinstvenom i entuzijastični su u vezi njihove društvene povezanosti i igre.

Vodstvo

Društveno angažirana

Mogu pokazati entuzijazam time što su prisutna, budna i svjesna kada komuniciraju sa svojim prijateljima. Drugima pridaju pozornost, znaju što njihovi prijatelji misle te su sposobna svojim prijateljima pokazati da ih netko razumije. Grupi daju osjećaj kohezije i pripadnosti.

Strastvena u učenju

Imaju zamjetan osjećaj znatiželje i kreativnosti te širok raspon interesa. Ova su djeca zainteresirana za svijet oko sebe te svoje znanje prenose drugima. Vole istraživati, graditi projekte i motivirati druge da čine isto.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko izdanje: Vaš uspješan predškolac
Izvornik: Your Successful Preschooler
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 82