Dječja hrana – steriliziranje i zamrzavanje

Planiranje obroka za majku i dijete.

Steriliziranje

U početku je veoma važno pravilno sterilizirati bočice, a osobito dude koje vaša beba siše, na bilo koji način što ga izaberete. Toplo mlijeko savršeno je uzgajalište bakterija, a ako se bočice ne operu i ne steriliziraju vaša se beba može ozbiljno razboljeti.

Također je dobro sterilizirati posude i žlice što ih koristite za hranjenje svoje bebe.

No, bilo bi nemoguće sterilizirati vašu opremu što je koristite za kuhanje i miksanje dječje hrane, ali posebno pazite na čistoću.

Koristite perilicu suđa ako je imate; voda ima mnogo višu temperaturu no što bi bilo moguće da sve perete ručno, te donekle sterilizira opremu.

Međutim, čim pribor izvadite iz perilice, više neće ostati sterilan – bočice treba odmah napuniti mlijekom i spremiti u hladnjak. Ostali pribor obrišite papirnatim ubrusom radije nego kuhinjskom krpom.

Sve bočice za mlijeko treba redovito sterilizirati sve dok vaše dijete ne navrši godinu dana, ali zapravo nema smisla sterilizirati žlice ili spremnike za hranu kada vaša beba počne puzati i stavljati u usta sve što joj je na dohvatu ruke.

Zamrzavanje

Kada god je to moguće, pripremite više hrane no što vam je potrebno i višak zamrznite u kalup za led kako biste imali spremne buduće obroke.

Postoji određeni broj namirnica koje nije dobro zamrzavati, kao što su banana i avokado, ali većina se može zamrznuti uz izvrsne rezultate.

Dakle, za 1 ili 2 sata možete pripremiti dovoljno hrane za mjesec dana čime ćete dobiti zadovoljniju majku i bebu, kao i više zajedničkog vremena.

Trebat će vam zamrzivač koji može za 24 sata zamrznuti hranu na -18 stupnjeva Celzijusa ili ispod toga, te sterilizirane posude za pakiranje.

U najranijim fazama, kad su potrebne samo čajne žlice za hranu, to znači plastične kalupe za led (također ih sterilizirajte) i polietilenske vrećice za zamrzavanje.

 

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko izdanje: Annabel Karmel: Priručnik za planiranje obroka: Kuharica za bebe i djecu
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820
Fotografija: Frédérique Voisin-Demery